Now Reading
Τρως πολλή ζάχαρη; Δες πώς βλάπτει τον οργανισμό σου και τι θα συμβεί όταν τη σταματήσεις

Τρως πολλή ζάχαρη; Δες πώς βλάπτει τον οργανισμό σου και τι θα συμβεί όταν τη σταματήσεις

Avatar photo
Τρως πολλή ζάχαρη; Δες πώς βλάπτει τον οργανισμό σου και τι θα συμβεί όταν τη σταματήσεις

Η ζάχαρη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καλή για εμάς. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι θα συνέβαινε στο σώμα σου αν σταματούσες να τρως ζάχαρη εντελώς;

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να κόψουμε τη ζάχαρη. Αφενός, είναι νόστιμη, αλλά η ζάχαρη προκαλεί επίσης την ενεργοποίηση των υποδοχέων οπιοειδών στον εγκέφαλό σας, κάτι που ενεργοποιεί το νευρολογικό σας σύστημα ανταμοιβών να αναζωπυρωθεί. Με άλλα λόγια, η ζάχαρη σε κάνει να νιώθεις καλά συναισθηματικά, παρά τις αρνητικές παρενέργειες που η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους ακόμη και ορμονικές ανισορροπίες, σύμφωνα με το Healthline.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επεξεργασμένα σάκχαρα διαφέρουν από τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα, το μέλι και το μη ζαχαρούχο γάλα. Τα επεξεργασμένα σάκχαρα, γνωστά και ως σακχαρόζη, είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα από ζαχαροκάλαμο και ζαχαρότευτλα, δήλωσε στο INSIDER η πιστοποιημένη σύμβουλος διατροφικής υγείας Sara Siskind. Είναι πλούσια σε θερμίδες και δεν έχουν πραγματική θρεπτική αξία, ενώ τα φυσικά σάκχαρα περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα.

Τρως πολλή ζάχαρη; Δες πώς βλάπτει τον οργανισμό σου και τι θα συμβεί όταν τη σταματήσεις

Η Grace Derocha, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια διαβήτη και πιστοποιημένη προπονήτρια υγείας στο Blue Cross Blue Shield of Michigan είπε στο INSIDER ότι υπάρχουν περισσότερα από 50 ονόματα και ποικιλίες επεξεργασμένων σακχάρων σε προϊόντα διατροφής και παρόλο που μπορεί να έχουν καλή γεύση, σίγουρα δεν είναι».

«Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης [των επεξεργασμένων σακχάρων] μπορεί να αυξήσει γρήγορα τα σάκχαρα του αίματος στο σώμα και να τα ρίξει γρήγορα επίσης», εξήγησε η Derocha. «Καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται, θα έχεις  μια γρήγορη αύξηση της ενέργειας. Δυστυχώς, επειδή αυτά τα επίπεδα ρυθμίζονται γρήγορα, μια πτώση ενέργειας ή “ζάχαρης” δεν είναι πολύ πίσω από την άνοδο, ειδικά όταν αντιμετωπίζεις πρόσθετα σάκχαρα».

Επιπλέον, το σώμα χρησιμοποιεί ένζυμα στο λεπτό έντερο για να διασπάσει τη ζάχαρη σε γλυκόζη. Συνήθως αυτό δεν είναι πρόβλημα, καθώς η γλυκόζη από τους υδατάνθρακες αποθηκεύεται ως πηγή ενέργειας, αλλά η Derocha επεσήμανε ότι οποιαδήποτε περίσσεια γλυκόζης θα μετατραπεί σε λίπος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία.

Τρως πολλή ζάχαρη; Δες πώς βλάπτει τον οργανισμό σου και τι θα συμβεί όταν τη σταματήσεις

Τι θα συμβεί στο σώμα σου εν σταματήσεις να τρως ζάχαρη

Η παράλειψη ζάχαρης από τη διατροφή μας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Εάν είσαι λάτρης των γλυκών, ο Siskind προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει μια δύσκολη μεταβατική περίοδος στην αρχή. «Μελέτες έχουν δείξει ότι [όταν κάποιος σταματά να τρώει ζάχαρη] υπάρχουν παρόμοια αποτελέσματα όπως όταν οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ναρκωτικά», είπε. «Μπορεί να αισθανθείς εξάντληση, πονοκεφάλους, εγκεφαλική ομίχλη και ευερεθιστότητα. Μερικοί άνθρωποι έχουν ακόμη και γαστρεντερική δυσφορία».

Μεταξύ άλλων αυτό που θα αλλάξει στον οργανισμό σου όταν κόψεις τη ζάχαρη είναι: 

  • Η διάθεσή σου μπορεί να αλλάξει δραστικά αν το σώμα σου είναι εξαρτημένο στη ζάχαρη
  • Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα, επομένως όσο λιγότερο τρως, τόσο πιο καθαρή μπορεί να γίνει η επιδερμίδα σου
  • Η εξάλειψη της ζάχαρης από τη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου σου μακροπρόθεσμα

Τροφές που μας βοηθούν να μειώσουμε την ζάχαρη χωρίς να το καταλάβουμε

Ας το παραδεχτούμε, η ζάχαρη κάνει σχεδόν τα πάντα να έχουν καλύτερη γεύση. Ενώ μερικοί άνθρωποι αγαπούν τη γεύση του μαύρου καφέ, αν δεν αγαπάς την πικρή γεύση του, ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στον καφέ μπορεί να τον κάνει πιο γλυκό. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στη ζάχαρη, τώρα, μπορείς να βρεις διαφόρους τρόπους για να κάνεις τον καφέ σου να έχει τη γεύση που επιθυμείς. Κάθε φορά που προσθέτουμε κάτι γλυκό σε οτιδήποτε τρώμε ή πίνουμε, αυξάνουμε την κατανάλωση ζάχαρης.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Επομένως, είναι καλύτερο να μετριάσουμε την πρόσληψη ζάχαρης για να παραμείνουμε υγιείς. Ο έλεγχος της διατροφικής ετικέτας των συσκευασμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, δεδομένου ότι οι κατασκευαστές τροφίμων υποχρεούνται να αναγράφουν την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης από τα μέσα του 2021.

Τρως πολλή ζάχαρη; Δες πώς βλάπτει τον οργανισμό σου και τι θα συμβεί όταν τη σταματήσεις

Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας προστιθέμενων σακχάρων μπορεί να προκαλέσει «μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD) καθώς και γνωστική έκπτωση και ακόμη και ορισμένους καρκίνους». Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης κάνει κακό στην υγεία μας, μπορούμε να πάρουμε προληπτικά μέτρα για να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer