Now Reading
Τροφική δηλητηρίαση: Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες και πώς να την αποτρέψεις

Τροφική δηλητηρίαση: Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες και πώς να την αποτρέψεις

Avatar photo
Τροφική δηλητηρίαση: Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες και πώς να την αποτρέψεις

Υπάρχουν 12 τροφές που πιθανόν μπορεί να σου προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Είναι γνωστό πως η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να μετατρέψει γρήγορα μια απολαυστική γευστική εμπειρία σε εφιαλτική δοκιμασία. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή ποτών από επιβλαβείς μικροοργανισμούς (παθογόνα), συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, ιών, παρασίτων, δηλητηριωδών τοξινών και μούχλας που παράγουν τις εν λόγω τοξίνες.

Τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από το αγρόκτημα στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας, της συγκομιδής, της επεξεργασίας, της αποθήκευσης, της αποστολής. Αλλά μπορεί να μολυνθούν ακόμα και κατά την προετοιμασίαςτου φαγητού στο σπίτι λόγω ακατάλληλων πρακτικών χειρισμού τροφίμων, όπως ανεπαρκές πλύσιμο χεριών, παραμελημένη απολύμανση του μαγειρέματος και τους χώρους φαγητού και την ακατάλληλη αποθήκευση, τα οποία προάγουν την ανάπτυξη παθογόνων.

Έχεις ακούσει ποτέ για το «food noise»; Οι ειδικοί εξηγούν τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια ενόχληση έως σοβαρή δυσφορία, με εκδηλώσεις όπως διάρροια, ναυτία, έμετος, κράμπες στο στομάχι και πυρετό. Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη μόλυνση, καθώς ορισμένα παθογόνα δρουν γρήγορα εντός ωρών από την κατανάλωση. Επιπλέον, το CDC δηλώνει ότι συγκεκριμένα άτομα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τροφιμογενή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων ηλικίας 65 ετών και άνω, μικρών παιδιών, εγκύων γυναικών και ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω συγκεκριμένων ιατρικών καταστάσεων. Σε αυτούς τους ευάλωτους πληθυσμούς, η φυσική άμυνα του οργανισμού διακυβεύεται, καθιστώντας τους λιγότερο ικανούς να αμυνθούν έναντι των επιβλαβών μικροβίων. Υπάρχουν 12 πιθανές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν μια τροφική δηλητηρίαση και σε αυτή τη λίστα είναι:

  1. Φρούτα και λαχανικά ωμά
  2. Κοτόπουλο ωμό ή μισοψημένο
  3. Ωμά ή μισοψημένα κρέατα
  4. Μη παστεριωμένο (ωμό) γάλα και παράγωγα προϊόντα
  5. Αυγά ωμά ή κακομαγειρεμένα
  6. Ωμό ή μισοψημένο ψάρι
  7. Οστραακοειδή
  8. Αλεύρι
  9. Φύτρες
  10. Φυλλώδη λαχανικά
  11. Ρύζι
  12. Αλλαντικά

αυγά

Πώς να αποτρέψεις την τροφική δηλητηρίαση

Σύμφωνα με το Health Digest υπάρχουν 4 θεμελιώδη βήματα για τη σημαντική μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

1. Το πρώτο βήμα είναι να πλένεις καλά τα χέρια σου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων, καθώς και να καθαρίζεις τα σκεύη, τις σανίδες κοπής και τους πάγκους με ζεστό σαπουνόνερο μετά από κάθε προετοιμασία φαγητού για να αποτρέψεις την εξάπλωση επιβλαβών μικροβίων.

2. Το δεύτερο βήμα είναι ο διαχωρισμός, το οποίο στοχεύει στην αποφυγή της διασταυρούμενης μόλυνσης με τον διαχωρισμό των ωμών κρεάτων, των πουλερικών και των θαλασσινών από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Προτείνει επίσης τη χρήση διαφορετικών σανίδων κοπής ή πιάτων για κάθε κατηγορία, ώστε οι χυμοί των τροφίμων να μην φτάσουν σε αντικείμενα που δεν θα θερμανθούν.

Διάβασε επίσης: Κάνει να πίνουμε καφέ όταν είμαστε άρρωστοι; Τι λένε οι γιατροί

3. Το τρίτο βήμα που είναι το μαγείρεμα τονίζει τη σημασία του φαγητού να φτάνει σε ασφαλείς εσωτερικές θερμοκρασίες. Το βοδινό, το μοσχαρίσιο, το αρνί και το χοιρινό πρέπει να φτάσουν τους 65° C. Τα ψάρια με πτερύγια πρέπει να μαγειρεύονται έως ότου η σάρκα τους είναι αδιαφανής, ο κιμάς θα πρέπει να φτάσει τους 72° C και όλα τα πουλερικά πρέπει να φτάσουν τους 75° C. Κατά το ξαναζέσταμα, το φαγητό θα πρέπει να φτάσει τους 70 με 75 βαθμούς C.

4. Το τέταρτο βήμα αφορά τον τρόπο με τον οποίο κρυώνεις το φαγητό σου. Για να αποτρέψεις την ανάπτυξη μικροβίων ενώ βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου απόφυγε να κρατάς ευπαθή τρόφιμα στους πάγκους για περισσότερες από 2 ώρες.

Τέλος, το CDC συνιστά επίσης να ξεπαγώνεις τα τρόφιμα με ασφάλεια στο ψυγείο, στο κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων και να πλένεις όλα τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό, ακόμη και αυτά που σκοπεύεις να ξεφλουδίσεις.

Τροφική δηλητηρίαση: Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες και πώς να την αποτρέψεις

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer