Τα οφέλη της μουσικής 432 Hz που κρατούν τον εγκέφαλο υγιή και προάγουν τη μακροζωία
Τα οφέλη της μουσικής για να διατηρούν τον εγκέφαλο νέο και να προάγουν τη μακροζωία με θεραπεία ηχητικής θεραπείας
Αν για τον Πλάτωνα «η μουσική είναι για την ψυχή ό,τι η γυμναστική για το σώμα», για τη νευροεπιστήμη, η μουσική είναι αντιγηραντική για τον εγκέφαλο γιατί δρα θετικά στην πλαστικότητα του εγκεφάλου. Όπως εξήγησε η Daniela Perani, καθηγήτρια Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Vita-Salute San Raffaele, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Μιλάνο Longevity Summit : «Η μουσική είναι ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό του ανθρώπινου πολιτισμού. Όχι μόνο αυτό, οι νευρικές αποκρίσεις στη γλώσσα της μουσικής είναι σε μεγάλο βαθμό έμφυτες, ο άνθρωπος είναι βιολογικά προγραμματισμένος να επεξεργάζεται αυτά τα πολύπλοκα ερεθίσματα και να έχει αντιδράσεις στους ήχους από τη γέννησή του».
Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Perani σε νεογέννητα μόλις λίγων ημερών, προέκυψε ότι ο ήχος ήδη επεξεργάζεται κυρίως από το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου όπως ακριβώς συμβαίνει στους ενήλικες, γεγονός που υποδηλώνει ότι γεννιόμαστε με την ικανότητα αποκωδικοποίησης της μουσικής.
Τα οφέλη, τόσο για τον ακροατή όσο και για τον παίκτη, είναι πολλά και αφορούν πολλαπλές εγκεφαλικές λειτουργίες. Για το λόγο αυτό, η παρατεταμένη έκθεση σε ήχους και μελωδίες μπορεί να θεωρηθεί ως θεραπεία για την προώθηση της μακροζωίας .
Τα οφέλη της μουσικής για τον εγκέφαλο και τη μακροζωία
Η πλαστικότητα του εγκεφάλου είναι η ικανότητα του εγκεφάλου μας να προσαρμόζεται και να αλλάζει τη δομή και τη λειτουργία του ως προσαρμοστική απάντηση σε εσωτερικές και εξωτερικές απαιτήσεις. Κατά τη διάρκεια της γήρανσης, η νευρική πλαστικότητα τείνει να μειώνεται: «Η μουσική εμφανίζεται ως μια στρατηγική εμπλουτισμού που μπορεί να διατηρήσει τις γνωστικές λειτουργίες και την υγεία του εγκεφάλου», είπε η Perani στη Vogue.it. Η νευροεπιστήμη, μέσω της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών νευροαπεικόνισης, έχει αφιερωθεί στη μελέτη και τη μέτρηση των επιδράσεων της μουσικής στα συναισθήματα, τη γλώσσα, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου και έχει προκύψει ότι:
-Ενεργοποιήστε το κύκλωμα ενσυναίσθησης.
-Διεγείρει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή της ευχαρίστησης, και της ωκυτοκίνης, που ορίζεται ως η ορμόνη της αγάπης επειδή εμπλέκεται στις σχέσεις και την -προσκόλληση.
–Μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες.
-Ενεργοποιεί τις ίδιες δομές με τη γλώσσα στον εγκέφαλο.
-Το κύκλωμα ανταμοιβής που ενεργοποιείται από την ντοπαμίνη διεγείρει τα κίνητρα και τις δομές που σχετίζονται με τη γλώσσα.
Διάβασε επίσης: 3 τρόποι που σε βοηθούν να συγκεντρώνεσαι καλύτερα και δεν το έχεις καταλάβει
«Η ρυθμική δραστηριότητα επιβραδύνει τη μείωση της συνδεσιμότητας του εγκεφάλου κατά τη γήρανση, αλλά η δομική και λειτουργική ικανότητα του εγκεφάλου μπορεί να αλλάξει μόνο εάν τα ερεθίσματα παρατείνονται με την πάροδο του χρόνου », διευκρίνισε η Perani.
Η ηρεμιστική δύναμη της μουσικής στα 432 Hz
Αν αφενός η μουσική προάγει την πλαστικότητα του εγκεφάλου ενισχύοντας τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων και βελτιώνοντας τις γνωστικές ικανότητες για την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, αφετέρου δημιουργεί θετικά συναισθήματα που προκαλούν χαλάρωση, ηρεμία και γενικό αίσθημα ευεξίας. Από αυτή την άποψη, ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής με συχνότητα 432 Hz , που ανακαλύφθηκε κυρίως από τον συνθέτη Emiliano Toso και το οποίο έχει γίνει επίσης δημοφιλές στο TikTok, είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό.
https://www.tiktok.com/@juanbatista2909/video/7283908881917545761?is_from_webapp=1&sender_device=pc
Αυτός ο ήχος που οδηγεί στη σιωπή και ένα εσωτερικό ταξίδι, εκτός από τη μείωση του άγχους και του στρες, θα είχε επίσης μια αντιφλεγμονώδη και αναγεννητική δράση στα κύτταρα παρόμοια με αυτή του διαλογισμού. Με το έργο «Translational Music», ο Toso ενσωμάτωσε τη μουσική και τη βιολογία, οι συνθέσεις του χρησιμοποιούνται επίσης σε νοσοκομεία όπως το San Raffaele στο Μιλάνο, το Bambin Gesù and the Gemelli στη Ρώμη και το Νοσοκομείο Salesi στην Ανκόνα όπου, για πρώτη φορά στο στον κόσμο, η επέμβαση έγινε με πιάνο στο χειρουργείο.
Διάβασε επίσης: Το χόμπυ που ενώ εσύ μεγαλώνεις μπορεί και διατηρεί τον εγκέφαλό σου νέο
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|