Τα 11 «κόκκινα» πρώιμα σημάδια που δείχνουν πως δεν θα είστε μαζί
Συνήθως μετά από μερικούς μήνες, και μερικές φορές ακόμη και μόνο λίγες εβδομάδες, αυτή η φάση του «μελιού» και του μήνα του μέλιτος στη σχέση μερικές φορές αρχίζει να γίνεται «χλιαρή». Αλλά αν ξέρεις τι να παρατηρήσεις, τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ότι μια σχέση δεν πρόκειται να λειτουργήσει μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται αρκετά γρήγορα. Η ψυχολογία μας παρέχει πολύτιμες γνώσεις για μερικά από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται αρκετά νωρίς σε μια ρομαντική σχέση.
1. Βαριέσαι όταν μιλάτε
Νιώθεις έλξη, έχετε μαζί ευχάριστες στιγμές και στενή σύνδεση, αλλά στο πιο θεμελιώδες επίπεδο, τη συζήτηση, δεν βρίσκεις τόσο ενδιαφέρουσα τη συνομιλία με αυτό το άτομο. Επίσης, δεν αισθάνεσαι κατανοητή ή ότι σε ακούει όταν μιλάς και βρίσκεις πολύ βαρετό αυτό που σου λέει τις περισσότερες φορές. Αυτή είναι μια πρώιμη κόκκινη σημαία που λείπει το πνευματικό συστατικό της σχέσης σου και ότι όσο κι αν υπάρχει κάποια έλξη, δεν υπάρχει πραγματική συνάντηση των μυαλών.
2. Μόνο ένας από εσάς καταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας
Η ψυχολογική συναίνεση είναι ότι μια σχέση απαιτεί δύο μέρη για να λειτουργήσει. Εάν μόνο ένας από εσάς καταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας, τότε η σχέση ξεκινά με λάθος πόδι. Είναι πιθανό να αποτύχει εκτός αν αλλάξει κάτι και υπάρξει συνειδητή επικοινωνία για την αλλαγή του.
3. Υπάρχει ελάχιστη εμπιστοσύνη μεταξύ σας
Υπάρχουν πράγματα σχετικά με αυτά που λέει και κάνει που σου προκαλούν ερωτηματικά. Η εμπιστοσύνη μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου αλλά αν υπάρχουν ήδη μεταβλητά προειδοποιητικά σημάδια γύρω από τον σύντροφό σου από νωρίς, μπορεί να είναι μια μεγάλη κόκκινη σημαία.
4. Οι αξίες σας είναι εντελώς διαφορετικές
Δεν υπάρχει κανένα βιβλίο κανόνων που να λέει ότι οι σχέσεις πρέπει να χτίζονται γύρω από κοινές πεποιθήσεις και αξίες: αλλά σίγουρα βοηθάει. Ακόμα κι αν διαφωνείτε για τα περισσότερα πράγματα, μια σχέση πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα κοινό σημείο και ένα κοινό πάθος, ενδιαφέρον, αξία ή πεποίθηση. Όταν αυτό δεν συμβαίνει και οι στόχοι και οι αξίες σας είναι πολύ διαφορετικές, είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι η σχέση δεν θα αντέξει στο χρόνο. Ακόμα κι αν υπάρχει έλξη, η έλλειψη κοινών αξιών είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί νωρίς για να αποφευχθεί η μελλοντική θλίψη.
5. Μαλώνετε συχνά για μικρά πράγματα
Κάθε ζευγάρι έχει περιστασιακές διαφωνίες ακόμα κι αν πρόκειται για μικρές συγκρούσεις προγραμματισμού ή διαφορετικά επίπεδα ενέργειας. Όταν τσακώνεστε συχνά από την αρχή, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική συμβατότητα, ιδιαίτερα εάν ο σύντροφός σου δεν είναι πρόθυμος να συζητήσει τα πράγματα ή να αντιμετωπίσει τις απογοητεύσεις που έρχονται.
6. Ο χρόνος που περνάτε μαζί σε κουράζει
Κάθε σχέση μπορεί να είναι κουραστική και μερικές φορές να νιώθεις ότι σέρνεστε. Όσο κι αν κάθε σχέση έχει μειονεκτήματα και θέλει πολύ δουλειά, ο χρόνος με τον σύντροφό σου θα πρέπει τελικά να είναι μια αρκετά αναζωογονητική εμπειρία. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να τα αποφεύγει και να μην θέλει να τα δει, είναι σημάδι ότι δεν είναι ο κατάλληλος για σένα.
7. Δεν υπάρχει μεγάλη συναισθηματική οικειότητα μεταξύ σας
Όπως αναφέρει στο Hack Spirit η Amaha Mental Health Clinic: «Εάν υπάρχει έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης σε μια σχέση, μερικές φορές λόγω του φόβου της οικειότητας, μπορεί μερικές φορές να αισθάνεστε αποκομμένοι ή απομακρυσμένοι από τον σύντροφό σας. Μπορεί να νιώθετε ότι ο σύντροφός σας σας κρατάει μυστικά και ότι υπάρχει ένα αόρατο φράγμα ή τείχος ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας».
Διάβασε επίσης: Συναισθηματικά απόμακρος; Έτσι θα τον καταλάβεις ότι σου λέει σ΄ αγαπώ
8. Υπάρχει αισθητή έλλειψη σεβασμού μεταξύ σας
Κάνετε αστεία ο ένας σε βάρος του άλλου και πιάνεις τον εαυτό σου να δέχεται κριτική ή κριτική σχεδόν σαν από ένστικτο. Οι δυο σας θεωρείτε ήδη ο ένας τον άλλον δεδομένο. Αυτό μπορεί να εργαστεί και να βελτιωθεί, αλλά σίγουρα δεν είναι καλό σημάδι για την έναρξη της σχέσης. Χωρίς σεβασμό δεν υπάρχει σταθερή βάση για το μέλλον της σχέσης.
9. Ένας από τους δυο σας δεν θέλει δέσμευση
Εάν η επιθυμία για κάτι σοβαρό προέρχεται μόνο από τη μία πλευρά, τελικά θα γίνει πρόβλημα. Ομολογουμένως, αυτή η δέσμευση μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Αλλά αν κάποιος από εσάς είναι αποφασισμένος να μην θέλει δέσμευση, η σχέση τελικά θα χαλάσει.
Έχεις αυτό το συναίσθημα που είναι δύσκολο να εξηγήσεις πού νιώθεις ότι δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου δίπλα στον σύντροφό σου. Είναι σαν να παίζεις ρόλο. Η σχέση μοιάζει σαν να σε απομακρύνει περισσότερο από αυτό που πραγματικά θέλεις να είσαι. Είναι «αυτό το ένστικτο που νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι καταλήγεις επίμονα να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις. Μπορεί να αγνοήσετε αυτό το συναίσθημα και να προσπαθήσετε να πείσετε τον εαυτό σας ότι όλα είναι εντάξει», εξηγεί η Sandra Silva Casabianca MSc, Κοινωνική Ψυχολόγος.
Διάβασε επίσης: 8 σημάδια που φανερώνουν πως βρίσκεσαι σε μια υγιή σχέση (πίστεψέ το!)
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|