Το να είσαι αναβλητική μπορεί να είναι καταστροφικό για την ψυχική και σωματική σου υγεία
Μία νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η αναβλητικότητα -κατ’ επέκταση οι αναβλητικοί άνθρωποι- συνδέεται με την κακή ψυχική και σωματική υγεία.
Όλοι μας είμαστε ένοχοι για την αναβολή βαρετών αλλά σημαντικών εργασιών… αλλά η καθημερινή αναβλητικότητα μπορεί να είναι πρόβλημα, υποστηρίζουν ερευνητές. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα βαρετό κομμάτι της διαχείρισης της ζωής για να βάλεις τον τροχό της αναβλητικότητας σε λειτουργία. Αντί να κάνουμε απλώς τη φορολογική δήλωση/τον προϋπολογισμό,-πρόσθεσε τη δική σου μισητή εργασία-, χάνουμε χρόνο στο Instagram ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα. Αν αυτό σου ακούγεται οικείο, σου έχουμε άσχημα νέα: μια νέα μελέτη συνέδεσε την αναβλητικότητα με την κακή υγεία.
Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι η αναβολή σημαντικών εργασιών συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα άγχους, πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής και καθυστερήσεις στην επίσκεψη σε γενικούς γιατρούς για προβλήματα υγείας. Μέχρι τώρα, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν την αιτία και το αποτέλεσμα: η αναβλητικότητα προκαλεί προβλήματα υγείας ή τα προβλήματα υγείας δυσκολεύουν την έγκαιρη δράση;
Αναβλητικότητα κατά την κατάκλιση: πώς να σταματήσεις να καθυστερείς και να έχεις καλύτερο ύπνο
Όμως αυτή η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, εξέτασε την επίδραση που έχει η αναβλητικότητα στη σωματική και ψυχική υγεία των φοιτητών. Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες 2.587 φοιτητών, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα εκείνων που είχαν μεγαλύτερη τάση για αναβλητικότητα -όπως βαθμολογήθηκε σε μια κλίμακα αναβλητικότητας- με εκείνους που είχαν μικρότερη τάση. Διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που είχαν την τάση να αναβάλλουν πιο συχνά σχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και στρες εννέα μήνες αργότερα. Αυτοί οι φοιτητές είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα όπως πόνο στους ώμους ή/και στα χέρια και κακό ύπνο, καθώς και αυξημένες οικονομικές δυσκολίες και μοναξιά, ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το ιστορικό και η προηγούμενη διάγνωση ψυχικής υγείας.
Γράφοντας για το The Conversation, οι συν-συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αναβλητικότητα μπορεί να έχει σημασία για ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ψυχικής υγείας, του πόνου που προκαλεί αναπηρία και του ανθυγιεινού τρόπου ζωής». Οι φοιτητές που αναβάλλουν ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα όπως πόνο στον ώμο ή/και στο χέρι, καθώς και αυξημένες οικονομικές δυσκολίες και μοναξιά. Αξιολόγησαν τους φοιτητές πολλές φορές κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών για να δουν τι προηγήθηκε: η αναβλητικότητα ή η κακή υγεία. Και ενώ τα αποτελέσματα δεν αποτελούν ακλόνητη απόδειξη αιτίας και αποτελέσματος, οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματά τους «το υποδηλώνουν πιο έντονα από προηγούμενες «διατομεακές» μελέτες».
Γιατί η αναβλητικότητα θα πρέπει να οδηγεί σε κακά αποτελέσματα για την υγεία;
Φαίνεται απολύτως λογικό ότι η αναβλητικότητα μπορεί να μειώσει την ποιότητα της ζωής σου, ειδικά αν σκεφτείς ποιες σημαντικές εργασίες της ζωής σου θα μπορούσαν να καθυστερήσουν, όπως το να κλείσεις ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο ή να επισημάνεις τις ανησυχίες για την υγεία σου στον παθολόγο σου. Ίσως οι σοβαροί αναβλητικοί είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν τα κοινωνικά τους σχέδια, ή να τα κάνουν εξ αρχής, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο απομόνωσης.
Ίσως είναι λιγότερο πιθανό να σηκωθούν και να απομακρυνθούν από τον φορητό υπολογιστή τους, γεγονός που θα οδηγούσε σε περισσότερους τραυματισμούς. Αν αναβάλλεις συνεχώς τα εργασιακά σου καθήκοντα, μπορεί να καταλήξεις να απολυθείς ή να μπεις υπό επιτήρηση… πράγμα που αναπόφευκτα σημαίνει αυξημένο άγχος.
Και είναι εύκολο να καταλάβεις πώς η συνεχής αναβολή εργασιών, όπως για παράδειγμα η τακτοποίηση λογαριασμών, μπορεί να συμβάλει σε χρόνιο άγχος και στρες.
Πώς να σταματήσεις την αναβλητικότητα
Κατ’ αρχάς, δεν είναι όλες οι αναβολές προβληματικές. Πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι λένε ότι οι καλύτερες ιδέες τους έρχονται όταν δεν κάνουν τίποτα. Αλλά μιλάμε για την καθυστέρηση πραγμάτων σε σημείο που αρχίζει να επηρεάζει την ευεξία σου.
Οι ερευνητές της μελέτης προτείνουν ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της αναβλητικότητας, επειδή βοηθά τους ανθρώπους να χωρίσουν τα μεγάλα καθήκοντα σε πιο διαχειρίσιμους βραχυπρόθεσμους στόχους. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τι σε εμποδίζει, όπως το να έχεις το τηλέφωνό σου συνέχεια δίπλα σου.
Εν τω μεταξύ, μπορείς να δοκιμάσεις αυτές τις πολύ απλές συμβουλές:
Αποσυνδέσου από τα social media και διάγραψε τη σελίδα από το ιστορικό σου: αυτό θα μειώσει τον πειρασμό να συνομιλήσεις ενώ βρίσκεσαι σε κατάσταση έντονης εργασίας.
Κράτησε το τηλέφωνό σου σε διαφορετικό δωμάτιο ή συρτάρι, με απενεργοποιημένες τις ειδοποιήσεις: μειώστε τα pings και τις ειδοποιήσεις.
Σήκω κάθε 30 λεπτά για έναν γρήγορο περίπατο: αν αποσπάται εύκολα η προσοχή σου, η τακτική κυκλοφορία του αίματος μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο ανανεωμένη, ενώ παράλληλα θα σου επιτρέψει να συγκεντρωθείς σε μικρά κομμάτια. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις 21 λεπτά άσκησης είναι αρκετά για να ενισχύσουν τη συγκέντρωση.
Δοκιμάστε μουσική για συγκέντρωση, φτιάξε τις δίκες σου λίστες αναπαραγωγής που θα είναι ειδικά σχεδιασμένες για βαθιά συγκέντρωση. Βάλε τις πιο επίφοβες εργασίες σου στην κορυφή της λίστας: μισείς το Excel; Κάνε τη λίστα εργασιών σου να δουλέψει για σένα βάζοντας την πιο μισητή σου εργασία στην κορυφή.
Διάβασε επίσης
Τι υποδηλώνει ο τρόπος που τακτοποιείς τα πράγματα σου για εσένα
Όταν κάποιος σε ρωτάει ποια είσαι, μπορεί να σκέφτεσαι το χρώμα των μαλλιών και των ματιών σου, τα πράγματα για τα οποία είσαι παθιασμένη, τη δουλειά κάνεις, τους ανθρώπους που αγαπάς ή ακόμα και τα χόμπι που έχεις. Αλλά οι πιθανότητες είναι ότι μάλλον δεν πρόκειται να σκεφτείς τις συνήθειες οργάνωσης σου ή την έλλειψή τους.
Κι όμως ο τρόπος που επιλέγεις να οργανώνεις ή να μην οργανώνεις λέει πολλά για το άτομο που είσαι και για το πώς κινείσαι στη ζωή. Είτε είσαι κάποια που λαχταρά την τάξη είτε ζεις στην παροιμιώδη «άγρια πλευρά της ζωής», εδώ είναι οι έξι τύποι από τρόπους οργάνωσης και τι λένε τελικά για την προσωπικότητά σου.
1.Η τελειομανής
Άκουσε το εξής: το να είσαι τελειομανής μπορεί να έχει αρνητικές συνδηλώσεις. Αλλά το να είσαι ο τύπος του τελειομανή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι σφιγμένη ή τόσο απορροφημένη από το ιδανικό, που σε κάνει να χάνεις αυτό που είναι μπροστά σου. Απλώς έχεις υψηλά πρότυπα για τη ζωή και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεσαι.
Ως τελειομανής, αποζητάς την τάξη, την ισορροπία και τα πράγματα να φαίνονται και να αισθάνονται καλά και οργανωμένα. Απολαμβάνεις να βλέπεις τη λίστα με τις εκκρεμότητες να διαγράφεται και αισθάνεσαι κυριολεκτικά καλύτερα όταν η ζωή σου -τα αντικείμενα, το σπίτι, το γραφείο, το δωμάτιο κ.λπ.- είναι σε τάξη.
Ως άνθρωπος, προσπαθείς για το μεγαλείο σε όλους τους τομείς της ζωής. Έχεις την τάση να είστε επικριτική – και μερικές φορές υπερβολικά επικριτική – αλλά δεν σου λείπει η εκτίμηση για όσα έχεις. Και γι’ αυτό είσαι τόσο αφοσιωμένη στο να επιβεβαιώνεις ότι τα πάντα -συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σου- είναι το καλύτερο δυνατό.
-
Η μινιμαλίστρια
Αν το στυλ της οργάνωσής σου είναι μινιμαλιστικό, σου αρέσουν τα απλά πράγματα. Για να είσαι ειλικρινής, πιστεύεις ότι οι άνθρωποι περιπλέκουν υπερβολικά τη διαδικασία. Για σένα, η οργάνωση είναι εύκολη τα πράγματα έχουν τον συγκεκριμένο χώρο τους και εκεί πάνε. Οτιδήποτε εκτός αυτής της ρουτίνας των δύο βημάτων είναι υπερβολικό για να ασχολείσαι.
Ως μινιμαλίστρια, επιβιώνεις με τα απαραίτητα και δεν ασχολείσαι με τα μικρά. Είσαι πιο ικανή από οποιονδήποτε άλλον να επικεντρωθείς σε αυτά που έχουν σημασία, αντί να αποσπάται η προσοχή σου από τα λιγότερο σημαντικά πράγματα.
Διάβασε τη συνέχεια εδώ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|