Moon breathing: Η τεχνική για να κοιμάσαι καλύτερα και να ξυπνάς ξεκούραστη σαν να είναι ΣΚ
Αν υποφέρεις από αϋπνίες, εσύ σίγουρα ξέρεις να εκτιμάς τον ουσιαστικό και ξεκούραστο ύπνο. Περίπου το 22-65% του γενικού πληθυσμού πάσχει από διαταραχές ύπνου, ενώ όταν υπάρχει πανσέληνος , αυτές οι διαταραχές μπορεί να ενισχυθούν. Το φως από το παράθυρο διαταράσσει τον ύπνο μας, και αν οι μέρες κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου φαίνονται ατελείωτες και ήδη μετά το μεσημεριανό γεύμα σκέφτεσαι μόνο το κρεβάτι σου, αλλά όταν πέφτεις στο μαξιλάρι ο ύπνος αργεί να έρθει, μπορεί να έχει έρθει η ώρα να υιοθετήσεις το Moon breathing.
Τι είναι; Απλές πρακτικές χαλάρωσης για να αφήσεις τη μέρα να περάσει. Απευθείας από την πρακτική της γιόγκα, η «αναπνοή της σελήνης» είναι μια μέθοδος αναπνοής που περιλαμβάνει τη μύτη, το στόμα και το πάνω μέρος του σώματος, καθώς και το μυαλό και την αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου, στην απελευθέρωση των εντάσεων μέσω εισπνοών και εκπνοών συνδυαστικά.
Τι είναι η «αναπνοή του φεγγαριού»;
Η αναπνοή σελήνης είναι μια τεχνική αναπνοής που έχει τις ρίζες της στην πρακτική της γιόγκα. Το όνομά του στα σανσκριτικά είναι Chandra Bedhana, που κυριολεκτικά μεταφράζεται σημαίνει «ανάσα που διασχίζει το φεγγάρι» και έχει δυνατότητες χαλάρωσης και συγκέντρωσης, χρήσιμο για τον έλεγχο των ενεργειών και την εστίαση στην αριστερή πλευρά του σώματος, όπου σύμφωνα με τη γιόγκα βασίζονται. διαισθητικές, θηλυκές ενέργειες, που συνδέονται με το φεγγάρι και που χαλαρώνουν τις πεπτικές δραστηριότητες. Η αναπνοή του φεγγαριού συνίσταται στο κλείσιμο του ρουθούνιου με το δεξί χέρι, στην τοποθέτηση του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου στο κενό μεταξύ του ενός φρυδιού και του άλλου και αφήνοντας το δαχτυλίδι και τα μικρά δάχτυλα ελεύθερα για να αφήσει το αριστερό ρουθούνι να παραμείνει ανοιχτό. Μόλις βρείτε τη θέση του χεριού, εισπνεύστε και εκπνεύστε αποκλειστικά χρησιμοποιώντας το αριστερό ρουθούνι, κρατώντας την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα. Αυτός ο τύπος πραναγιάμα, ένας όρος που υποδηλώνει γιογκική αναπνοή και που μπορεί να μεταφραστεί ως άσκηση ελεγχόμενης αναπνοής, όχι μόνο σας βοηθά να αισθάνεστε πιο συγκεντρωμένοι και χαλαροί, αλλά επίσης διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα για να απενεργοποιήσει τα συστήματα συναγερμού στα οποία η φρενίτιδα της καθημερινής ζωής μας υποβάλλει. Για να απολαύσετε τα οφέλη της πρακτικής, η άσκηση πρέπει να επαναληφθεί για τουλάχιστον 6 κύκλους των 5 αναπνοών, περίπου 30 φορές, ίσως καθισμένοι στο κρεβάτι ή σε κάθε περίπτωση σε μια άνετη αλλά όχι πολύ χαλαρή θέση. Εάν είστε ειδικός στη γιόγκα, ίσως κάνετε γιόγκα στο σπίτι ή στο γυμναστήριο, η συμβουλή είναι να συμπεριλάβετε την αναπνοή με το φεγγάρι στην πρακτική της γιόγκα πριν πάτε για ύπνο, διατηρώντας μια ευθεία και παρούσα στάση με σταυρωμένα πόδια, χέρια και ώμους να χαλαρώνουν.
Γιατί η αναπνοή του φεγγαριού βοηθά στην αϋπνία;
Οι αναπνευστικές ασκήσεις από τη γιόγκα που λαμβάνονται χωριστά από την πρακτική μπορεί να μην φαίνονται αποτελεσματικές, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μια ισχυρή λειτουργία χαλάρωσης και κεντραρίσματος. Η μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Preventive Medicine έδειξε πώς η αναπνοή από το αριστερό ρουθούνι σε μια ομάδα μαθητών που δεν έκαναν γιόγκα πριν από το τεστ είχε γενικά θετικά αποτελέσματα στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου και στη μείωση της δυσφορίας κατά τη διάρκεια την ημέρα λόγω έλλειψης ύπνου με την εξάσκηση της σεληνιακής αναπνοής – στη μελέτη που ονομάζεται «Αριστερή Αναπνοή από το ρουθούνι» σε 4 εβδομάδες. Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την ψυχοσωματική ευεξία των ανθρώπων και είναι σημαντικός ο έλεγχος της ποιότητάς του, δεδομένου ότι σύμφωνα με την ίδια μελέτη «η χρόνια στέρηση ύπνου έχει συσχετιστεί με έκπτωση της νευροσυμπεριφορικής λειτουργίας». Μια άλλη μελέτη του 2012 πρότεινε ότι οι τεχνικές αναπνοής της γιόγκα μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη δύναμη των αναπνευστικών μυών, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να βελτιώσει τον κορεσμό του οξυγόνου.
Η πανσέληνος επηρεάζει τον ύπνο;
Πολλοί πιστεύουν ότι η σύνδεση μεταξύ της Σελήνης και των ανθρώπων είναι απλώς μια πεποίθηση με συνέπειες από τον προγονικό πολιτισμό που είδε τους ανθρώπους να συνδέονται με τη φύση ή με τους αστικούς θρύλους των άγρυπνων νυχτών των λυκανθρώπων. Σήμερα, είναι γεγονός ότι κοιμόμαστε χειρότερα τις νύχτες με πανσέληνο: μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021 στο Science Advances και αναφέρθηκε από το Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι κοιμούνται αργότερα και κοιμούνται λιγότερο κατά την περίοδο που κυμαίνεται μεταξύ τριών και πέντε ημερών. πριν από την πανσέληνο. Το φως επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου και όπως αποδεικνύεται από την ανάλυση τριών ομάδων ανθρώπων στην Αργεντινή, τόσο εκείνοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές με μικρή πρόσβαση σε ηλεκτρισμό όσο και εκείνοι που ζουν σε πανεπιστημιούπολη υφίστανται διακυμάνσεις και αλλοιώσεις στον ύπνο τους εάν υποβληθούν σε φως, είτε φυσικό και σεληνιακό είτε τεχνητό.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|