Tι συμβαίνει στο σώμα σου όταν έχεις υπογλυκαιμία και πώς θα το καταλάβεις
Η υπογλυκαιμία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα ακόμα αν δεν έχει διαβήτη ή αν δεν αντιληφθεί τα συμπτώματα. Θα πρέπει να μάθουμε να την αναγνωρίζουμε και να την διαχειριζόμαστε εάν συμβεί καθώς και να ζητήσουμε τη συμβουλή του γιατρού μας.
Η υπογλυκαιμία, γνωστή και ως χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, συμβαίνει όταν το επίπεδο της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα σας πέφτει πολύ χαμηλά. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κυμαίνονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν ήπια υπογλυκαιμία πού και πού. Ωστόσο, η σοβαρή υπογλυκαιμία μπορεί να είναι επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. Η υπογλυκαιμία είναι ιδιαίτερα συχνή σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, καθώς και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν ινσουλίνη. Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν το πάγκρεας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη, η οποία είναι η ορμόνη που βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η υπογλυκαιμία μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή φάρμακα.
Συμφώνα με το Health τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας κυμαίνονται από πείνα και τρέμουλο έως επιληπτικές κρίσεις και δυσκολία στο περπάτημα ή την ομιλία, ανάλογα με τη σοβαρότητα. Η θεραπεία επικεντρώνεται στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε ένα φυσιολογικό εύρος, ενώ ο προσδιορισμός της υποκείμενης αιτίας συμβάλλει στην ενημέρωση των στρατηγικών πρόληψης.
Συμπτώματα
Η φυσιολογική γλυκόζη αίματος νηστείας κυμαίνεται από περίπου 70 mg/dL έως 99 mg/dL.3 Η υπογλυκαιμία κυμαίνεται από ήπια (Επίπεδο 1) έως σοβαρή (Επίπεδο 3).
Επίπεδο 1: Η γλυκόζη αίματος κυμαίνεται από 54 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL) έως 70 mg/dL.
Επίπεδο 2: Η γλυκόζη αίματος πέφτει κάτω από τα 54 mg/dL.
Επίπεδο 3: Η γλυκόζη αίματος είναι συχνά κάτω από 40 mg/dL. Πρόκειται για σοβαρά χαμηλό σάκχαρο στο αίμα που μπορεί να περιορίσει την ικανότητά σας να λειτουργείτε λόγω σωματικών ή/και διανοητικών αλλαγών.
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα και τα συμπτώματα του καθενός μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά. Τα πρώιμα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν πείνα, τρέμουλο, ζάλη, εφίδρωση και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Εάν αυτά τα συμπτώματα δεν διορθωθούν ή περάσουν απαρατήρητα, μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρά συμπτώματα, όπως:
Σύγχυση
Δυσκολία στην ομιλία
Δυσκολία στο περπάτημα
Λιποθυμία
Επιληπτικές κρίσεις
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν το σάκχαρο στο αίμα σου πέφτει, ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα πριν γίνουν σοβαρά.
Τι προκαλεί την υπογλυκαιμία
Η υπογλυκαιμία συμβαίνει όταν το σώμα καταναλώνει περισσότερη γλυκόζη από αυτή που μπορεί να παράγει μόνο του ή να λάβει από τις τροφές. Αυτό απαγορεύει στο σώμα να απελευθερώσει γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος για ενέργεια και προκαλεί πτώση του σακχάρου στο αίμα. Η γλυκόζη τροφοδοτεί συνειδητές διεργασίες, όπως η συντονισμένη κίνηση και η σκέψη, καθώς και ασυνείδητες διεργασίες, όπως η αναπνοή και η επιδιόρθωση των κυττάρων.
Η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη είναι ορμόνες που δημιουργούνται από το πάγκρεας. Μαζί, ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα. Η ινσουλίνη εμποδίζει την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σε πολύ υψηλά επίπεδα και η γλυκαγόνη εμποδίζει την πτώση της σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Αιτίες της διαβητικής υπογλυκαιμίας
Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που επηρεάζει το σύστημα ρύθμισης της γλυκόζης του σώματος. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δεν παράγουν αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 παράγουν ινσουλίνη, αλλά το σώμα τους δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα είναι πιο συχνό σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Αιτίες χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2:
1.Ινσουλίνη: Η λήψη υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
2.Σουλφονυλουρίες και μεγλιτινίδες: Πρόκειται για κατηγορίες φαρμάκων για τον διαβήτη που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
3.Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες που τρώμε παρέχουν γλυκόζη στο σώμα. Η μη κατανάλωση αρκετών υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης.
4.Νηστεία: Η νηστεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, ιδίως αν λαμβάνεις φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα.
5.Σωματική δραστηριότητα: Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, γεγονός που είναι συνήθως ευεργετικό για τα άτομα με διαβήτη.
6.Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ χωρίς να τρως αρκετή τροφή μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σου να διατηρήσει φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
7.Ασθένεια: Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει το πόσο μπορείς να φας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη στο αίμα.
Αιτίες μη διαβητικής υπογλυκαιμίας
Η υπογλυκαιμία που δεν σχετίζεται με τον διαβήτη είναι σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί. Για παράδειγμα, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου υπογλυκαιμίας. Άτομα με άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ινσουλίνη μπορεί επίσης να αναπτύξουν υπογλυκαιμία. Το ινσουλινώμα (ένας όγκος στο πάγκρεας) και το σύνδρομο μη ινσουλινωματικής παγκρεατογενούς υπογλυκαιμίας (NIPH) είναι σπάνιες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία. Η αυτοάνοση υπογλυκαιμία με ινσουλίνη μπορεί επίσης να αυξήσει τη χαμηλή γλυκόζη στο αίμα.
Αιτίες μη διαβητικής υπογλυκαιμίας που δεν περιλαμβάνουν ινσουλίνη περιλαμβάνουν:
1.Αλκοόλ, ιδίως με άδειο στομάχι
2.Ηπατική/νεφρική ανεπάρκεια
3.Κρίσιμη ασθένεια, για παράδειγμα, επειδή ο οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερη γλυκόζη όταν βρίσκεται υπό έντονο στρες
4.Πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, που ονομάζεται επίσης νόσος του Addison, η οποία είναι όταν τα επινεφρίδια που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς δεν παράγουν αρκετές ορμόνες
5.Ανεπάρκεια της πρόσθιας υπόφυσης, που ονομάζεται επίσης υποφυσισμός, όταν η υπόφυση στον εγκέφαλο δεν παράγει αρκετές ορμόνες.
6.Σοβαρή σήψη, όταν ο οργανισμός έχει επικίνδυνα υπερδραστήρια αντίδραση σε μια λοίμωξη
7.Ανορεξία, μια διατροφική διαταραχή που αναγκάζει κάποιον να μην τρώει τίποτα ή να τρώει πολύ λίγο
8.Νόσος αποθήκευσης γλυκογόνου, μια σπάνια μεταβολική διαταραχή
9.Επιπλοκές μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, ένα είδος χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους
10.Όγκοι του συνδετικού ιστού, των αιμοφόρων αγγείων και του λεμφικού ιστού
- Τα φάρμακα είναι επίσης μια κοινή αιτία υπογλυκαιμίας. Τα φάρμακα που έχει αναφερθεί ότι μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα περιλαμβάνουν:
Πώς διαγιγνώσκεται η υπογλυκαιμία
Η εξέταση είναι ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί η υπογλυκαιμία και χρειάζεται να κάνεις εξέταση όταν έχεις συμπτώματα ή μετά από νηστεία 72 ωρών. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να διαγνώσουν την υπογλυκαιμία. Οι συνήθεις εξετάσεις αίματος περιλαμβάνουν τις εξετάσεις γλυκόζης αίματος, οι οποίες μετρούν την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα μας.
Θεραπείες
Ο πρώτος στόχος της θεραπείας είναι η επαναφορά των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό διασφαλίζει ότι το αίμα μας περιέχει επαρκή ενέργεια για τη λειτουργία των οργάνων, των ιστών και των κυττάρων. Μόλις τα επίπεδα σακχάρου βρεθούν εντός του φυσιολογικού εύρους, ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία.
Πώς να αποτρέψεις την υπογλυκαιμία
Η πρόληψη της υπογλυκαιμίας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Δώσε προσοχή στο πώς οι διατροφικές συνήθειες και οι συνήθειες άσκησης, καθώς και τα φάρμακα, μπορεί να επηρεάσουν τα συμπτώματά σου. Προσπάθησε να τρως μικρότερα γεύματα και σνακ κάθε λίγες ώρες περίπου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί επίσης να πρέπει να αποφεύγεις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλκοόλ και καφεΐνη.
Εάν έχεις διαβήτη, μπορείς να αποτρέψεις την υπογλυκαιμία με τη διαχείριση του διαβήτη. Η χρήση μιας συσκευής συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης (CGM) μπορεί να βοηθήσει. Η εκμάθηση του τρόπου έγκαιρης ανίχνευσης της υπογλυκαιμίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πτώσης του σακχάρου στο αίμα σε επικίνδυνα επίπεδα.
Διάβασε επίσης:
Θεραπεύεται ο διαβήτης με τη χρήση υπερήχων; Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη έχει αυξηθεί από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 650 εκατομμύρια το 2022. Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το αίμα επίπεδα σακχάρου.
Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση και ακρωτηριασμούς. Συχνά αφήνει τους ανθρώπους ευάλωτους και παρά την επείγουσα ανάγκη για θεραπείες, δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμες συγκεκριμένες μακροχρόνιες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη, οι ερευνητές διερευνούν νέους τρόπους διαχείρισης της νόσου. Μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη είναι η χρήση υπερήχων για τη θεραπεία του διαβήτη.
Δες εδώ ποιά είναι η νέα μέθοδος θεραπείας του διαβήτη
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|