Στρεπτόκοκκος: Γιατί υπάρχει έξαρση και ποια συμπτώματα πρέπει να σε ανησυχήσουν στο παιδί σου
Τα είδη του στρεπτόκοκκου και πώς πρέπει να αξιολογήσει ο γονιός τα συμπτώματα όταν νοσήσει το παιδί του.
Τον τελευταίο καιρό έχουν αναφερθεί πολλές διεισδυτικές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά, προκαλώντας εύλογα ανησυχίες σε πολλούς γονείς. Στην Αγγλία και στην Βόρεια Αμερική αναφέρθηκαν πολλές ακόμη και θανατηφόρες λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο.
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα μικρόβιο που βρίσκεται συνήθως στο δέρμα, στο λαιμό και στις μύτη. Η απλή έκθεση στον στρεπτόκοκκο ή ακόμη και η φορεία (δηλαδή η ύπαρξη μικροβίων στην μύτη/ στόμα χωρίς να εκδηλώνονται συμπτώματα) δεν σημαίνει ότι το παιδί θα νοσήσει. Αυτό το μικρόβιο είναι παντού γύρω μας.
Τι νοσήματα μπορεί να προκαλέσει ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;
Το GAS μπορεί να προκαλέσει στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, οστρακιά ( οστρακιά ουσιαστικά σημαίνει στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα και δερματικό εξάνθημα σαν γυαλόχαρτο σε όλο το σώμα) και μια δερματική λοίμωξη γνωστή ως πυόδερμα ή μολυσματικό κηρίο. Οι περισσότερες λοιμώξεις αντιμετωπίζονται εύκολα με αντιβιοτικά όπως η αμοξικιλλίνη. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και μπορεί να περιλαμβάνουν:
-Πονόλαιμος και πόνος κατά την κατάποση
-Πυρετός
-Πόνος στην κοιλιά
-Τάση προς εμετό ή εμετό
-Δερματικό εξάνθημα ή κόκκινες πληγές που προκαλούν φαγούρα
-Διογκωμένοι λεμφαδένες
Λιγότερο συχνά, τα βακτήρια μπορούν να εισβάλουν στους ιστούς του σώματος. Όταν συμβεί αυτό, το παιδί θα αρρωστήσει βαριά και μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα. Αυτές οι πιο σοβαρές ασθένειες του GAS, όπως η νεκρωτική περιτονίτιδα (κοινώς αποκαλούμενη «ασθένεια που τρώει τη σάρκα») και το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS), μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες από τις πιο κοινές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Γι’ αυτό απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.
Πως γίνεται η διάγνωση της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας;
Σε υποψία της νόσου ο γιατρός σας θα προτείνει αν κάνετε έναν γρήγορα έλεγχο ύπαρξης του αντιγόνου του στρεπτόκοκκου, τεστ γνωστό ως strept test. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος που είναι πιο αξιόπιστη εξέταση. Προσοχή όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που το strept test είναι θετικό αλλά το παιδί δεν θα χρειαστεί να λάβει αντιβιοτική αγωγή, αυτό θα το κρίνει ο γιατρός σας.
Πώς προστατεύω την οικογένειά μου από το GAS;
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με σωματικά υγρά, με το φτέρνισμα, την ομιλία, τον βήχα ή ακόμη και πληγές μολυσμένων ατόμων. Έτσι, οι βασικές συνήθειες υγιεινής είναι η καλύτερη προστασία από την νόσο. Αυτά περιλαμβάνουν:
- σωστό πλύσιμο των χεριών
- καλύψτε το στόμα και τη μύτη όταν φτερνίζεστε ή βήχετε
- τακτική απολύμανση και αλλαγή προσωπικών αντικειμένων όπως οδοντόβουρτσες
- απομόνωση στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος
- αντιμετώπιση και κάλυψη εξανθημάτων και πληγών
Αυτές οι συμβουλές φαίνονται απλές, αλλά είναι κρίσιμα βήματα για να προφυλαχθείτε όχι μόνο από τον στρεπτόκοκκο, αλλά και από μια ποικιλία άλλων λοιμώξεων, όπως κρυολογήματα, γρίπη, COVID-19 και RSV που επίσης κυκλοφορούν τώρα. Οι σωστές συνήθειες είναι βασικό στοιχείο για την προστασία της υγείας όλων μας.
Πρέπει να ανησυχώ για τις πρόσφατές ειδήσεις για τον στρεπτόκοκκο τύπου Α;
Το να παραμένετε ενημερωμένοι και ενήμεροι είναι πάντα σωστό. Θα πρέπει να συνεχίσετε να δίνετε προσοχή, να παρακολουθείτε την κατάσταση και να ακολουθείτε επαγγελματική ιατρική καθοδήγηση. Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες αναφορές για σοβαρή ασθένεια σε παιδιά από στρεπτόκοκκο διεισδυτικής ομάδας Α, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται για νέα λοίμωξη και ότι είναι θεραπεύσιμη.
Εάν εσείς ή το παιδί σας αρχίσετε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα του στρεπτόκοκκου ή να αισθάνεστε αδιαθεσία με οποιονδήποτε τρόπο, είναι πάντα συνετό να καλείτε έναν ιατρό για καθοδήγηση σχετικά με τα επόμενα βήματα. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο λιγότερο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις οποιασδήποτε λοίμωξης, ανεξάρτητα από την αιτία.
Ευχαριστούμε θερμά την παιδίατρο Ηλέκτρα Χανιώτη, για τις πολύτιμες επιστημονικές της συμβουλές.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|