Τι είναι το άγχος της σχέσης και πώς μπορείς να το διώξεις από την δική σου
Το «άγχος σχέσης» είναι μία πραγματική κατάσταση και φαίνεται να ταλαιπωρεί αρκετά ζευγάρια, μάθε τι ακριβώς είναι και πώς το ξεπερνάς.
Το άγχος της σχέσης είναι όταν ένα άτομο βιώνει επίμονη αμφιβολία, φόβο ή ανησυχία σε μια σχέση. Μπορεί να χρειάζεται συνεχή επιβεβαίωση ή να αγνοεί τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες για να ευχαριστήσει έναν σύντροφο. Οι γιατροί το αποκαλούν αυτό «το άγχος σχέσης ή άγχος που βασίζεται στη σχέση». Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τα σημάδια και τις αιτίες του άγχους της σχέσης, καθώς και ορισμένες επιλογές θεραπείας και διαχείρισης για ζευγάρια.
Τι είναι
Το άγχος της σχέσης περιλαμβάνει συναισθήματα έντονης ανησυχίας για μια ρομαντική ή φιλική σχέση. Αν και οι ειδικοί γνωρίζουν αυτό το είδος άγχους, το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) δεν το περιλαμβάνει. Σε αντίθεση με άλλες μορφές άγχους, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή και η διαταραχή πανικού, οι γιατροί δεν έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη διάγνωση ή τη θεραπεία του άγχους της σχέσης. Το άγχος της σχέσης περιλαμβάνει ορισμένα χαρακτηριστικά της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής. Πιο συγκεκριμένα, και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν σε ένα άτομο σημαντική δυσφορία σχετικά με την απόρριψη. Αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για την αποδοχή και τα αμοιβαία συναισθήματα σε μια σχέση, το άγχος τείνει να αναπτύσσεται όταν ένα άτομο βιώνει υπερβολικό φόβο ή ανησυχία. Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο να ανησυχεί για το μέλλον μιας σχέσης. Τα άτομα με άγχος σχέσης μπορεί να τελειώνουν τις σχέσεις τους από φόβο ή μπορεί να υπομένουν τη σχέση αλλά με μεγάλο άγχος. Οι επιπτώσεις αυτού του άγχους μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργήσει στη σχέση.
Σημάδια και συμπτώματα
Οι ερευνητές περιγράφουν τρία κοινά συμπτώματα του άγχους της σχέσης:
-υπερβολική αναζήτηση σιγουριάς
-αυτοσιωπηλός
-διαμονή συνεργάτη
Οι παρακάτω ενότητες αναλύουν το καθένα από αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες.
1.Υπερβολική αναζήτηση σιγουριάς
Η υπερβολική αναζήτηση επιβεβαίωσης είναι επίσης συχνή στην κοινωνική αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι η υπερβολική αναζήτηση επιβεβαίωσης σχετίζεται με τη διαπροσωπική εξάρτηση. Η διαπροσωπική εξάρτηση αναφέρεται στην εξάρτηση ενός ατόμου από τους άλλους για συνεχή αξιολόγηση και αποδοχή. Τα άτομα που επιδεικνύουν υπερβολική συμπεριφορά αναζήτησης επιβεβαίωσης μπορεί να φοβούνται ότι θα λάβουν κακή αξιολόγηση ή να μην γίνουν αποδεκτά.
2.Αυτοσιωπή
Η αυτο-σιωπή είναι ένα άλλο σύμπτωμα που μοιράζεται σε πολλές παθήσεις ψυχικής υγείας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental and Social Psychology Trusted Source έδειξε ότι οι γυναίκες που είναι ευαίσθητες στην απόρριψη μπορεί να είναι πιθανό να εμπλακούν σε αυτο-σιωπή για να ευχαριστήσουν τον σύντροφό τους. Οι άνθρωποι που σιωπούν μπορεί να μην εκφράσουν τα γούστα, τις απόψεις ή τα συναισθήματά τους στον σύντροφό τους – ειδικά όταν αυτές οι σκέψεις είναι διαφορετικές από αυτές του συντρόφου τους. Οι άνθρωποι τείνουν να επιδίδονται σε αυτο-σιωπή συμπεριφορά για να φαίνονται όμοιοι με εκείνους των οποίων την αποδοχή επιδιώκουν και σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την απόρριψη. Με τον καιρό, ένα άτομο μπορεί να φιμώσει τον εαυτό του και να κάνει θυσίες για να διατηρήσει τη σχέση. Ωστόσο, αυτό έχει τη δυνατότητα να μειώσει την ικανοποίηση από τη σχέση.
