Now Reading
Τι συμβαίνει όταν κοιμάσαι με τους φακούς επαφής και τι κινδύνους επιφυλάσσει για τα μάτια σου

Τι συμβαίνει όταν κοιμάσαι με τους φακούς επαφής και τι κινδύνους επιφυλάσσει για τα μάτια σου

Avatar photo
γυναικα που κραταει φακους επαφης

Όλοι το έχουμε κάνει, ο ύπνος όμως με φακούς επαφής μπορεί να οδηγήσει σε μερικές πολύ άσχημες επιπλοκές για την υγεία των ματιών μας.

Αναρωτιέσαι τι συμβαίνει αν κοιμάσαι με φακούς επαφής; Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν την απάντηση και προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να  προκαλέσει μόλυνση ή ίσως και χειρότερα. Περίπου το ένα τρίτο από τους χρήστες φακών επαφής κοιμούνται με τους φακούς, αλλά ο ύπνος με τους φακούς επαφής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά έξι έως οκτώ φορές.  

Η πληροφορία αυτή προέρχεται από μια έκθεση του 2018 που δημοσιεύθηκε από το CDC, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τα απίστευτα αποτελέσματα που συνέβησαν σε έξι άτομα που φορούσαν τους φακούς επαφής τους στον ύπνο και δυστυχώς εφάρμοζαν και άλλες κακές συνήθειες στην χρήση των φακών. Αν και σπάνιες, ορισμένες επιπλοκές από τη χρήση των φακών επαφής στον ύπνο περιλαμβάνουν: 

1.Βακτηριακή μόλυνση 

2.Διάτρητο έλκος κερατοειδούς 

3.Μικροβιακή κερατίτιδα (ειδικά αν κολυμπάς με τους φακούς επαφής) 

4.Διαταραχή της όρασης 

φακοι επαφης

5.Μόνιμη οφθαλμική βλάβη 

6.Απώλεια όρασης 

7.Μεταμόσχευση κερατοειδούς 

«Αν κοιμάστε με τους φακούς επαφής σας, πρέπει να σταματήσετε», δήλωσε στο Health η Angela Bevels, OD, κλινική διευθύντρια του Elite Dry Eye Spa στο Tucson της Αριζόνα. «Η σώστη φροντίδα τους απαιτεί να τους βγάζετε». Τι πρέπει να γνωρίζεις για το τι συμβαίνει αν κοιμάσαι με φακούς επαφής και πώς να φροντίζεις σωστά τους φακούς σου. 

Γιατί είναι κακό να κοιμάσαι με φακούς επαφής 

Οι επιπλοκές από τη χρήση των φακών επαφής κατά τον ύπνο μπορούν να συμβούν σε όποιον πάει κατά λάθος για ύπνο χωρίς να βγάλει τους φακούς του. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους 500 χρήστες φακών επαφής θα εμφανίσει κάποια οφθαλμική λοίμωξη μέσα σε ένα έτος. Οι φακοί επαφής συγκεντρώνουν κάθε είδους μικρόβια και υπολείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν κοιμάσαι με αυτούς, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης.  

Η ταχεία κίνηση των ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, δήλωσε στο Health ο Samuel D. Pierce, OD, οπτομέτρης με έδρα την Αλαμπάμα και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Οπτομετρικής Ένωσης (AOA). Επιπλέον, το να φοράς φακούς επαφής ενώ κοιμάσαι σημαίνει ότι τα μάτια σου δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, ακόμη και αν χρησιμοποιείς φακούς παρατεταμένης χρήσης. Αυτοί οι φακοί είναι πιο πορώδεις από τους κανονικούς φακούς επαφής, αλλά εξακολουθούν να εμποδίζουν το οξυγόνο και να δεσμεύουν τα όποια «σκουπίδια» ή σκόνες μπαίνουν στο μάτι.

φακοι επαφης και θηκη για φακους 

«Κάθε φορά που επιλέγετε να κοιμάστε με φακούς επαφής, είτε αυτοί είναι εγκεκριμένοι για συνεχή είτε για παρατεταμένη χρήση, θέτετε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκή που σχετίζεται με τους φακούς επαφής», σημείωσε ο Dr. Pierce. «Το γεγονός ότι το υλικό είναι αρκετά πορώδες ώστε να επιτρέπει αρκετό οξυγόνο δεν σημαίνει ότι ο ύπνος με αυτούς είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Δεν έχετε ιδέα με τι έχει έρθει σε επαφή αυτός ο φακός επαφής, ο οποίος θα περάσει τη νύχτα στο μάτι σας». 

