Νιώθεις διαρκώς κουρασμένη; Δες ποια βιταμίνη σου λείπει και ποιες τροφές την περιέχουν
Εσύ ήξερες ότι η βιταμίνη Β12 ιδιαίτερα σημαντική στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και γι’ αυτό τον λόγο θεωρείται άκρως αναγκαία για τον οργανισμό;
Συγκεκριμένα η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, συμμετέχει στον μεταβολισμό των αμινοξέων, στην κυτταρική ανανέωση, στη σύνθεση DNA και RNA και στο γενετικό υλικό των κυττάρων, στη σύνθεση λιπαρών οξέων, στο σχηματισμό ερυθρού αιμοσφαίρια και μυελό των οστών, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και για την ομαλή λειτουργία των νεύρων. Είναι επίσης σημαντικό στο μεταβολισμό πολλών μορίων, μετατρέποντας έτσι τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια και γίνεται κεντρικό στοιχείο για να νιώθουμε ενεργητικοί στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων της καθημερινής μας ζωής.
Συμμετέχει επίσης στη σύνθεση της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης , οι οποίες είναι ορμόνες που παράγονται σε στρεσογόνες καταστάσεις. Η βιταμίνη Β12 μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες και της κούρασης , αυξάνοντας τη ζωτική ενέργεια, τη συγκέντρωση και βελτιώνοντας τις γνωστικές λειτουργίες.
Το σώμα μας δεν παράγει τη βιταμίνη Β12 από μόνο του, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να φροντίσουμε να την ενσωματώνουμε μέσω μιας υγιεινής διατροφής και της πιθανής πρόσληψης συμπληρωμάτων διατροφής, όπως αναφέρει το vogue.it.
Μπορεί να συμβεί να έχεις ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, όταν οι εξετάσεις αίματος δείχνουν ότι είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο εύρος. Συνήθως, οι ιδανικές τιμές για τη βιταμίνη Β12 κυμαίνονται από 200 έως 950 πικογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος (pg/ml). Παρακάτω θεωρείται έλλειψη βιταμίνης Β12, ενώ παραπάνω θεωρείται περίσσεια.
Συμπτώματα ανεπάρκειας
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εμφανίζεται όταν δεν λαμβάνεις αρκετή ποσότητα ή όταν το σώμα σου δυσκολεύεται να την απορροφήσει ή να την αποθηκεύσει σωστά.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 εκδηλώνεται μέσω μιας συγκεκριμένης αναιμίας, που ονομάζεται κακοήθης αναιμία, η οποία αναπτύσσεται σταδιακά, δίνοντας στον οργανισμό χρόνο να προσαρμοστεί.
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 είναι:
- Αδυναμία και κόπωση
- Χλωμάδα
- Κατάσταση σύγχυσης, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη
- Μείωση συγκέντρωσης
- Απώλεια βάρους
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Ζάλη
- Γρήγορος καρδιακός παλμός
- Διογκωμένο συκώτι και σπλήνα
- Μυρμήγκιασμα σε χέρια και πόδια
- Αίσθημα αδυναμίας σε χέρια και πόδια
- Μυϊκή αδυναμία
Υψηλή βιταμίνη Β12
Σε αντίθεση με την πιο διαδεδομένη ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η παρουσία της σε υπερβολικές ποσότητες στον οργανισμό είναι μια πιο σπάνια περίπτωση. Ωστόσο, η υψηλή βιταμίνη Β12 μπορεί να συμβεί και μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι για την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών.
Μερικά συμπτώματα υψηλής βιταμίνης Β12 είναι δυσκολία στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος, γρήγορος καρδιακός παλμός, αίσθημα παλμών, άγχος και αϋπνία, αίσθημα φουσκώματος, φαγούρα ή εξάνθημα.
Πού βρίσκεται η βιταμίνη Β12;
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης: κρέας, συκώτι, ψάρια, μαλακόστρακα και μαλάκια, γάλα, αυγά. Οι φυτικές τροφές δεν αποτελούν πηγή βιταμίνης Β12.
Διάβασε επίσης:
Γιατί να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε- Ποια τα οφέλη στον οργανισμό σου
Όταν πρόκειται για ευεξία, θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη D συχνά κλέβουν την παράσταση και μάλιστα για καλό λόγο. Μεταξύ άλλων βασικών πλεονεκτημάτων για την υγεία, αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τι γίνεται όμως με άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε, η όποια δείχνει να μην λαμβάνει τόση προσοχή όσο άλλες βιταμίνες, αλλά αυτή η πλούσια σε αντιοξειδωτικά βιταμίνη είναι εξίσου σημαντική για την υγεία. Βρήκαμε τι πρέπει να γνωρίζεις για τα οφέλη της βιταμίνης Ε στην υγεία, καθώς και τις τροφές που είναι πλούσιες σε αυτή.
Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό
Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία, που σημαίνει ότι χρειάζεται λίπος για να απορροφηθεί και λειτουργεί κυρίως ως αντιοξειδωτικό, ή ένα ευεργετικό μόριο που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις που, όταν υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα, μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη. Το σώμα παράγει φυσικά ελεύθερες ρίζες ως αποτέλεσμα των φυσιολογικών διεργασιών όπως ο μεταβολισμός, αλλά παράγοντες όπως η περιβαλλοντική ρύπανση και η υπεριώδης ακτινοβολία μπορούν να αυξήσουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Εάν αυτές οι ελεύθερες ρίζες συσσωρευτούν, μπορούν να οδηγήσουν σε κυτταρικές βλάβες και οξειδωτικό στρες, που συμβάλλουν σημαντικά σε χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Διάβασε τη συνέχεια εδώ.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|