Το Νο1 πράγμα που πρέπει να αλλάξεις για να είσαι πραγματικά ευτυχισμένη
Ο Δρ Robert Waldinger μέσα από την πολύχρονη έρευνά του βρήκε τελικά το μυστικό της ευτυχίας.
Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στον πλανήτη που να μην αναζητά την ευτυχία. Είναι κάτι ουτοπικό; Είναι κάτι πραγματικό; Πολλοί δυσκολεύονται να το κατανοήσουν και εν τέλει να το βιώσουν. Μερικοί «κυνηγούν» την ευτυχία -λες και αναζητούν θησαυρό- σε όλη τους τη ζωή, βιώνουν δηλαδή μια αδιάκοπη προσπάθεια εύρεσής της πιστεύοντας πως αυτό θα είναι η απόλυτη εξιλέωσή τους στη ζωή.
Όμως η ευτυχία μπορεί να είναι δύσκολο να υπολογιστεί ποσοτικά, γιατί μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Αλλά ας υποθέσουμε ότι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ένα πράγμα στη ζωή μας για να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι, όπως το εισόδημά μας, μια δουλειά, τις σχέσεις μας ή την υγεία μας. Τι θα έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά; Αυτό είναι το ερώτημα που ερευνά ο Δρ Robert Waldinger εδώ και δεκαετίες ως διευθυντής της μακροβιότερης επιστημονικής μελέτης της ευτυχίας στον κόσμο. Ο Waldinger λέει ότι ξεκίνησε ως μια μελέτη για το τι κάνει τους ανθρώπους να «ευδοκιμούν».
«Έχουμε ξοδέψει τόσο πολύ χρόνο μελετώντας τι πάει στραβά στη ζωή. Και έτσι, αυτή ήταν μια μελέτη για το πώς οι άνθρωποι ακολουθούν τα σωστά μονοπάτια κατά την πάροδο της ζωή τους», είπε ο Waldinger. Η μελέτη παρακολούθησε ανθρώπους κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, συμβουλευόμενοι τους γονείς τους και τώρα τα παιδιά τους, που είναι κυρίως της γενιάς των baby boomer. Και ο Waldinger σημειώνει ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη ευτυχίας. «Μας αρέσει αυτή η βιασύνη στη ζωή, ότι “διασκεδάζω αυτή τη στιγμή σε αυτό το πάρτι” και είμαι ανεβασμένος. Και μετά υπάρχει και η ευτυχία που σου βγάζει το αίσθημα “έχω μια καλή ζωή, με νόημα και διάρκεια”», εξηγεί ο Waldinger. «Όλοι θέλουμε και τα δύο, αλλά κάποιοι από εμάς δίνουν προτεραιότητα στο ένα είδος έναντι του άλλου».
Αν οι άνθρωποι μπορούσαν να αλλάξουν ένα πράγμα στη ζωή τους για να είναι πιο ευτυχισμένοι τι θα έπρεπε να επιλέξουν;
«Θα πρέπει να επενδύσουν στις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους», λέει με σιγουριά ο Waldinger. Η μελέτη του έδειξε ότι οι ισχυρότεροι προγνωστικοί παράγοντες για τους ανθρώπους για να διατηρήσουν την ευτυχία και την υγεία τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους ήταν άνθρωποι που περιέγραψαν τις σχέσεις τους με ικανοποιητικά επίπεδα ποιότητας και ζεστασιάς. Και αυτό ισχύει για ένα μεγάλο εύρος αλληλεπιδράσεων στην καθημερινή σας ζωή, από συζύγους, στενούς φίλους και συναδέλφους μέχρι τον barista που φτιάχνει τον πρωινό μας καφέ ή τον άνθρωπο που κάθεται δίπλα μας στη στάση.
«Λαμβάνουμε μικρές επιτυχίες ευεξίας σε όλα αυτά τα διαφορετικά είδη σχέσεων», πρόσθεσε ο Waldinger. Επισημαίνει τις σχέσεις που λειτουργούν ως ρυθμιστές του άγχους στην καθημερινή μας ζωή. Το χρόνιο στρες συνδέεται με μια ποικιλία αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Έχοντας μια αποτελεσματική διέξοδο, όπως ένας καλός φίλος για να λέμε μετά από μια κουραστική μέρα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτής της πίεσης. Δεν χρειάζεται να είσαι εξωστρεφής για να αποκομίσεις αυτά τα κοινωνικά οφέλη. Ο Waldinger λέει ότι όσο αισθάνεσαι άνετα και συνδεδεμένη, οι σχέσεις σου σε ωφελούν με πολλούς τρόπους. Ο Waldinger τονίζει τη σημασία της προσπάθειας για φιλίες, λέγοντας ότι πολλές πολύτιμες σχέσεις μπορούν χαλάνε επειδή τις παραμελούμε. Και ακόμα κι αν συνειδητοποιήσεις ότι μπορεί να μην έχεις τις σχέσεις που αναζητάς, σήμερα είναι τόσο καλή μέρα όσο οποιαδήποτε άλλη για να αρχίσεις να δημιουργείς αυτούς τους δεσμούς.
«Ξέρετε, παρακολουθούμε αυτές τις ζωές για 8 δεκαετίες. Και το υπέροχο πράγμα με την παρακολούθηση αυτών των ιστοριών ζωής είναι ότι μαθαίνουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά», πρόσθεσε. «Υπήρχαν άνθρωποι που πίστευαν ότι δεν θα είχαν ποτέ καλές σχέσεις και μετά βρήκαν μια ολόκληρη συλλογή καλών στενών φίλων στα 60 τους ή στα’70. Υπήρχαν άνθρωποι που βρήκαν ρομαντισμό για πρώτη φορά στη ζωή τους στα 80», λέει ο ερευνητής.
Και έτσι το μήνυμα που παίρνουμε από τη μελέτη αυτών των χιλιάδων ζωών είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά.
Έτσι, εάν έχεις δώσει προτεραιότητα στην ευημερία σου τελευταία, ποτέ δεν είναι αργά για να απευθυνθείς σε έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Στείλε ένα γρήγορο μήνυμα έστω… Μπορεί να κάνει τη διαφορά!
Διάβασε επίσης:
3 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ οι Φινλανδοί και είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο
Για πέντε συνεχόμενα χρόνια η Φινλανδία κατατάσσεται στο Νο. 1 ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την World Happiness Report. Στην έκθεση του 2022, ζητήθηκε από ανθρώπους σε 156 χώρες να «εκτιμήσουν τη ζωή τους σήμερα σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, με τη χειρότερη δυνατή ζωή ως το 0». Εξετάζει επίσης παράγοντες που συμβάλλουν στην κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο ζωής, τη γενναιοδωρία και την απουσία διαφθοράς.
Όπως αναφέρει ο Frank Martela, PhD, φιλόσοφος και ερευνητής ψυχολογίας, πολλοί των ρωτούν «τι κάνει τους ανθρώπους στη Φινλανδία τόσο εξαιρετικά ικανοποιημένους από τη ζωή τους;». Για να διατηρήσουν την υψηλή ποιότητα ζωής, ο Martela εξήγησε τρία πράγματα που δεν κάνουν πότε όσοι ζουν στη Φιλανδία.
1. Δεν συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους άλλους
Υπάρχει μια περίφημη φράση ενός Φινλανδού ποιητή: «Kell’ onni on, se onnen kätkeköön», όπου αν το μεταφράσουμε σημαίνει: «Μην συγκρίνεις ή καυχιέσαι για την ευτυχία σου». Οι Φινλανδοί το λαμβάνουν πραγματικά υπόψη , ειδικά όταν πρόκειται για υλικά πράγματα και επιδείξεις πλούτου.
«Κάποτε έπεσα πάνω σε έναν από τους πιο πλούσιους άνδρες στη Φινλανδία. Έσπρωχνε το μικρό του σε ένα καρότσι προς το σταθμό του τραμ. Θα μπορούσε να είχε αγοράσει ο ίδιος ένα ακριβό αυτοκίνητο ή να προσλάβει οδηγό, αλλά επέλεξε τα μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε χαρακτηριστικά ο Martela.
- 1η συμβουλή για την ευτυχία: Εστίασε περισσότερο σε αυτά που σε κάνουν χαρούμενο και λιγότερο στο να φαίνεσαι επιτυχημένος. Το πρώτο βήμα για την αληθινή ευτυχία είναι να ορίσεις τα δικά σου πρότυπα, αντί να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους.
Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|