Σπειροθεραπεία: Ο νέος τρόπος αναπνοής, που βοήθα στην εξάλειψη του λίπους και μειώνει το σάκχαρο
Η σπειροθεραπεία είναι μία μέθοδος αναπνοής που μπορεί να βοηθήσει συνολικά την υγεία σου αλλά τα πιο σημαντικά της οφέλη είναι η μείωση του λίπους στο σώμα και του σάκχαρού στο αίμα.
Η αναπνοή είναι η πιο βασική από τις σωματικές λειτουργίες. Κι όμως, δουλεύοντας λίγο επάνω στον σωστό τρόπο και στις νέες μεθόδους, η αναπνοή είναι το πιο πρακτικό και αποτελεσματικό εργαλείο για την εξάλειψη του λίπους, την αλλαγή του pH του σώματος, τη μείωση του σακχάρου στο αίμα ή την εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας. Να γιατί πρέπει όλοι να κάνουμε σπειροθεραπεία, είναι εύκολη, γρήγορη, επιστημονικά αποδεδειγμένη και υπόσχεται να γίνει ο νέος σύμμαχος για την ευεξία σου.
Η αναπνοή ως οργανική λειτουργία είναι γεμάτη οφέλη που θα ήταν κρίμα να στερήσεις στον εαυτό σου. Στο βιβλίο του, Spirotherapy (Solar editions), ο Samuel Ganes, εκπαιδευτής γιόγκα, σπειροθεραπευτής και σοφολόγος, μας αποκαλύπτει όλες τις λειτουργίες της ελεγχόμενης και συνειδητής αναπνοής, με πολλές πρακτικές ασκήσεις στο τέλος του βιβλίου.
1.Ανάπνευσε αργά για να ζήσεις περισσότερο
Κάθε φορά που επιβραδύνεις την αναπνοή σου και το συνειδητοποιείς, προσθέτεις λεπτά ζωής στην ύπαρξή σου. «Πολλά εσωτερικά ρεύματα από την Ανατολή εξετάζουν τη ζωή ενός ατόμου μέσω της αναπνοής του: η ηλικία μας δεν μας δίνεται από τον αριθμό των ετών που έχουν περάσει από τη γέννησή μας, αλλά από την ποσότητα των αναπνοών που παίρνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Όσο πιο αργή και βαθύτερη ήταν η αναπνοή, τόσο πιο αργά θα γερνούσαμε», αναφέρει ο Samuel Ganes. Ωστόσο, από όλες τις βλαστικές λειτουργίες του σώματος (με ρύθμιση θερμοκρασίας, πέψη ή κυκλοφορία του αίματος), η αναπνοή είναι η μόνη στην οποία μπορούμε να δράσουμε. Γνωρίζοντας ότι, για να παραμείνουμε ζωντανοί, καταναλώνουμε 400 λίτρα αέρα την ώρα (280 όταν κοιμόμαστε, 1000 όταν περπατάμε, 2600 όταν κολυμπάμε).
2.Ανύποπτα, θαυματουργά αποτελέσματα
Ανάμεσα στα οφέλη της συνειδητής αναπνοής, η οποία εξακολουθεί να αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων μας από 20/30% σε 80/90%, η Samuel Games αποκαλύπτει 3 αρκετά εκπληκτικά:
-Το 80% του λίπους και των τοξινών που αποβάλλει ο οργανισμός μας καθημερινά είναι σε αέρια μορφή και προέρχονται από εκπνοή. Το υπόλοιπο 20% από τα σωματικά μας υγρά.
-5 λεπτά βαθιάς αναπνοής είναι αρκετά για να αυξήσουν τα επίπεδα οξυγόνου και να μειώσουν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, επιτρέποντας στο pH να επιστρέψει στο αλκαλικό για τις επόμενες 4 ώρες. Με, τελικά, μείωση της φλεγμονής.
-Μια συνεδρία βαθιάς αναπνοής οδηγεί σε θερμιδική δαπάνη ισοδύναμη με αυτή μιας 20λεπτης ποδηλασίας.
3.Εισπνοή εναντίον εκπνοής
Προφανώς και τα δύο δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Αλλά μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος, δρουν επίσης διαφορετικά σε όλα τα όργανα, στην ψυχική μας κατάσταση και στη συμπεριφορά μας.
Η εισπνοή διεγείρει το συμπαθητικό σύστημα, οδηγώντας σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού και εγρήγορσης, μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη, λιπόλυση, έκκριση αδρεναλίνης, προσαρμογή της μακρινής όρασης. Η εκπνοή διεγείρει το παρασυμπαθητικό σύστημα, με αποκορύφωμα την επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού, την έκκριση ινσουλίνης, ενδορφινών, ωκυτοκίνης, μελατονίνης, διέγερση της πέψης, βελτίωση της κοντινής όρασης.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν καλύτερα γιατί, «διπλασιάζοντας τον χρόνο εκπνοής σε σύγκριση με την έμπνευση, καθιερώνουμε μια κατάσταση άμεσης χαλάρωσης», καταλήγει ο Samuel Ganes.
