Now Reading
Τα «blues» του Ιανουαρίου και πώς να διαχειριστείς τη θλίψη που νιώθεις

Τα «blues» του Ιανουαρίου και πώς να διαχειριστείς τη θλίψη που νιώθεις

Ιωάννα Σαλαμουρα
-a

Ο πρώτος μήνας του χρόνου φέρνει μαζί του μια σχεδόν «αδικαιολόγητη» πολλές φορές μελαγχολία.

Ο Ιανουάριος, ο πρώτος μήνας του χρόνου, είναι για πολλούς μια περίοδος θλίψης, απογοήτευσης και μελαγχολίας. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό; Ο Ιανουάριος χαρακτηρίζεται από μια μείωση μεταβλήτων παραγόντων που επηρεάζουν τη διάθεση σου, είτε βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες.

Μπορεί να έχεις προσέξει ότι ο Ιανουάριος είναι ένας βαρύς μήνας και σύνθετος. Η απότομη επιστροφή από την ευφορία στη μονότονη καθημερινότητα, η συσχέτιση μεγάλης κλίμακας από την ενέργεια των γιορτών και η έλλειψη καθημερινών ευχάριστων γεγονότων, συμβάλλουν σε πολλούς παράγοντες που να εντείνουν τη θλίψη.

Τα «blues» του Ιανουαρίου και πώς να διαχειριστείς τη θλίψη που νιώθεις

Ιανουάριος και η 3η Δευτέρα του έτους χαρακτηρίζεται ως «Blue Monday», τι είναι;

Το «Blue Monday» ξεκίνησε ως ιδέα το 2004 όταν ο ψυχολόγος Cliff Arnall κλήθηκε από την ταξιδιωτική εταιρεία Sky Travel να βρει μια φόρμουλα για τα Blues του Ιανουαρίου. Αυτό έγινε για ένα δελτίο τύπου που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν κράτηση για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Είναι αληθινή η Blue Monday; Η Blue Monday έχει απαξιωθεί ευρέως από ειδικούς με πολλούς να χαρακτηρίζουν την έννοια «απόλυτο σκουπίδι». Συζητώντας την ημερομηνία, ο επικεφαλής πληροφοριών της φιλανθρωπικής οργάνωσης ψυχικής υγείας Mind, Stephen Buckley, είπε: «Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία πίσω από την ιδέα μιας πιο καταθλιπτικής ημέρας του χρόνου».

Τα «blues» του Ιανουαρίου και πώς να διαχειριστείς τη θλίψη που νιώθεις

Πώς εξηγείται η θλίψη του πρώτου μήνα του έτους

Ο Ιανουάριος, ο πρώτος μήνας του χρόνου, είναι γνωστός ως μια περίοδος που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αυξημένη θλίψη και μελαγχολία. Αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό; Οι αιτίες είναι πολυπαραγοντικές και περιλαμβάνουν βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές πτυχές που επηρεάζουν τη διάθεσή σου.

Πρώτον, σκέψου το φαινόμενο της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (Seasonal Affective Disorder – SAD). Ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας με ελάχιστη ηλιοφάνεια, ειδικά σε χώρες με μακρύ και σκοτεινό χειμώνα. Η έλλειψη φυσικού φωτός μειώνει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλό σου, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση. Παράλληλα, η μειωμένη ηλιοφάνεια διαταράσσει τον κιρκαδικό σου ρυθμό, προκαλώντας ανισορροπία στο βιολογικό σου ρολόι και επηρεάζοντας τον ύπνο και την ενεργητικότητά σου.

Επιπλέον, ο Ιανουάριος ακολουθεί την περίοδο των γιορτών, όπου οι προσδοκίες για χαρά και κοινωνικές επαφές είναι ιδιαίτερα υψηλές. Ίσως να έχεις βιώσει μια έντονη αίσθηση ευφορίας κατά τη διάρκεια των εορτών, αλλά με την επιστροφή στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις, η διάθεσή σου μπορεί να πέσει απότομα. Αυτός ο συνδυασμός της «μετα-γιορτινής κατάθλιψης» και της πίεσης για την έναρξη ενός νέου έτους με στόχους και προκλήσεις μπορεί να σε κατακλύσει. Ένας άλλος παράγοντας που συντελεί στη θλίψη του Ιανουαρίου είναι οι οικονομικές ανησυχίες. Οι υπερβολικές δαπάνες κατά τη διάρκεια των εορτών μπορεί να σε έχουν αφήσει με χρέη ή περιορισμένα οικονομικά αποθέματα, δημιουργώντας άγχος για το πώς θα διαχειριστείς τα οικονομικά σου το νέο έτος. Παράλληλα, οι λογαριασμοί που φτάνουν τον Ιανουάριο αυξάνουν την οικονομική πίεση.

Τα «blues» του Ιανουαρίου και πώς να διαχειριστείς τη θλίψη που νιώθεις

Η κοινωνική απομόνωση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Μετά τις γιορτές, η κοινωνική σου ζωή μπορεί να περιοριστεί, ειδικά αν μένεις σε περιοχή με δυσμενείς καιρικές συνθήκες που δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές. Η μοναξιά και η έλλειψη κοινωνικής στήριξης εντείνουν τη θλίψη και τη μελαγχολία σου.

Μήπως έχεις παρατηρήσει ότι οι στόχοι που έθεσες για το νέο έτος μοιάζουν δύσκολο να επιτευχθούν; Οι αποτυχημένες προσπάθειες να τηρήσεις αποφάσεις, όπως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης ή η αλλαγή διατροφικών συνηθειών, μπορούν να σε κάνουν να αισθανθείς απογοήτευση και ανεπάρκεια. Αυτό ενισχύει τον φαύλο κύκλο της αρνητικής σκέψης και της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Επιπλέον, ο ψυχρός καιρός και οι μικρές μέρες μπορεί να σε κάνουν να περνάς περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, μειώνοντας τις ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα και κοινωνική αλληλεπίδραση. Η έλλειψη κίνησης επηρεάζει τη διάθεσή σου, καθώς η άσκηση είναι γνωστή για την ικανότητά της να αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, που είναι οι «ορμόνες της ευτυχίας».

Διάβασε επίσης: La joie de vivre: Οι Γαλλίδες έχουν ένα εκπληκτικό μυστικό για την ευτυχία το οποίο πρέπει να υιοθετήσουμε

μοναξιά

Πώς να αντιμετωπίσεις τη θλίψη του Ιανουαρίου

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η θλίψη που νιώθεις τον Ιανουάριο δεν είναι μόνιμη και υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσεις. Ένας τρόπος είναι να εκμεταλλευτείς κάθε ευκαιρία για έκθεση στο φυσικό φως, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ένα μικρό περίπατο το πρωί. Η σωστή διατροφή και ο επαρκής ύπνος μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ενέργεια και τη διάθεσή σου.

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας άλλος τρόπος να ενισχύσεις την ψυχική σου ευεξία. Ακόμα και λίγα λεπτά άσκησης κάθε μέρα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Παράλληλα, μην ξεχνάς να δίνεις χρόνο για πράγματα που σε ευχαριστούν, όπως το να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ακούσεις μουσική ή να δεις φίλους σου. Η κοινωνική στήριξη είναι εξίσου σημαντική. Επικοινώνησε με αγαπημένα πρόσωπα και μοιράσου τα συναισθήματά σου. Δεν χρειάζεται να περνάς αυτή την περίοδο μόνος σου. Αν νιώθεις ότι η θλίψη είναι έντονη και διαρκεί περισσότερο, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Τέλος, προσπάθησε να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους για τη νέα χρονιά. Ξεκίνα με μικρά και εφικτά βήματα και δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί στις αλλαγές. Η υπομονή και η αυτοσυμπόνια είναι κλειδιά για να ξεπεράσεις τη δύσκολη αυτή περίοδο. Ο Ιανουάριος μπορεί να είναι ένας μήνας που σε γεμίζει προκλήσεις, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να φροντίσεις τον εαυτό σου και να θέσεις τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Να θυμάσαι ότι κάθε δυσκολία είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη και αυτογνωσία.

Διάβασε επίσης: 4 βήματα για να μην παρεκκλίνεις από τους στόχους σου που έχεις βάλει τη νέα χρονιά

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer