Now Reading
Η Meghan Trainor διαγνώστηκε διαταραχή μετατραυματικού στρες- Μάθε τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Η Meghan Trainor διαγνώστηκε διαταραχή μετατραυματικού στρες- Μάθε τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Avatar photo
Meghan Trainor

Η Meghan Trainor διαγνώστηκε με PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες) μετά την «τραυματική» γέννηση του γιου της Riley.

Η Meghan Trainor περιέγραψε λεπτομερώς τη γέννηση του γιου της Riley -και την επακόλουθη παραμονή του στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών– στο νέο της βιβλίο «Dear Future Mama», «Δεν ήμουν σίγουρη αν το μωρό μου μπορούσε καν να αναπνεύσει», λέει. Η Meghan Trainor μιλάει με ειλικρίνεια για την εμπειρία του τοκετού της και του τι ακολούθησε. 

Η τραγουδίστρια μοιράστηκε ότι διαγνώστηκε με διαταραχή μετατραυματικού στρες- PTSD μετά τη γέννηση του γιου της Riley, τον οποίο καλωσόρισε με τον σύζυγό της Daryl Sabara με καισαρική τομή το 2021. Σύμφωνα με τη Meghan, αναζήτησε βοήθεια ψυχικής υγείας αφού βασανίστηκε από αναμνήσεις που την έβλεπαν να ξαπλώνει αβοήθητη στο χειρουργικό τραπέζι, καθώς οι νοσοκόμες μετέφεραν εσπευσμένα τον Riley στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών για αναπνευστικά προβλήματα. 

«Δεν μπορούσα να κοιμηθώ τη νύχτα. Έκλαιγα και έλεγα στον Daryl: “Είμαι ακόμα σε αυτό το τραπέζι, φίλε. Είμαι παγιδευμένη εκεί. Δεν μπορώ να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι είμαι στο κρεβάτι και ότι είμαι ασφαλής στο σπίτι”», αφηγήθηκε στο People σε άρθρο της 21ης Απριλίου. «Έπρεπε να μάθω πόσο τραυματικό ήταν αυτό». 

Meghan Trainor
ΠΗΓΗ: instagram/meghantrainor

Η Meghan είπε ότι τελικά «το ξεπέρασε» με έναν ψυχολόγο και η εμπειρία αυτή την οδήγησε να γράψει το βιβλίο της «Dear Future Mama», έναν οδηγό μητρότητας με ανέκδοτα της 29χρονης για την εγκυμοσύνη και το ταξίδι της μετά τον τοκετό. Σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο που δημοσίευσε το People, η Meghan περιγράφει λεπτομερώς την καισαρική τομή της και πώς η ενέργεια στο δωμάτιο έγινε «τεταμένη» όταν ο Riley άρχισε να δυσκολεύεται να αναπνεύσει. 

Meghan Trainor
ΠΗΓΗ: instagram/meghantrainor

«Το πρόσωπο του Daryl ήταν πανικόβλητο, αλλά όσο φρικαρισμένη κι αν ένιωθα μέσα μου, τα φάρμακα που μου είχαν δοθεί για την επέμβαση δεν με άφηναν να πανικοβληθώ», έγραψε, πριν θυμηθεί πώς ο γιατρός συμβούλεψε τον Daryl να συνοδεύσει τον Riley στη μονάδα νεογνών, ενώ η Meghan παρέμεινε στο χειρουργικό τραπέζι. «Ευτυχώς που ήμουν υπό την επήρεια φαρμάκων, αλλιώς θα είχα πεταχτεί με μια τρύπα στην κοιλιά μου και θα έτρεχα αμέσως πίσω τους». Ενώ βρισκόταν στο χειρουργείο, η νικήτρια  Grammy ήταν «συντετριμμένη» που δεν μπορούσε να είναι μαζί με τον νεογέννητο γιο της και τον σύζυγο της. 

«Ήμουν μόνη, χωρίς τον Daryl ή τον Riley και δεν ήμουν σίγουρη αν το μωρό μου μπορούσε καν να αναπνεύσει», έγραψε. «Θα ήταν εντάξει; Θα ήταν καλά ο Daryl, εκεί πάνω μόνος του με αυτή την κρίση; Τα ναρκωτικά και το άγχος το έκαναν να φαίνεται ότι όλα συνέβαιναν σε αργή κίνηση». Και ενώ ο γιατρός προσπάθησε να ελαφρύνει τη διάθεση κάνοντας μερικά αστεία, η Meghan είπε ότι «δεν μπορούσε να γελάσει». 