4.Οξυγόνωση μικροβίων
Η καλή αναπνοή βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας καλύτερα από οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής. Παρέχοντας περισσότερο οξυγόνο στα αερόβια βακτήρια που προάγουν την εγκατάσταση του υπόλοιπου 99% (αναερόβια), καλή αναπνοή, άφθονη και ελεγχόμενη, καταπολεμά την εντερική δυσβίωση, η οποία προκαλεί φλεγμονή και πρήξιμο της κοιλιάς. Ενώ προάγει την έκκριση ενός αμινοξέος, της τρυπτοφάνης, ενός πολύτιμου προδρόμου της σεροτονίνης και της μελατονίνης που παράγεται από τα έντερα. Γνωρίζουμε επίσης σήμερα πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια ισορροπημένη μικροχλωρίδα προκειμένου να έχουμε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί καλύτερα.
5.Εύκολες τεχνικές αναπνοής
Στο τέλος του βιβλίου του, ο Samuel Ganes αναφέρει λεπτομερώς περισσότερες από 50 διαφορετικές ασκήσεις αναπνοής, προγονικές ή πιο σύγχρονες, απλές ή σύνθετες, με ή χωρίς μάντρα. Αυτά τα τέσσερα, τα οποία είναι αρκετά εύκολα όταν μόλις ξεκινάς, δίνουν αρκετά γρήγορα αποτελέσματα:
1.Το πιο χαλαρωτικό: Sama Vritti
Ή συνειδητή αναπνοή σε παρόμοιους παλμούς: εισπνέουμε από τη μύτη για 4 παλμούς, κρατάμε την αναπνοή μας με γεμάτους πνεύμονες για 4 παλμούς, εκπνέουμε για 4 παλμούς, κρατάμε την αναπνοή μας με άδειους πνεύμονες για 4 παλμούς. Στη συνέχεια, μπορείς να τα επιμηκύνεις τη διάρκεια για 5 ή 6 χτύπους. Η εναλλακτική: Visama Vritti, όπου διπλασιάζεις τον εκπνοής σε σχέση με τον χρόνο εισπνοής.
2.Η πιο συναισθηματική: Hridaya Anahata.
Ή η αναπνοή της καρδιάς. Χρησιμοποιούμε τον καρδιακό παλμό ως μετρονόμο. Εισπνέουμε για 4 χτύπους, εκπνέουμε (χωρίς συγκράτηση) για 4 χτυπήματα, 3 με 5 φορές, μετά συνεχίζουμε για 5 χτύπους, μετά 6 χτύπους. Στη δεύτερη φάση εισπνέουμε για 6 χτύπους, και εκπνέουμε για 8, 10 και 12 παλμούς. Υπερ αποτελεσματικό προφανώς στις συναισθηματικές αναμνήσεις.
3.Η πιο ολοκληρωμένη: Dirgha.
Ή βαθιές αναπνοές σε όλα τα επίπεδα για να κάνεις ένα εσωτερικό μασάζ όλων των οργάνων. Εισπνέουμε αργά 1) φουσκώνοντας το στομάχι, 2) ανοίγοντας τους πνεύμονες, 3) σηκώνοντας τις κλείδες. Εκπνέουμε αργά, αδειάζοντας κάθε ζώνη προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κάνε 5 σετ των 5 κύκλων αναπνοής.
4.Η πιο εξισορροπητική: καρδιακή συνοχή.
Με ρυθμό 6 αναπνοών ανά λεπτό (5 δευτερόλεπτα εισπνοής/5 δευτερόλεπτα εκπνοής) για 5 λεπτά, 3 φορές την ημέρα, εξισορροπείς εκ νέου ολόκληρο το αυτόνομο σύστημα και δυναμώνεις το σώμα σου. Αυτός ο ρυθμός αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη συχνότητα επανασυγχρονισμού του ανθρώπινου μεταβολισμού.
Διάβασε επίσης:
Κυκλική αναπνοή: Μόλις 5 λεπτά την ημέρα μπορούν να μειώσουν το στρες
Νέες έρευνες έδειξαν ότι με μια καθημερινή 5λεπτη πρακτική αναπνοής, μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος και ονομάζεται κυκλική αναπνοή. Μια πρακτική αναπνοής που είναι επίσης γνωστή ως φυσιολογικός αναστεναγμός. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports Medicine, η κυκλική αναπνοή αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική στη βελτίωση της διάθεσης από το διαλογισμό mindfulness και άλλες τεχνικές αναπνοής.
Ενώ η αναπνοή είναι κάτι που κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε, «υπόκειται εύκολα σε συνειδητό έλεγχο», εξηγεί ο David Spiegel, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης. Επίσης, ήταν ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδυνθεί ο αριθμός των αναπνοών που έπαιρναν οι συμμετέχοντες (στη μελέτη αυτή) ανά λεπτό, γεγονός που είχε ηρεμιστικό αποτέλεσμα.
Η ικανότητα να ελέγχουμε τον τρόπο που αναπνέουμε
Αυτή η ικανότητα να ελέγχουμε τον τρόπο που αναπνέουμε – και οι θετικές σωματικές και συναισθηματικές επιδράσεις που συνδέονται με τους διάφορους τύπους ελεγχόμενης αναπνοής – έχει κερδίσει έδαφος στην επιστημονική κοινότητα ως ένα εργαλείο ψυχικής υγείας που αξίζει να εξεταστεί περαιτέρω. Συγκεκριμένα, ο Spiegel και οι συνεργάτες του θέλησαν να μελετήσουν αν οι πρακτικές αναπνοής μπορούν να διδαχθούν εξ αποστάσεως και πώς η εξάσκηση αυτών των τεχνικών μπορεί να επηρεάσει το μυαλό και το σώμα με την πάροδο του χρόνου.
Δες εδώ πώς γίνεται η κυκλική αναπνοή
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|