Το να στέκεσαι ανάποδα βοηθά στις ημικρανίες και μάλιστα έτσι χαλαρώνει και η Cate Blanchett
Το να στεκόμαστε ανάποδα έχει πολλά οφέλη για το μυαλό μας λένε οι ειδικοί. Ναι, αυτό το άρθρο είναι μια ωδή στη Sirsasana, τη θέση «αντι-στρες» της yoga. Αν υποφέρεις από ημικρανίες, ξέρουμε πολύ καλά τι σου συμβαίνει. Ίσως φταίνε οι πολλές ώρες που κάθεσαι λανθασμένα μπροστά στον υπολογιστή αλλά ξέρεις πολύ καλά πως και δεν μπορεις να το αλλάξεις. Έτσι ο πονοκέφαλος παραμένει και δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό στον κόσμο από αυτόν. Αν κι εσύ έχεις ξεκινήσει το κυνήγι για το τέλειο φάρμακο κατά του πονοκέφαλου, σίγουρα έχεις περάσει από τα ηρεμιστικά και χαλαρωτικά αιθέρια έλαια μέχρι τα έντονα παυσίπονα. Όμως πολλοί έρχονται να ξαπλώσουν σε ένα χαλάκι yoga και να δοκιμάζουν τη Sirsasana. Τι είναι αυτή; Η ανάποδη στάση που ηρεμεί το μυαλό και -κατά γενική ομολογία- μειώνει τους πονοκεφάλους.
Διαβάζοντας τις συμβουλές διάφορων διαδικτυακών γκουρού της yoga, ανακαλύψαμε ότι ήταν η θέση αυτή είναι αγαπημένοι πολλών yoga lovers καθώς προάγει την πειθαρχία του νου. Και μην πας μακριά, σε μια συνέντευξη της η ηθοποιός Cate Blanchett , το όρισε ως μια προσωπική τελετουργία ομορφιάς για να ηρεμήσει το μυαλό και η διάθεσή της.
Τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός, είναι ο Paul McCartney , ο θρύλος των Beatles ο οποίος είναι τακτικός αυτής της πρακτικής (ακόμα και) στα 80 του χρόνια.
Πώς να στέκεσαι ανάποδα στη θέση Sirsasana
Αυτή είναι μια θέση ανεστραμμένης yoga καθώς το βάρος του σώματος συγκεντρώνεται εξ ολοκλήρου στο κεφάλι. Ιδανικό για την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και την ανακούφιση από το στρες , μπορεί να εκτελεστεί άνετα στο σπίτι, στην ύπαιθρο ή σε οποιοδήποτε ιδανικό μέρος για να συνδεθείς απόλυτα με τον εαυτό σου. Χρησιμεύει επίσης για την αφύπνιση του έκτου και του έβδομου τσάκρα, αλλά, για αρχάριους, συνιστάται να αρχίσεις να πειραματίζεσαι με αυτό σταδιακά για να αποφύγεις ανεπιθύμητες συσπάσεις ή διαστρέμματα λόγω της απειρίας . Και, προφανώς, ακολουθώντας -ειδικά στην αρχή- έναν επαγγελματία ειδικό.
Πώς γίνεται όμως αυτή η στάση;
Αρχικά, ξεκίνησας δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα «ζεν», με το απαλό φως κάποιων κεριών που βασίζονται σε χαλαρωτικά αποστάγματα. Στη συνέχεια προσπαθείς να χαλαρώσει το σώμα σου με βαθιές ανάσες, γονατίζοντας με τους γλουτούς στις φτέρνες και τα χέρια στα γόνατα. Έπειτα, σιγά σιγά, κατεβαίνεις παίρνοντας θέση τετράποδου, σταυρώνοντας τα χέρια σε τρίγωνο για να χωρέσει το κεφάλι σου. Δες στο video που ακολουθεί πώς γίνεται (ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην το κάνεις μόνη σου την πρώτη φορά. Ακολούθησε πάντα την βοήθεια ειδικού).
Τα οφέλη του να στέκεσαι ανάποδα που εξηγεί ένας ειδικός
«Η Sirsasana απαιτεί έντονη προσοχή και συνεχή παρουσία του εαυτού σου, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της πνευματικής διαύγειας», εξηγεί η Caterina Marinaro , δασκάλα Hatha Yoga στο Inner Revolution Studio (Μιλάνο) στη Vogue.it. «Πολλοί από τους ασκούμενους μου αναφέρουν μια αξιοσημείωτη αύξηση της ενέργειας μετά την εκτέλεση Sirsasana, η οποία μπορεί να τους δώσει την ώθηση που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις με μεγαλύτερη ζωτικότητα». Τα οφέλη περιλαμβάνουν επίσης την ενδυνάμωση των άνω μυών και τη βελτίωση της ψυχοσωματικής ισορροπίας: «Το Sirsasana εμπλέκει τους μύες του λαιμού, των ώμων και της πλάτης , οδηγώντας σε προοδευτική ενδυνάμωση αυτών των περιοχών. Επιπλέον, η θέση sε βοήθά να αναπτύξεις μια αίσθηση σωματικής και ψυχικής ισορροπίας, η οποία αντανακλάται θετικά σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες». Όχι μόνο αυτό: «αυξάνει τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ψυχική ζωτικότητα και διαύγεια σκέψης. Το Sirsasana, μάλιστα, προάγει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, συμβάλλοντας επίσης στη βελτίωση της γενικής υγείας».
Διάβασε επίσης: 5 εύκολες θέσεις yoga που τονώνουν την κοιλιά σου πιο άμεσα από τους κλασικούς κοιλιακούς
Πότε να αποφύγεις να στέκεσαι ανάποδα;
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η Marinaro «Το Sirsasana δεν είναι κατάλληλο για όλους και υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις στις οποίες πρέπει να αποφεύγεται. Όσοι έχουν προβλήματα στον αυχένα ή την πλάτη θα πρέπει να απέχουν από την πρακτική , καθώς η στάση μπορεί να ασκήσει σημαντική πίεση σε αυτές τις περιοχές. Όσοι πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακά προβλήματα θα πρέπει επίσης να το αποφεύγουν, καθώς η θέση μπορεί να αυξήσει προσωρινά την αρτηριακή πίεση». Το ίδιο ισχύει για τις εγκύους και τις αρχάριες.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|