Τα 7 σημάδια με τα οποία το σώμα σου σε ενημερώνει ότι δεν τρέφεσαι σωστά
Όταν δεν τρέφεσαι με επαρκή ποσότητα φαγητού, το σώμα σου παύει να λειτουργεί φυσιολογικά.
Αν είναι ένα θέμα που σε απασχολεί και κάνεις σχετικές αναζητήσεις, υπάρχει πληθώρα πληροφοριών όσον αφορά σε θέματα απώλειας βάρους. Από TikTok videos μέχρι έγκυρα άρθρα που αναφέρονται στον τρόπο ζωής και την υγεία, υπάρχουν εκατομμύρια πληροφορίες για όποιον/α πιστεύει ότι τρώει πολύ. Τι συμβαίνει όμως εάν ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων που δεν τρώνε αρκετά;
Ένα πρόβλημα υποφαγίας μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί και να διορθωθεί, εν μέρει χάρη σε ψευδείς πληροφορίες που αναφέρουν επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα θερμίδων ως «στόχους» για την υγεία και την απώλεια βάρους. Οι πολύ χαμηλές θερμίδες ή οι δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες μπορεί να είναι ασφαλείς υπό την επίβλεψη γιατρού για άτομα με ιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με το βάρος, αλλά για τον μέσο άνθρωπο, συχνά οδηγούν σε παρενέργειες όπως κόπωση και προβλήματα πέψης.
Είτε ακολουθείς ενεργά μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων είτε όχι, το σώμα σου θα σου δώσει σύντομα υποδείξεις ότι δεν καταναλώνεις αρκετή ποσότητα φαγητού. Μαζί με σωματικά σημάδια, όπως ζάλη, χαμηλά επίπεδα ενέργειας, διαταραχές του αναπαραγωγικού σου κύκλου και ταλαιπωρημένα μαλλιά, δέρμα και νύχια, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσεις προβλήματα ψυχικής υγείας και να αναπτύξεις μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό ως αποτέλεσμα του να τρως αρκετά πολύ λίγο.
1.Κούραση
Η κούραση είναι συχνά το πρώτο σημάδι με το οποίο σου δείχνει το σώμα σου ότι δεν λαμβάνεις αρκετή ποσότητα φαγητού και θρεπτικών συστατικών. Όπως εξηγεί η Healthline, οι θερμίδες δεν είναι ένας «εχθρός» που πρέπει να φοβάσαι, είναι απλώς μονάδες ενέργειας.
Η κούραση από χαμηλή κατανάλωση θερμίδων τείνει να διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την φυσιολογική κούραση που αισθάνεσαι λόγω φόρτου εργασίας ή υποχρεώσεων. Αυτός ο τύπος χαμηλής ενέργειας επίσης συνήθως δεν θεραπεύεται με τον απλό ύπνο. Εάν τα επίπεδα ενέργειάς σου βελτιώνονται σημαντικά μετά το φαγητό, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι δεν τρέφεσαι σωστά.
2.Έλλειψη περιόδου
Οι επιπτώσεις της υποκατανάλωσης τροφής μπορούν να φανούν μέσω της αναπαραγωγικής σου υγείας. Δώσε προσοχή στους κύκλους περιόδου σου. Η ελλιπής κατανάλωση τροφής μπορεί να οδηγήσει το σώμα σου στο να σταματήσει να παράγει τις ορμόνες που χρειάζεται για την ωορρηξία, με αποτέλεσμα να υπάρξει παράληψη της περιόδου σου.
3.Προβλήματα στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια
Παλεύεις με εύθραυστα νύχια, αραιά μαλλιά ή ασυνήθιστα ευαίσθητο δέρμα; Η υποκατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει όλα αυτά τα συμπτώματα λόγω της έλλειψης βασικών συστατικών από τη διατροφή. Η ανεπάρκειες πρωτεϊνών και βιταμινών έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί απώλεια μαλλιών και ξαφνικές αλλαγές στη δομή της τρίχας, ενώ η έλλειψη βιταμίνης Ε κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο και εύθραυστο απέναντι στις φθορές που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία.
4.Αυπνία
Όταν δεν τρέφεσαι καλά ένα ακόμη σύμπτωμα που μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα είναι η αϋπνία, λόγω των διαταραγμένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
5.Αδυναμία απώλειας βάρους
Θεωρητικά, η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από όσες καις οδηγούν σε απώλεια βάρους. Παρατηρούνται όμως περιπτώσεις ανθρώπων που ακόμα και όταν μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων, δεν μπορούν να χάσουν το περιττό βάρος. Η σοβαρή υποφαγία μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό με τον οποίο ο μεταβολισμός σου καίει ενέργεια.
6.Υπερφαγία
Μία από τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ελλιπής κατανάλωσης τροφής είναι η ανάπτυξη μιας ανθυγιεινής σχέσης με το φαγητό.
7.Αίσθημα ζαλάδας
Αν έχεις πει ποτέ σε κάποιον ότι νιώθεις να λιποθυμάς, η πρώτη ερώτηση που πιθανότατα σου έκανε είναι: «Έφαγες τίποτα;». Η μειωμένη κατανάλωση τροφής μπορεί πραγματικά να προκαλέσει το αίσθημα ζάλης. Στην πραγματικότητα, το Nutrition Stripped εξηγεί ότι αυτό είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια που χρησιμοποιεί το σώμα σου για να σε ενημερώσει ότι δεν έχει αρκετά αποθέματα ενέργειας για να καταναλώσει.
Διάβασε επίσης:
Body Positivity: Πώς να αγκαλιάσεις και να αγαπήσεις το σώμα σου πραγματικά
Aν αγωνίζεσαι να αγαπήσεις και να αγκαλιάσεις το σώμα σου, δεν είσαι μόνη. Δεν έχω γνωρίσει κανέναν άνθρωπο που να μου έχει πει ότι δεν θα άλλαζε τίποτα στο σώμα του, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων που είναι απίστευτα σε φόρμα ή έχουν μεγάλη αυτοεκτίμηση. Όλοι μας μπορεί να είμαστε λίγο υπερβολικά σκληροί με τον εαυτό μας μερικές φορές.
Είναι σχεδόν σαν να είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε κάτι λάθος ή ότι έχουμε εξαρτηθεί, ειδικά ως γυναίκες, να πιστεύουμε ότι το να νιώθουμε καλά με το σώμα μας μας κάνει ναρκισσιστές.
Δες εδώ πώς να αγκαλιάσεις και να αγαπήσεις το σώμα σου
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|