«Προσπάθησα να πείσω τον εαυτό μου να πάρει έναν υπνάκο για να περάσει πιο γρήγορα η ώρα», θυμήθηκε, «αλλά ήξερα πού βρισκόμουν και την πραγματικότητα που αντιμετώπιζα και ήταν πολύ τρομακτικό για να κοιμηθώ». 

Ευτυχώς, η Meghan μπόρεσε να κάνει FaceTime με τον Daryl και τον Riley από τη μονάδα νεογνών μόλις μεταφέρθηκε σε δωμάτιο ανάνηψης. Εκεί, η Meghan έγραψε: «Έκλαψα όταν είδα όλους τους σωλήνες και τα καλώδια που ήταν συνδεδεμένα μαζί του. Τον ένιωθα τόσο μακριά. Αλλά με αποσπούσε επίσης η ομορφιά του και το γεγονός ότι ήταν ένας πραγματικός άνθρωπος έξω στον κόσμο. Ανυπομονούσα να τον κρατήσω στην αγκαλιά μου, να τον κουνήσω, να τον θηλάσω, να τον φιλήσω». Η τραγουδίστρια του «Mother» ξαναβρέθηκε με τον Riley δύο ημέρες αργότερα, μια περίοδο ανάρρωσης που περιέγραψε ως «βασανιστήριο να ξέρω ότι ήταν τόσο κοντά και όμως εκτός της εμβέλειάς μου». 

«Η ΜΕΘ νεογνών είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό μέρος», σημείωσε. «Κανένας γονιός δεν περιμένει ποτέ ότι το παιδί του θα βρεθεί εκεί, αλλά οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να βοηθήσουν αυτά τα μικρά μωρά να επιβιώσουν και να ευημερήσουν». Παρόλο που το να βλέπουν τον γιο τους στη ΜΕΝΝ ήταν δύσκολο, η Meghan έγραψε ότι αυτή και ο Daryl «ένιωσαν ευλογημένοι γνωρίζοντας ότι αυτό που περνούσε ο Riley ήταν κάτι που θα ξεπερνούσε». 

«Χρειάστηκαν πέντε ημέρες στη ΜΕΘ νεογνών για να δοθεί τελικά η άδεια στον Riley να επιστρέψει στο σπίτι», θυμήθηκε η Meghan, εξηγώντας πώς εκείνη και ο Daryl πέρασαν τη νύχτα με τον γιο τους λίγο πριν πάρει εξιτήριο. «Αγκαλιαστήκαμε όλοι μαζί στο κρεβάτι του νοσοκομείου και μιλήσαμε για το πόσο όμορφος ήταν. Και το επόμενο πρωί, μαζέψαμε τις βαλίτσες μας και γυρίσαμε σπίτι».

Η Meghan και ο Daryl περιμένουν το δεύτερο παιδί τους και το βιβλίο της Meghan «Dear Future Mama» κυκλοφορεί στις 25 Απριλίου. 

Τι είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) 

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν βιώσει ή παρακολουθήσει ένα τραυματικό γεγονός, μια σειρά γεγονότων ή ένα σύνολο συνθηκών. Το άτομο μπορεί να το βιώσει ως συναισθηματικά ή σωματικά επιβλαβές ή απειλητικό για τη ζωή και μπορεί να επηρεάσει την ψυχική, σωματική, κοινωνική ή/και πνευματική υγεία και ευεξία του. Παραδείγματα περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές, σοβαρά ατυχήματα, τρομοκρατικές ενέργειες, πόλεμο/μαχίες, βιασμό/σεξουαλική επίθεση, ιστορικό τραύμα, βία μεταξύ συντρόφων και εκφοβισμό.  

Το PTSD ήταν γνωστό με πολλά ονόματα στο παρελθόν, όπως «σοκ από οβίδα» κατά τα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και «κόπωση μάχης» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η PTSD δεν συμβαίνει μόνο στους βετεράνους μάχης.Το PTSD μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ανθρώπους, οποιασδήποτε εθνικότητας, εθνικότητας ή πολιτισμού και σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο επιπολασμός του PTSD κατά τη διάρκεια της ζωής σε εφήβους ηλικίας 13-18 ετών είναι 8%. Υπολογίζεται ότι ένας στους 11 ανθρώπους θα διαγνωστεί με PTSD κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν PTSD. 

Τα άτομα με PTSD έχουν έντονες, ενοχλητικές σκέψεις και συναισθήματα που σχετίζονται με την εμπειρία τους και διαρκούν πολύ μετά το πέρας του τραυματικού γεγονότος. Μπορεί να ξαναζήσουν το γεγονός μέσα από αναδρομές ή εφιάλτες  -μπορεί να αισθάνονται θλίψη, φόβο ή θυμό- και μπορεί να αισθάνονται αποστασιοποιημένοι ή αποξενωμένοι από άλλους ανθρώπους. Τα άτομα με PTSD μπορεί να αποφεύγουν καταστάσεις ή ανθρώπους που τους θυμίζουν το τραυματικό γεγονός και μπορεί να έχουν έντονες αρνητικές αντιδράσεις σε κάτι τόσο συνηθισμένο όσο ένας δυνατός θόρυβος ή ένα τυχαίο άγγιγμα. 

Για τη διάγνωση της PTSD απαιτείται η έκθεση σε ένα ανατρεπτικό τραυματικό γεγονός. Η έκθεση περιλαμβάνει την άμεση βίωση ενός γεγονότος, την παρακολούθηση ενός τραυματικού γεγονότος που συμβαίνει σε άλλους, ή τη μάθηση ότι ένα τραυματικό γεγονός συνέβη σε στενό μέλος της οικογένειας ή σε φίλο. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης έκθεσης σε φρικτές λεπτομέρειες τραύματος, όπως οι αστυνομικοί που εκτίθενται σε λεπτομέρειες υποθέσεων κακοποίησης παιδιών.  

Συμπτώματα και διάγνωση 

Τα συμπτώματα της PTSD εμπίπτουν στις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα. 

Εισβολή: Παρεμβατικές σκέψεις, όπως επαναλαμβανόμενες, ακούσιες αναμνήσεις- δυσάρεστα όνειρα- ή αναδρομές στο τραυματικό γεγονός. Οι αναδρομές μπορεί να είναι τόσο έντονες που οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ξαναζούν την τραυματική εμπειρία ή ότι τη βλέπουν μπροστά στα μάτια τους. 

Αποφυγή: Η αποφυγή υπενθυμίσεων του τραυματικού γεγονότος μπορεί να περιλαμβάνει την αποφυγή ανθρώπων, τόπων, δραστηριοτήτων, αντικειμένων και καταστάσεων που μπορεί να πυροδοτήσουν οδυνηρές αναμνήσεις. Οι άνθρωποι μπορεί να προσπαθούν να αποφεύγουν να θυμούνται ή να σκέφτονται το τραυματικό γεγονός. Μπορεί να αντιστέκονται στο να μιλήσουν για το τι συνέβη ή για το πώς αισθάνονται γι’ αυτό. 

Μεταβολές στη νόηση και τη διάθεση: Στρεβλές σκέψεις σχετικά με την αιτία ή τις συνέπειες του γεγονότος που οδηγούν σε λανθασμένη κατηγορία του εαυτού ή των άλλων, συνεχιζόμενος φόβος, τρόμος, θυμός, ενοχή ή ντροπή, πολύ μικρότερο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που προηγουμένως απολάμβαναν, αίσθημα αποστασιοποίησης ή αποξένωσης από τους άλλους ή αδυναμία να βιώσουν θετικά συναισθήματα -κενό ευτυχίας ή ικανοποίησης-. 

Μεταβολές στη διέγερση και την αντιδραστικότητα: Τα συμπτώματα διέγερσης και αντιδραστικότητας μπορεί να περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα και εκρήξεις θυμού, απερίσκεπτη ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, υπερβολική επιφυλακή για το περιβάλλον με ύποπτο τρόπο, εύκολο ξάφνιασμα ή προβλήματα συγκέντρωσης ή ύπνου. 

Πολλοί άνθρωποι που εκτίθενται σε ένα τραυματικό γεγονός εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που περιγράφονται παραπάνω κατά τις ημέρες που ακολουθούν το γεγονός. Ωστόσο, για να διαγνωστεί ένα άτομο με PTSD, τα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν για περισσότερο από ένα μήνα και να προκαλούν σημαντική αγωνία ή προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του ατόμου. Πολλά άτομα αναπτύσσουν συμπτώματα εντός τριών μηνών από το τραύμα, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αργότερα και συχνά επιμένουν για μήνες και μερικές φορές για χρόνια. Η μετατραυματική διαταραχή συχνά εμφανίζεται με άλλες συναφείς καταστάσεις, όπως κατάθλιψη, χρήση ουσιών, προβλήματα μνήμης και άλλα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. 

