Το άγνωστο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης και πώς μπορείς να το καταπολεμήσεις
Εάν μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση έχεις παρατηρήσει πως δυσκολεύεσαι περισσότερο να συγκεντρωθείς, να θυμηθείς ονόματα, χάνεις συνεχώς τα κλειδιά σου και γράφεις συνέχεια λίστες με τις υποχρεώσεις της ημέρας, δεν είσαι η μόνη. Η «ομίχλη εγκεφάλου» είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης, με πολλές γυναίκες να περιγράφουν ότι αισθάνονται το μυαλό τους σαν να είναι «γεμάτο βαμβάκι».
Σε αρκετές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο έντονα που ίσως αρχίσεις να ανησυχείς μήπως πρόκειται για άνοια. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, και πολλές γυναίκες ανησυχούν τόσο που καταλήγουν να επισκέπτονται το νευρολόγο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αλλαγές που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση είναι εκείνες που προκαλούν την «ομίχλη του εγκεφάλου» -και τα καλά νέα είναι πως το σύμπτωμα αυτό είναι, σε μεγάλο βαθμό, αναστρέψιμο.
Διάβασε επίσης: Διατροφή στην εμμηνόπαυση: 12 tips που δίνει διατροφολόγος για να μην πάρεις βάρος
Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει τον εγκέφαλο
Δύο βασικές ορμόνες, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, παίζουν σημαντικό ρόλο στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη. Όταν τα επίπεδα αυτών των ορμονών αρχίζουν να πέφτουν κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, εμφανίζονται συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία να βρεις λέξεις, απώλεια της σκέψης και εύκολη σύγχυση.
Τα οιστρογόνα διεγείρουν τον εγκέφαλο, βοηθούν την ανάπτυξη νέων κυττάρων και ενισχύουν τις συνδέσεις ανάμεσα στα υπάρχοντα. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν στη μέση ηλικία, το σώμα – συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου – βρίσκεται σε κατάσταση ξαφνικής στέρησης. Σε κυτταρικό επίπεδο, τα οιστρογόνα προωθούν την καύση γλυκόζης, της κύριας πηγής ενέργειας του εγκεφάλου. Έρευνες δείχνουν ότι κατά την εμμηνόπαυση παρατηρείται συνολική μείωση της ενέργειας του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, άγχος, κατάθλιψη, «ομίχλη εγκεφάλου» και άλλα γνωστικά συμπτώματα.
Η τεστοστερόνη, που επίσης παράγεται από τις ωοθήκες, ενισχύει τα νεύρα του εγκεφάλου και συμβάλλει στη διαύγεια και την ενέργεια. Επίσης, δυναμώνει τις αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα, προστατεύοντας από απώλεια μνήμης.
Διάβασε επίσης: Εμμηνόπαυση: Τι να τρως για να μειώσεις τις εξάψεις
Υποστήριξε την υγεία του εγκεφάλου σου με απλές αλλαγές στο lifestyle σου
Η απώλεια μνήμης και η «ομίχλη εγκεφάλου» μπορεί να είναι ανησυχητικές, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Η μέση ηλικία είναι σημείο καμπής, και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υποστηρίξεις τη λειτουργία του εγκεφάλου σου.
Φυσικά, είναι πάντα σημαντικό να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου, ο οποίος μπορεί να εφαρμόσει μια εξατομικευμένη προσέγγιση και να σε κατευθύνει σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνεις.
Υγιεινή Διατροφή
Υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή μας και την ορμονική ισορροπία. Μια διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως τα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 που βρίσκονται σε αυγά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, είναι ιδανική για τον εγκέφαλό σου.
Επίσης, είναι σημαντικό να λαμβάνεις αντιοξειδωτικά, ειδικά βιταμίνες A, C και E. Ο εγκέφαλος είναι το πιο μεταβολικά ενεργό όργανο του σώματος. Καθώς καίει γλυκόζη, σχηματίζει ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να προκαλέσουν γήρανση και μείωση της απόδοσης των κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν αυτές τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τις αρνητικές τους επιπτώσεις.
Τακτική Άσκηση
Η άσκηση είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου. Βρες μια δραστηριότητα που σου αρέσει, είτε πρόκειται για γυμναστήριο, είτε για γιόγκα, που μειώνει το άγχος και χαλαρώνει. Ακόμα και ένας καθημερινός περίπατος μπορεί να βελτιώσει τη φυσική σου κατάσταση και την ψυχική σου ευεξία.
Ποιοτικός Ύπνος
Τα προβλήματα ύπνου είναι συχνά κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, καθώς οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη ρύθμιση του ύπνου. Εάν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ή ξυπνάς συχνά, πιθανότατα χάνεις τον βαθύ ύπνο που είναι απαραίτητος για την αποτοξίνωση του εγκεφάλου.
Βελτίωσε τις συνήθειες ύπνου σου κρατώντας το υπνοδωμάτιο δροσερό, σκοτεινό και άνετο, περιορίζοντας τη χρήση οθονών πριν τον ύπνο και επιλέγοντας να κοιμάσαι και να ξυπνάς κάθε μέρα τις ίδιες ώρες.
Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους όταν ξεκινούν ορμονοθεραπεία, με αποτέλεσμα καλύτερη διάθεση, περισσότερη ενέργεια και λιγότερη «ομίχλη εγκεφάλου».
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|