3.Διαμονή συνεργάτη
Η διαμονή του συνεργάτη είναι μια απάντηση από τον άλλο σύντροφο προς τον ανήσυχο σύντροφο. Αυτό είναι ένα κοινό φαινόμενο που παρατηρείται σε σχέσεις όπου ένα ή περισσότερα άτομα έχουν ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας.
Θεραπεία και διαχείριση
Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν τη θεραπεία ζευγαριών, όπως ψυχοεκπαιδευτικές συνεδρίες βασισμένες σε ζευγάρια, για να βοηθήσουν στη θεραπεία και τη διαχείριση του άγχους των σχέσεων. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Family ProcessTrusted Source, οι ερευνητές δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα μιας και μόνο ψυχοεκπαιδευτικής συνεδρίας. Η συνεδρία επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των προτύπων συμπεριφοράς που σχετίζονται με το άγχος της σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της αυτο-σιωπής, της προσαρμογής του συντρόφου και της υπερβολικής αναζήτησης επιβεβαίωσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από μία συνεδρία, οι σύντροφοι με άγχος σχέσης είχαν μειωμένα επίπεδα αναζήτησης επιβεβαίωσης και αυτο-σιωπής. Ο μη ανήσυχος σύντροφος έδειξε επίσης χαμηλότερα επίπεδα προσαρμογής για τον σύντροφο με άγχος.
Διαφορετικοί τύποι
συμπεριφορική θεραπεία ζευγαριών
γνωσιακή συμπεριφορική συνδυαστική θεραπεία
γνωσιακή υπαρξιακή θεραπεία ζευγαριών ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία
Διάβασε επίσης:
10 μυστικά που κρατάνε άσβεστη τη φλόγα του έρωτα
Σίγουρα, υπάρχουν στιγμές που απλώς απολαμβάνουμε την ήρεμη οικειότητα με τον άλλου, ακόμη και φορές που μαλώνουμε ή απογοητευόμαστε μεταξύ μας, αλλά κάνουμε επίσης μια σοβαρή προσπάθεια να κρατήσουμε αναμμένη τη φωτιά που έχουμε ο ένας για τον άλλον. Ενώ τέσσερα χρόνια για παράδειγμα δεν είναι πολλά μπροστά σε μια ολόκληρη ζωή που σκοπεύουμε να μοιραστούμε μαζί, είναι αρκετά πολλά για να φύγουμε από τη φάση του μήνα του μέλιτος και να μπούμε μαζί στην πραγματική ζωή. Και μέχρι στιγμής, αυτή η πραγματική ζωή μπορεί να ήταν αρκετά εκπληκτική.
Εδώ είναι 10 εκπληκτικές συμβουλές για τη σχέση για να κρατήσεις την αγάπη ζωντανή:
1. Φροντίζουμε να δείχνουμε εκτίμηση ο ένας για τον άλλον
Το βράδυ, μετά από μια κουραστική μέρα δουλειάς, ο φίλος σου, σου είπε ότι επρόκειτο να ετοιμάσει δείπνο ενώ εσύ κάνεις ντους. Αυτό δείχνει εκτίμηση για σένα φτιάχνοντας δείπνο όταν ξέρει ότι είσαι κουρασμένη. Αυτός, φυσικά, είναι μόνο ένας μικρός τρόπος με τον οποίο δείχνουμε εκτίμηση ο ένας για τον άλλον που έχει μεγάλο αντίκτυπο. Μερικές φορές η εκτίμηση συμβαίνει γρήγορα και παροδικά. Ίσως είναι να ευχαριστεί ο ένας τον άλλον που φρόντισε για μια οικιακή δουλειά, να αφήσει το άλλο άτομο στο αεροδρόμιο ή να παραλάβει την παραγγελία του για καφέ.
2. Δοκιμάζουμε νέα πράγματα μαζί
Το να βγούμε μαζί έξω από τις ζώνες άνεσής μας είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να καλλιεργήσουμε μία ευχάριστη ερωτική ατμόσφαιρα. Σίγουρα, απαιτεί πολλή πνευματική διέγερση και μπορεί να είναι εξαιρετικά τρομακτικό, αλλά η αντιμετώπιση νέων πραγμάτων ως ζευγάρι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσουμε αυτή τη σπίθα. Αλλά το να δοκιμάζεις νέα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι πάντα τόσο έντονο. Για παράδειγμα, το να δοκιμάσετε μαζί νέα κουζίνα, να δοκιμάσετε μια προκλητική συνταγή ή να περπατήσετε σε ένα νέο έκθεμα στο τοπικό μουσείο είναι όλες καλές επιλογές.
Δες εδώ πώς θα κρατήσεις ζωντανό τον ερώτα σου
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|