Πώς να χρησιμοποιείς τους φακούς επαφής με ασφάλεια 

Φυσικά, δεν θα έχουν επιπλοκές όλοι όσοι κοιμούνται με τους φακούς επαφής τους. Όμως όλοι όσοι φορούν φακούς επαφής μπορούν να ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανόνες για να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Πρώτα από όλα βεβαιώσου ότι επισκέπτεσαι τον οφθαλμίατρο σου μία φορά το χρόνο ή κάθε δύο χρόνια, ανάλογα με την κατάστασή των ματιών σου και την πάθηση.   

Οι ειδικοί συνιστούν μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση κάθε δύο χρόνια για όλους τους ανθρώπους ηλικίας 18-64 ετών με χαμηλό κίνδυνο οφθαλμολογικών παθήσεων και χωρίς φακούς επαφής. 

φακος επαφης 

Άλλοι κανόνες και απαγορεύσεις για τη χρήση των φακών επαφής περιλαμβάνουν τα εξής: 

1.Μην κολυμπάς με τους φακούς επαφής. 

2.Μην απολυμαίνεις ή ξεπλένεις τους φακούς επαφής με νερό της βρύσης. 

3.Μην συμπληρώνεις στη θήκη, η οποία έχει μέσα παλιό διάλυμα καινούργιο. Είναι πιθανώς βρώμικο και το διάλυμα χάνει τη δραστικότητά του με την πάροδο του χρόνου. Πέταξε τυχόν παλιό διάλυμα από τη θήκη και τα καπάκια των φακών επαφής πριν προσθέσεις νέο. Στη συνέχεια, τοποθέτησε τους φακούς επαφής σου μέσα και κλείστε τη θήκη. 

4.Πλύνε τα χέρια σου πριν τοποθετήσεις στα μάτια σου τους φακούς σου το πρωί. 

5.Άφησε τη θήκη και τα καπάκια να στεγνώσουν στον αέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

6.Καθάριζε τακτικά τη θήκη και τα καπάκια με νερό και σαπούνι για να εξαλείψεις τα βακτήρια που παραμένουν.

7.Αντικαταστήσε τη θήκη κάθε τρεις μήνες. 

8.Αντικαταστήσε τους φακούς μίας χρήσης όσο συχνά συνιστάται. 

Αν κοιμηθείς με τους φακούς επαφής για μια νύχτα, πιθανώς δεν είναι κάτι σπουδαίο αν δεν το ξανακάνεις. Αλλά είναι σημαντικό να δεις αμέσως έναν οφθαλμίατρο αν εμφανίσεις κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα: 

1.Πόνος στα μάτια 

2.Αποστράγγιση ή ερυθρότητα των ματιών 

3.Διπλή όραση 

4.Μειωμένη όραση 

5.Φωτοστέφανα ή κύκλους γύρω από το φως 

6.Αναλαμπές φωτός 

7.Φλοτέρ (στίγματα που μοιάζουν να αιωρούνται μπροστά στα μάτια σας) 

γυναικα που κραταει φακους επαφης

Το να κοιμάσαι με τους φακούς επαφής είναι γενικά κακό, ακόμη και αν αυτοί χαρακτηρίζονται ως παρατεταμένης χρήσης. Η βρωμιά, οι σκόνες και άλλοι μολυσματικοί παράγοντες μπορούν να κολλήσουν στους φακούς σου και να μολύνουν τα μάτια σου ενώ κοιμάσαι. Η καθημερινή αλλαγή και απολύμανση των φακών και η εφαρμογή άλλων καλών πρακτικών υγιεινής τους, μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφύγεις μολύνσεις και σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμη βλάβη των ματιών και απώλεια όρασης. 

Διάβασε επίσης:

Αυτές είναι 10 ευεργετικές τροφές για την υγεία των ματιών σου

Η υγεία των ματιών των είναι σημαντική αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μείωση της όρασης είναι ένα φυσιολογικό στοιχείο της γήρανσης ή το αποτέλεσμα της καταπόνησης των ματιών. Στην πραγματικότητα, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας των ματιών. 

τροφες για τα ματια

Αυτό είναι το πρόβλημα με τα μάτια εξάλλου, ακριβώς επειδή η όραση είναι μία από της βασικές μας αισθήσεις ασχολούμαστε μαζί τους και με την υγεία των ματιών μας μόνο αν κάτι μας ενοχλήσει ή εάν πρέπει να επισκεφθούμε τον οφθαλμίατρους.  

Δες εδώ ποιες είναι οι ευεργετικές τροφές για τα μάτια σου 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα νόστιμα τυροπιτάκια που μπορείς να φτιάξεις σε λιγότερο από 5 λεπτά



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer