Τρέξιμο VS Περπάτημα: Μάθε ποιο τελικά καταπολεμά την κυτταρίτιδα
Ας ξεκινήσουμε πρώτα με τα βασικά: τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα; Αυτό είναι ένα «ψεγάδι» που οφείλεται σε αλλοίωση του μεταβολισμού που εντοπίζεται στο επίπεδο του υποδόριου ιστού. Η κυτταρίτιδα είναι μια δερματολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση διαφόρων βαθμών κυτταρίτιδας, γνωστή και ως «πέτρες», «κόκκους» ή «φλοιό πορτοκαλιού», κυρίως σε περιοχές του σώματος όπως το οπίσθιο μέρος των μηρών, οι γλουτοί, οι μηροί, το κάτω μέρος των μπράτσων και οι κοιλιά.
Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι προτιμότερη από τη στατικότητα και την τεμπελιά, σίγουρα υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που είναι πιο κατάλληλες από άλλες για την καταπολέμηση και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Τρέξιμο ή περπάτημα; Έχουν διαφορετική επίδραση στην κυτταρίτιδα
Το περπάτημα έχει θετικά αποτελέσματα στην κυκλοφορία και στην καρδιακή δραστηριότητα γενικότερα: το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο αγγειακών προβλημάτων κατά 27%. Το περπάτημα επιταχύνει τους παλμούς της καρδιάς και ως εκ τούτου διατηρεί επίσης την καρδιά εκπαιδευμένη. Εκτός από αυτό και σε σχέση με την κυκλοφορία στο σύνολό της, είναι τα πόδια που ωφελούνται πολύ: το περπάτημα διεγείρει τη μικροκυκλοφορία και επομένως βοηθά στη μείωση των κηλίδων της κυτταρίτιδας.
Διάβασε επίσης: Μήπως τελικά δημιουργείς άθελά σου κυτταρίτιδα στο σώμα σου; Ειδικός συστήνει τι να αποφύγεις
Το τρέξιμο, αν και έχει πολυάριθμα οφέλη για το σώμα και την υγεία μας, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κάπως επιβλαβές για την κυτταρίτιδα. Ειδικότερα, εάν το τρέξιμο γίνεται με συνεχή και επαναλαμβανόμενη κίνηση με την πάροδο του χρόνου, το τρέξιμο κινδυνεύει να τονίσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας και να επιδεινώσει την κατακράτηση νερού. Η συνεχώς επαναλαμβανόμενη πρόσκρουση του ποδιού με το έδαφος κάνει το αίμα να κυκλοφορεί λιγότερο αποτελεσματικά και ως εκ τούτου αποτελεί εμπόδιο στην κυκλοφορία του υγρού και στη συνεχή κυκλοφορία.
Επομένως, εάν προπονείσαι με τρέξιμο για να επανέλθεις σε φόρμα και να καταπολεμήσεις την κυτταρίτιδα, είναι σημαντικό να αλλάξεις όσο το δυνατόν περισσότερο τον ρυθμό και, ιδανικά, επίσης την κλίση. Ψάξε για ελαφρώς ελικοειδή μονοπάτια, που παρέχουν συνεχή παραλλαγή και όχι συνεχώς επαναλαμβανόμενο ρυθμό χωρίς καμία παραλλαγή. Για το λόγο αυτό, ασκήσεις όπως τα σπριντ είναι σε μεγάλο βαθμό προτιμότερες από τις μεγάλες διαδρομές που γίνονται με την ίδια ταχύτητα.
Η καλύτερη προπόνηση; Το πλήρες
Είτε τρέξιμο είτε περπάτημα, ένα είναι σίγουρο: αν ο στόχος είναι η μείωση της κυτταρίτιδας, αυτές οι δραστηριότητες από μόνες τους δεν αρκούν. Το ιδανικό είναι να συνδυάσετε αυτούς τους τύπους αερόβιας δραστηριότητας με προπονήσεις εστιασμένες σε μυϊκές ομάδες και τόνωση. Αυτό συμβαίνει γιατί για να επιτευχθεί πραγματική αναμόρφωση του σώματος, είναι απαραίτητο όχι μόνο να καεί αλλά και να τονώσει, ώστε να διαμορφωθούν οι μύες και να μην κυριαρχεί η χαλάρωση των ιστών. Επιπλέον, η τόνωση βοηθά στην εκτέλεση αερόβιων δραστηριοτήτων όπως το τρέξιμο και το περπάτημα, χάρη στους ισχυρότερους, πιο ευκίνητους και πιο ανθεκτικούς μύες. Οι τονισμένοι μύες μάς επιτρέπουν να καίμε περισσότερο ακόμα και σε ηρεμία και αυξάνουν τον βασικό μεταβολισμό σε σύγκριση με λιγότερο τονισμένους μύες που τείνουν να καίγονται κυρίως κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
Διάβασε επίσης: 10 μύθοι που πρέπει να καταρρίψεις για να καταπολεμήσεις αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|