8 τροφές που σε κάνουν μακράν πιο έξυπνη
Μεταξύ των μεθόδων για να γίνουμε πιο έξυπνοι, συχνά παραβλέπουμε τον ισχυρό ρόλο που μπορεί να παίξει η διατροφή στην πνευματική μας ανάπτυξη. Η επιστημονική έρευνα έχει αφαιρέσει κάθε αμφιβολία: η νοημοσύνη, η μνήμη και η ικανότητα μάθησης μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της διατροφής.
Κάποια πράγματα, αν τρώγονται τακτικά, μπορούν να μας κάνουν πιο έξυπνους! Ο εγκέφαλος, αν και αποτελεί μόνο ένα μικρό κλάσμα του σωματικού μας βάρους, απαιτεί σημαντική ποσότητα ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει βέλτιστα. Κατά συνέπεια, οι τροφές που επιλέγουμε μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Οι συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε πνευματικές ικανότητες.
Τι να φας για να γίνεις εξυπνότερη
1.Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια
Ο σολομός είναι μια ισχυρή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA). Αυτά τα απαραίτητα λίπη παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία. Η τακτική κατανάλωση σολομού και παρόμοιων ψαριών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ικανότητα μάθησης. Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά στα λιπαρά ψάρια βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο, προάγοντας μακροπρόθεσμα την υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
2.Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά που προάγουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνουν την επικοινωνία των νευρώνων.
3.Σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά
Το σπανάκι, το λάχανο και παρόμοια λαχανικά παρέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά μας να μαθαίνουμε και να διατηρούμε αποτελεσματικά τις πληροφορίες. Το φυλλικό οξύ, ειδικότερα, εμπλέκεται στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.
4.Αυγά
Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή χολίνης, μιας απαραίτητης θρεπτικής ουσίας που παίζει θεμελιώδη ρόλο στην παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη μνήμη και τη μάθηση. Η χολίνη υποστηρίζει τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών και προάγει τη μετάδοση των νευρικών σημάτων. Η τακτική κατανάλωση αυγών μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στην προώθηση της γνωστικής λειτουργίας.
5.Μούρα
Οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα και τα σμέουρα είναι γνωστά για τον πλούτο τους σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φλαβονοειδή. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη γνωστική λειτουργία, καθώς και να προστατεύσουν τον εγκέφαλο με τη γήρανση.
Διάβασε επίσης: 5 φθινοπωρινές τροφές για ισορροπημένη διατροφή και λεπτότερη σιλουέτα
6.Κακάο και μαύρη σοκολάτα
Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και καφεΐνη. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να διεγείρουν τη συγκέντρωση και να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα φλαβονοειδή, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από φλεγμονές και οξειδωτικό στρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τα καταναλώνεις με μέτρο, καθώς η σοκολάτα μπορεί να είναι πλούσια σε σάκχαρα και θερμίδες.
7.Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, μια ένωση με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό το ενεργό συστατικό μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από κυτταρικές βλάβες, να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.
8.Γκότζι Μπέρι
Τα γκότζι μπέρι είναι μικροί διατροφικοί θησαυροί που μπορούν να συμβάλουν στον στόχο μας να γίνουμε εξυπνότεροι. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, αυτά τα μούρα υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία.
Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη γήρανση, προάγουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Οι βιταμίνες της ομάδας Β που υπάρχουν στα μούρα γκότζι είναι απαραίτητες για έναν υγιή μεταβολισμό του εγκεφάλου και την παραγωγή νευροδιαβιβαστών ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία των νευρώνων.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|