Τα κοινά συμπτώματα που έχουν όλες οι γυναίκες όταν στρεσάρονται
Αλήθεια, εσύ πώς νιώθεις όταν στρεσάρεσαι; Σίγουρα τα συμπτώματα που εκδηλώνονται δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο έχεις νιώσει στη ζωή σου γι΄αυτό και τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζεις πώς να τα διαχειριστείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα στρες στις γυναίκες μπορεί να εκδηλωθούν τόσο ως σωματικά όσο και ως ψυχολογικά προβλήματα, όπως άγχος, διαταραχές ύπνου και αλλαγές στα έμμηνα μοτίβα. Οι γυναίκες μπορεί να βιώνουν επίσης το άγχος διαφορετικά από τους άνδρες λόγω ενός συνδυασμού βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικοπολιτισμικών παραγόντων. Οι ορμονικές διακυμάνσεις, οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί ρόλοι και οι βιολογικές ευπάθειες μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις αντιδράσεις σύμφωνα με το Ηealthline.com.
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις λοιπόν πώς μπορεί να εκδηλωθεί το στρες στο σώμα σου και να λάβεις προληπτικά μέτρα για την ανακούφισή τους.
Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα του στρες σε μια γυναίκα;
Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά ορισμένα τυπικά σημεία και συμπτώματα άγχους στις γυναίκες μπορεί να περιλαμβάνουν:
Συναισθηματικά συμπτώματα
-αυξημένο άγχος ή ανησυχία
-νιώθεις συγκλονισμένη
-αλλαγές διάθεσης
-ευερεθιστότητα ή θυμό
-θλίψη ή κατάθλιψη
-μειωμένη σεξουαλική ορμή
Γνωστικά συμπτώματα
-σκέψεις αγωνίας
-δυσκολία συγκέντρωσης
-αμνησία
-δυσκολία λήψης αποφάσεων
-αρνητική ή επαναλαμβανόμενη σκέψη
Σωματικά συμπτώματα
-μυϊκή ένταση και πονοκεφάλους
-κόπωση και χαμηλή ενέργεια
-διαταραχές ύπνου (αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος)
-αλλαγές στην όρεξη (υπερφαγία ή απώλεια όρεξης)
-πεπτικά προβλήματα (π.χ. στομαχόπονοι ή ναυτία)
-εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που οδηγεί σε συχνότερες ασθένειες
-αυξημένη αρτηριακή πίεση
-διαταραχές εμμήνου ρύσεως
-δερματικά προβλήματα (π.χ. ακμή ή έκζεμα)
-προβλήματα γονιμότητας
Οι άνδρες και οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στο άγχος;
Ναι, οι άνδρες και οι γυναίκες τείνουν να ανταποκρίνονται στο στρες διαφορετικά, τόσο όσον αφορά τις φυσιολογικές όσο και τις συμπεριφορικές τους αντιδράσεις. Αυτές οι διαφορές φύλου επηρεάζονται από έναν συνδυασμό βιολογικών, ορμονικών και κοινωνικών παραγόντων.
Διάβασε επίσης: Nomophobia: Τι σημαίνει να νιώθεις άγχος χωρίς το κινητό σου
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), εδώ είναι μερικές από τις βασικές διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών:
Αντίληψη της επίδρασης του στρες: Περίπου το 88% των γυναικών και το 78% των ανδρών πιστεύουν ότι το άγχος έχει πολύ ισχυρό ή ισχυρό αντίκτυπο στην υγεία ενός ατόμου.
Η σημασία της διαχείρισης του άγχους: Το 68% των γυναικών και μόνο το 52% των ανδρών θεωρούν τη διαχείριση του άγχους πολύ/εξαιρετικά σημαντική.
Εκφράζοντας ανησυχία: Το 25% των γυναικών και το 17% των ανδρών αναγνωρίζουν ότι δεν κάνουν αρκετά όσον αφορά τη διαχείριση του άγχους.
Δράση για τη μείωση του στρες: Περίπου το 70% των γυναικών και περίπου το 50% των ανδρών αναφέρουν ότι προσπαθούν να μειώσουν το άγχος τα τελευταία 5 χρόνια.
Στρατηγικές διαχείρισης του άγχους: Οι γυναίκες χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές διαχείρισης του άγχους, όπως το διάβασμα (51%), το να περνούν χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους (44%), να προσεύχονται (41%), να παρακολουθούν θρησκευτικές λειτουργίες (24%), να ψωνίζουν (18%), να παίρνουν μασάζ ή επίσκεψη σε σπα (14%) και επίσκεψη σε επαγγελματία ψυχικής υγείας (5%). Οι άνδρες είναι πιο διατεθειμένοι να χρησιμοποιούν τον αθλητισμό ως τεχνική διαχείρισης του άγχους (14%).
Πίστη στην επαγγελματική βοήθεια: Οι γυναίκες πιστεύουν ακράδαντα στην αποτελεσματικότητα των ψυχολόγων να βοηθούν στις αλλαγές του τρόπου ζωής και της συμπεριφοράς και να αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες, ενώ οι άνδρες έχουν ασθενέστερη πίστη στην αποτελεσματικότητά τους.
Μια μελέτη του 2019 που διεξήχθη στη νότια Ιταλία εξέτασε τα επίπεδα άγχους κατά τη μετάβαση από την ανεργία στην απασχόληση σε 395 συμμετέχοντες (62% άνδρες, 38% γυναίκες). Οι περισσότερες είχαν φυσιολογικά έως χαμηλά επίπεδα στρες, αλλά όταν χωρίστηκαν ανά φύλο, οι γυναίκες (22,7%) ανέφεραν υψηλότερο στρες από τους άνδρες (11%).
Πώς το άγχος επηρεάζει το γυναικείο σώμα
Ενώ τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να επηρεαστούν σωματικά από το στρες, οι γυναίκες μπορεί μερικές φορές να βιώσουν μοναδικές φυσιολογικές αντιδράσεις σε στρεσογόνους παράγοντες.
Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους το άγχος μπορεί να επηρεάσει το γυναικείο σώμα:
-Διαταραχές εμμήνου ρύσεως: Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, απώλεια περιόδου ή πιο σοβαρά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Σε μια μελέτη με νεαρές φοιτήτριες επιστήμης υγείας, υπήρξε ισχυρή σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων στρες και των προβλημάτων της εμμήνου ρύσεως, όπως η αμηνόρροια και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
-Θέματα γονιμότητας: Τα υψηλότερα επίπεδα στρες έχουν συσχετιστεί με δυσκολίες στην εγκυμοσύνη. Το άγχος της προσπάθειας σύλληψης μπορεί επίσης να επιδεινώσει το πρόβλημα. Η Research Trusted Source προτείνει ότι η αντιμετώπιση της ψυχολογικής δυσφορίας με παρεμβάσεις μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα γονιμότητας για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες.
-Ορμονικές αλλαγές: Το άγχος μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη γενική υγεία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το στρες κατά τη φάση της πρώιμης εμμηνορροϊκού κύκλου οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης και κορτιζόλης.
-Αυξημένη ευαισθησία στον πόνο: Το άγχος μπορεί να μειώσει την ανοχή στον πόνο, καθιστώντας τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε καταστάσεις όπως πονοκεφάλους τάσης, κρίσεις ημικρανίας και χρόνιο πόνο. Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες γενικά παρουσιάζουν υψηλότερη ευαισθησία στον πόνο από τους άνδρες, αναφέροντας χαμηλότερους ουδούς πόνου, ανοχές και μεγαλύτερη ένταση πόνου σε πειραματικά περιβάλλοντα.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|