Τι θα γίνει στον εγκέφαλό μας αν δεν κοιμηθούμε για ένα βράδυ;
Σε όλους μας έχει τύχει να μην μπορέσουμε να κοιμηθούμε όσο θα θέλαμε για ένα τουλάχιστον βράδυ, κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αυτό μπορεί να έχει συμβεί και αρκετές φορές, ανάλογα με τη δουλειά που κάνουμε ή αν έχουμε ένα μωρό στο σπίτι ή υποφέρουμε από έντονο άγχος και αϋπνία. Ωστόσο όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι μπορεί να επηρεαστεί ο εγκέφαλός μας από ένα μόνο βράδυ που θα το ξενυχτήσουμε.
Οι νευροβιολόγοι στο Πανεπιστήμιο Northwestern ανακάλυψαν ότι όσοι δεν κοιμούνται έχουν ένα αίσθημα ζάλης, το οποίο είναι αποτέλεσμα της στέρησης ύπνου που επανασυνδέει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neuron.
Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος όταν δεν κοιμόμαστε
Διαπίστωσαν ότι απελευθερώνεται περισσότερη ντοπαμίνη κατά τη διάρκεια της νύχτας που δεν κοιμόμαστε. Και παραδόξως, αυτό μοιάζει με τις επιπτώσεις που έχουν τα αντικαταθλιπτικά στον εγκέφαλο.
Στο επίπεδο των επιπτώσεων στη διάθεση, κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις σε κιρκάδιους ρυθμούς μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διάθεση για θέμα ημερών έως εβδομάδων.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι σε μελλοντικές μελέτες, θέλουν να καταλάβουν τι ακριβώς προκαλεί τους νευρώνες ντοπαμίνης να γίνονται πιο ενεργοί όταν θα έπρεπε να κοιμόμαστε, αλλά δεν κοιμόμαστε. Οι διαφορετικές αιτίες της απώλειας ύπνου οδηγούν στις ίδιες αλλαγές στον εγκέφαλο; Για παράδειγμα, η απώλεια ύπνου λόγω της μελέτης για τις εξετάσεις μπορεί να αντιμετωπίζεται διαφορετικά στον εγκέφαλό μας σε σύγκριση με τις διαταραχές ύπνου που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς.