Τα 4 πράγματα που πρέπει να απομακρύνεις από την κρεβατοκάμαρα για να κοιμάσαι καλύτερα
Αν τα όνειρά σου ήταν κάθε άλλο παρά γαλήνια τον τελευταίο καιρό, ήρθε η ώρα να κάνεις κάποιες αλλαγές στη βραδινή ρουτίνα σου πριν πας για ύπνο.
Για να μπορείς να κοιμάσαι καλά δεν πρέπει να έχεις αυτά τα 4 πράγματα στην κρεβατοκάμαρά σου. Ο καλός ύπνος δεν είναι τόσο εύκολος όσο νομίζεις: για πολλούς, το να κοιμηθούν λίγο μετά αφού ξαπλώσουν και στη συνέχεια να ξυπνήσουν απόλυτα ανανεωμένοι είναι μια οφθαλμαπάτη. Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Ιατρικής του Ύπνου που μίλησε στο Vogue Italia, η αϋπνία θεωρείται ένα αναδυόμενο πρόβλημα υγείας: στη χρόνια παραλλαγή της, επηρεάζει μεταξύ 6 και 9 εκατομμυρίων ατόμων, δηλαδή από 1 στους 10 έως περίπου 1 στους 7 Ιταλούς, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά υπάρχουν ζώνες στις οποίες γίνεται πιο διαδεδομένη, όπως στους ηλικιωμένους, στις γυναίκες και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Όσοι έχουν πρόβλημα ξεκούρασης συχνά το θεωρούν περισσότερο ενοχλητικό παρά πραγματική ασθένεια, τόσο που συχνά δεν μιλούν καν στον γιατρό τους γι’ αυτό. Ωστόσο, ο λίγος και κακός ύπνος επηρεάζει αρνητικά τις μέρες μας και, μακροπρόθεσμα, την υγεία μας.
Αν αντιμετωπίζεις δυσκολία για να κοιμηθείς, ήρθε η ώρα να το διορθώσεις. Και να κάνεις μερικές αλλαγές που θα σου επιτρέψουν να ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί νιώθοντας πραγματικά αναζωογονημένη. Συγκεκριμένα, αφήσε έξω από την πόρτα κάποια αντικείμενα και πηγές ενόχλησης που μπορούν να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό και την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες. Τι πρέπει λοιπόν να εξαλείψεις για να προωθήσεις τη σωστή υγιεινή του ύπνου:
1 – Ακαταστασία
Η κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι ένα άνετο και χαλαρωτικό περιβάλλον: γι’ αυτό, πριν πας για ύπνο, είναι καλή συνήθεια να βάζεις τα ρούχα και τα αξεσουάρ στην ντουλάπα και να απομακρύνεις κάθε αντικείμενο που, αν μείνει πεταμένο, θα μπορούσε να δώσει μια αίσθηση ταραχής και ανησυχίας. Όπως, για παράδειγμα, τα άπλυτα ή ασιδέρωτα που είναι στοιβαγμένα σε μια καρέκλα ή ένα άδειο φλιτζάνι που έχει μείνει στο κομοδίνο. Τακτοποίησε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του κρεβατιού, ώστε να είναι φτιαγμένο κάθε πρωί για να το βρίσκεις τακτοποιημένο το βράδυ. Σβήστε τα φώτα, άναψε ένα αρωματικό κερί και απόλαυσε έναν χώρο εντελώς αφιερωμένο στη χαλάρωση.
2 – Τηλεόραση, smartphones και υπολογιστές
Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αξίζει να το επαναλάβουμε: για να κοιμηθούμε καλά, είναι απαραίτητο να «αποσυνδέσουμε από την πρίζα», συμπεριλαμβανομένων των συσκευών που συνήθως μας συνοδεύουν μέχρι να ακουμπήσουμε το κεφάλι μας στο μαξιλάρι. Διότι διεγείροντας τον εγκέφαλο, αναβάλλουν τον ύπνο και το φως τους παρεμβαίνει στην αυθόρμητη παραγωγή μελατονίνης, η οποία συνδέεται με το σκοτάδι. Αν, μόλις βρεθείς ανάμεσα στα σεντόνια, δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι και το μυαλό σου είναι υπερδραστήριο, καλό είναι να αλλάξεις τις συνήθειές σου τις ώρες πριν από τον ύπνο και να αντικαταστήσεις την οθόνη με ένα καλό βιβλίο.
3 – Το παλιό στρώμα
Για να είναι η νύχτα πηγή ξεκούρασης, το κρεβάτι πρέπει να είναι άνετο. Γι’ αυτό αξίζει να επενδύσεις σε ένα ποιοτικό στρώμα που θα φροντίζει το σώμα προάγοντας τη σωστή στάση του σώματος κατά την κατάκλιση. Το τέλειο στρώμα πρέπει να στηρίζει σωστά το βάρος του σώματος, σεβόμενο τη φυσική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης και να είναι αρκετά άκαμπτο ώστε να παρέχει στήριξη χωρίς να είναι άνετο.
4 – Φως
Ο καλός ύπνος είναι αδύνατος σε ένα υπερφωτισμένο περιβάλλον: επομένως, όχι μόνο πρέπει να αποφεύγουμε το μπλε φως από την τηλεόραση και τα κινητά τηλέφωνα, αλλά πρέπει επίσης να θωρακίζουμε επαρκώς το υπνοδωμάτιο από το εξωτερικό φως, ρυθμίζοντας παράλληλα την ένταση του ηλεκτρικού φωτός από τους πολυελαίους και τις λάμπες του κομοδίνου.
Διάβασε επίσης:
Αν το καλοκαίρι δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς υπάρχει λύση για να σε πάρει ο ύπνος στο λεπτό
Αν διαπιστώσεις ότι οι συνήθειες του ύπνου σου ποικίλλουν ανάλογα με τις εποχές, τότε δεν είσαι γ μόνη. Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι η αλλαγή των εποχών μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη διάθεση και τη διάρκεια του ύπνου σας μέχρι τη συχνότητα των ανωμαλιών του ύπνου. Το καλοκαίρι, ειδικότερα, μπορεί να δυσχεράνει την επίτευξη καλής ποιότητας ύπνου, ειδικά με τις αυξημένες ώρες φωτός της ημέρας, τον θερμότερο καιρό και την περισσότερη κοινωνικοποίηση που φέρνει η εποχή. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις μεταβλητές είναι εκτός του ελέγχου σου, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προάγεις τον καλύτερο ύπνο σου ακόμη και το καλοκαίρι.
Γιατί είναι δύσκολο να έχεις ένα καλό ύπνο το καλοκαίρι
Περίπου 1 στους 3 ενήλικες, ή περίπου 84 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν σταθερά τη συνιστώμενη ποσότητα αδιάλειπτου ύπνου που χρειάζονται για την προστασία της υγείας τους. Το ζήτημα αυτό μπορεί να επιδεινωθεί το καλοκαίρι. Αν πιστεύεις ότι αυτό ισχύει για σένα, δες παρακάτω μερικούς επιστημονικά τεκμηριωμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να κοιμάσαι λιγότερο κατά τους θερμότερους μήνες του έτους.
Δες εδώ πώς μπορείς να κοιμηθείς ευκολά το καλοκαίρι
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|