 Θεραπεία 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αναπτύσσουν όλοι όσοι βιώνουν τραύμα μετατραυματικό στρες και δεν χρειάζονται ψυχιατρική θεραπεία όλοι όσοι αναπτύσσουν μετατραυματικό στρες. Για ορισμένους ανθρώπους, τα συμπτώματα της PTSD υποχωρούν ή εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Άλλοι βελτιώνονται με τη βοήθεια του συστήματος υποστήριξής τους πο την οικογένεια, τους φίλους τους ή κάποιον ειδικό. Πολλοί άνθρωποι με PTSD χρειάζονται επαγγελματική θεραπεία για να ανακάμψουν από την ψυχολογική δυσφορία που μπορεί να είναι έντονη και ανασταλτική. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δυσφορία. Αυτή η δυσφορία δεν είναι σφάλμα του ατόμου και η μετατραυματική διαταραχή είναι θεραπεύσιμη. Όσο νωρίτερα ένα άτομο λάβει θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ανάρρωσης.  

Φαρμακευτική αγωγή 

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων της PTSD. Επιπλέον, η ανακούφιση από τα συμπτώματα που παρέχει η φαρμακευτική αγωγή επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να συμμετέχουν πιο αποτελεσματικά στην ψυχοθεραπεία. 

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία των βασικών συμπτωμάτων του PTSD. Χρησιμοποιούνται είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία ή άλλες θεραπείες. Άλλα φάρμακα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του άγχους και της σωματικής διέγερσης ή για την αντιμετώπιση των εφιαλτών και των προβλημάτων ύπνου που ταλαιπωρούν πολλά άτομα με PTSD. 

Διάβασε επίσης:

Ο Michael J. Fox μίλα για τη ζωή του με τη νόσο Parkinson στο ντοκιμαντέρ του Apple TV+

Ο Michael J. Fox ανοίγεται και μίλα για τη ζωή του με την ασθένεια του Parkinson σε ένα περιεκτικό νέο ντοκιμαντέρ. Την Πέμπτη, η Apple Original Films παρουσίασε το πρώτο τρέιλερ για το «Still: A Michael J. Fox Movie», το οποίο κάνει μια αναδρομή στην άνοδο του ηθοποιού στο προσκήνιο σε ταινίες όπως το «Back to the Future» και το «Teen Wolf» καθώς και στις βραβευμένες με Emmy μέρες του στο «Family Ties».  

Σε σκηνοθεσία του Davis Guggenheim, ο οποίος κέρδισε Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «An Inconvenient Truth» του 2006, η ταινία- ντοκιμαντέρ παρακολουθεί επίσης την εμπειρία του Fox με τη νόσο του Parkinson και του πώς συνεχίζει να εργάζεται και να παραμένει θετικός παρά τη διάγνωση που έλαβε στα 29 του χρόνια. Το φιλμ θα δείξει «το ιδιωτικό του ταξίδι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, συμπεριλαμβανομένων των ετών που ακολούθησαν τη διάγνωσή του», σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου. «Είμαι ένα σκληρό κάθαρμα», λέει ο 61χρόνος ηθοποιός, στο trailer.

Η Meghan Trainor διαγνώστηκε διαταραχή μετατραυματικού στρες- Μάθε τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
instagram/realmikejfox/

Η επί σχεδόν 35 χρόνια σύζυγος του Fov , Tracy Pollan, πρωταγωνιστεί επίσης στο ντοκιμαντέρ, το οποίο περιλαμβάνει, αρχειακά και σεναριακά κομμάτια. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, το φιλμ «αφηγείται την εξαιρετική ιστορία του Fox με τα δικά του λόγια, την απίθανη ιστορία ενός μικροκαμωμένου παιδιού από μια καναδική στρατιωτική βάση που έφτασε στα ύψη του Hollywood και ήταν ένας από τους πιο γνωστούς stars της δεκαετίας του 1980».

Δες εδώ τον Michael J Fox που ζει με Πάρκινσον

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μπαλκόνι στο Βέγκας: Η Cher αποκαλύπτει μια στιγμή ζωής και θανάτου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer