Now Reading
Τι προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες στον ανθρώπινο οργανισμό εν μέσω έντονου καύσωνα

Τι προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες στον ανθρώπινο οργανισμό εν μέσω έντονου καύσωνα

Avatar photo
-a

3 επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα στον ανθρώπινο οργανισμό και πώς μπορούμε να προστατευθούμε.

Καθώς το καλοκαίρι κορυφώνεται, οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα σκαρφαλώνουν συχνά σε επικίνδυνα επίπεδα, δημιουργώντας έντονες συνθήκες καύσωνα. Ο οργανισμός μας, σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και κινδύνους. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια ενός έντονου καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Η κατανάλωση άφθονων υγρών, η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο και η χρήση ελαφριάς, δροσερής ένδυσης είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε από τις δυσμενείς επιπτώσεις του καύσωνα.

Τροφές για ζέστη

Ας δούμε αναλυτικά τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στον ανθρώπινο οργανισμό και πώς μπορούμε να προστατευθούμε, με τη βοήθεια στατιστικών και γνώμες ειδικών.

1.Θερμοπληξία και Αφυδάτωση

Η θερμοπληξία είναι μία από τις πιο σοβαρές συνέπειες της υπερβολικής ζέστης. Όταν η θερμοκρασία του σώματος ξεπερνά τους 40°C, τα συστήματα του οργανισμού αρχίζουν να αποτυγχάνουν. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία ή ακόμη και θάνατο, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά. Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του καύσωνα του 1987, καταγράφηκαν πάνω από 1.000 θάνατοι που αποδόθηκαν σε θερμοπληξία.

Ο Δρ. Γιώργος Παπαδόπουλος, διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο της Αθήνας, επισημαίνει ότι «η θερμοπληξία είναι μια κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Οι ασθενείς παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, σύγχυση, και σε πολλές περιπτώσεις απώλεια συνείδησης. Είναι κρίσιμο να μεταφερθούν γρήγορα σε δροσερό μέρος και να δεχθούν ιατρική βοήθεια».

Η αφυδάτωση είναι επίσης ένα σοβαρό ζήτημα κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Όταν ο οργανισμός μας χάνει περισσότερα υγρά από όσα καταναλώνει, μπορεί να προκληθούν πονοκέφαλοι, ξηροστομία, μυϊκές κράμπες και σοβαρή κόπωση. Η Δρ. Μαρία Κωνσταντίνου, διατροφολόγος, συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον δύο λίτρων νερού την ημέρα και αποφυγή αλκοολούχων ποτών που μπορούν να επιδεινώσουν την αφυδάτωση.

2. Καρδιαγγειακά Προβλήματα

Οι υψηλές θερμοκρασίες θέτουν ιδιαίτερα σε κίνδυνο τους ανθρώπους με καρδιαγγειακά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια του καύσωνα, η καρδιά πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να διατηρήσει τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. Αυτό μπορεί να επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, τα καρδιαγγειακά επεισόδια αυξάνονται κατά 15-20% τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες.

Ο Δρ. Νίκος Δημητρίου, καρδιολόγος, εξηγεί στο Theissue: «Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Συνιστούμε να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις ώρες αιχμής, να διατηρούνται ενυδατωμένοι και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους».

φάρμακα που δεν πρεπει να παιρνεις οταν κανει ζέστη

3.Επιδράσεις στο Νευρικό Σύστημα και τη Διάθεση

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και το νευρικό μας σύστημα. Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ευερεθιστότητα και αδυναμία συγκέντρωσης. Οι θερμοκρασίες πάνω από 35°C μπορεί να μειώσουν την ικανότητα εκτέλεσης πνευματικών εργασιών κατά 10-20%.

Διάβασε επίσης: Μην πας παραλία για να αντιμετώπισες τον mini καύσωνα-Κάνε μια διατροφή πιο φιλική στη ζέστη

Η ψυχολόγος Δρ. Έλενα Αντωνίου σημειώνει: «Κατά τη διάρκεια των καυσώνων, παρατηρούμε αύξηση στα επίπεδα στρες και ανησυχίας. Είναι σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους χαλάρωσης και να διατηρούμε δροσερό το περιβάλλον μας, για να προστατεύσουμε τη ψυχική μας υγεία».

Προστασία και Αντιμετώπιση

Τι προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες στον ανθρώπινο οργανισμό εν μέσω έντονου καύσωνα

Για να προστατευτούμε από τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών, είναι σημαντικό να λάβουμε προληπτικά μέτρα. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες αιχμής (12:00-16:00). Επίσης, πρέπει να φοράμε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο, και να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Η κατανάλωση άφθονων υγρών είναι απαραίτητη για την αποφυγή της αφυδάτωσης. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τα βαριά γεύματα και να προτιμάμε ελαφριές και δροσερές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά. Τέλος, η διατήρηση του περιβάλλοντος δροσερού με τη χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Ο καύσωνας είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με προσοχή και υπευθυνότητα. Με τη σωστή προετοιμασία και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και να απολαύσουμε το καλοκαίρι με ασφάλεια.

Διάβασε επίσης: 40 βαθμοί! Τι να τρως εν μέσω καύσωνα για να διατηρείς το σώμα σου ενυδατωμένο χωρίς να παχαίνεις

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Brown butter Brookies: Soft cookies βουτύρου με brownie σε ταψί (για να κόβεις όσο θες και να απολαμβάνεις)
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer