Βαριέσαι; Συγχαρητήρια, είσαι υγιής! Πώς το να μην κάνεις απολύτως τίποτα βοηθά την ψυχολογία σου
«La dolcezza di non fare niente» λένε οι Ιταλοί και να που τελικά έχουν δίκιο! Η επιστήμη το επιβεβαιώνει: το να βαριέσαι είναι υγιές. Ζούμε σε έναν κόσμο που δεν έχουμε χρόνο για τίποτα, ούτε καν για να βαρεθούμε με την ησυχία μας, βρε παιδί μου. Όμως, αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε για την ψυχική μας υγεία. Ναι, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, χρειαζόμαστε μικρές δόσεις πλήξης , αλλά χωρίς υπερβολές, για να αναζωογοννήσουμε το μυαλό μας.
5 λόγοι για τους οποίους δεν είναι καλό να είσαι απασχολημένη με κάτι όλη την ώρα
O Ismael Santos , ένας πρώην επαγγελματίας μπασκετμπολίστας που, μετά από ένα ταξίδι στην Ινδία, εκπαιδεύτηκε ως ψυχικός προπονητής, ειδικευμένος στον διαλογισμό , την επίγνωση και τη συμπόνια, υπογραμμίζει στη Vogue.it πώς, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, το να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία και την ευημερία μας.
Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους:
1.Προκαλεί εξουθένωση., μια κατάσταση συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής εξάντλησης που προκαλείται από υπερβολικό και παρατεταμένο στρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της χρόνιας κόπωσης , του μυϊκού πόνου, της δυσκολίας στην πέψη, του άγχους , της κατάθλιψης και της αϋπνίας.
2.Βλάπτει τις σχέσεις μας . Αν δεν αφιερώνουμε ποτέ χρόνο για να δημιουργήσουμε ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας, καταλήγουμε να νιώθουμε απομονωμένοι και μόνοι.
3.Μας οδηγεί σε κακές αποφάσεις. Όταν είμαστε υπεραπασχολημένοι, είναι πιο πιθανό να κάνουμε παρορμητικές, κακώς μελετημένες επιλογές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε λάθη, με αποτέλεσμα μελλοντικές τύψεις.
4.Μειώνει την παραγωγικότητα . Ο Santos υποστηρίζει ότι, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το multitasking και η προσπάθεια να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα καταλήγουν να μας αποσπούν την προσοχή και να μας κάνουν να χάσουμε την εστίαση .
5.Μειώνει τις δημιουργικές μας ικανότητες . Όπως επισημαίνει ο Santos, η δημιουργικότητα απαιτεί χρόνο διακοπής λειτουργίας και την ικανότητα να αφήνεις το μυαλό να περιπλανηθεί. Επομένως, το να είσαι συνεχώς απασχολημένος σημαίνει να αρνείσαι στον εαυτό σου την ευκαιρία να βρει νέες ιδέες.
Διάβασε επίσης: Αυτό είναι το καλύτερο πρωινό για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου και να χάσεις βάρος
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν βαριόμαστε
Ο Santos αναφέρει έρευνα σχετικά με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της πλήξης που πραγματοποιήθηκε το 2018. Τα άτομα υποβλήθηκαν σε παρακολούθηση ιδιαίτερα βαρετών βίντεο και, στη συνέχεια, σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία για τη μέτρηση των προτύπων ροής αίματος σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου. Οι ερευνητές βρήκαν μια αύξηση στη δραστηριότητα του λεγόμενου δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας (DMN) , ενός συστήματος νευρωνικών κυκλωμάτων που είναι ενεργά όταν το άτομο δεν ασχολείται με την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας. Το DMN θεωρείται η νευρολογική βάση του εαυτού και, όπως έχει αποδειχθεί, είναι ιδιαίτερα ενεργό όταν το άτομο σκέφτεται τους άλλους ή τον εαυτό του, όταν θυμάται το παρελθόν ή σχεδιάζει το μέλλον.
Τα οφέλη του να βαριέσαι
Διάφορες έρευνες συνδέουν την πλήξη με το κίνητρο για την επιδίωξη νέων στόχων, όταν οι παλιοί είναι ξεπερασμένοι, και με την αύξηση της δημιουργικότητας σχετικά με τις επόμενες εργασίες. Στην ουσία, η πλήξη είναι κάτι που μας επιτρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα από τη συνεχή υπερφόρτωση πληροφοριών και να ξεχνάμε ασήμαντες εργασίες για να εστιάσουμε την προσοχή μας σε νέες.
« Υπάρχουν πολύ λίγες λειτουργίες που ο ανθρώπινος εγκέφαλος εκτελεί τυχαία», καταλήγει ο Santos. «Αν και το να βαριόμαστε μπορεί να φαίνεται μη διεγερτικό, στην πραγματικότητα ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του, είτε αναζητά νέους στόχους, είτε πραγματοποιεί μια ενδοσκοπική δραστηριότητα είτε απλώς ξεκουράζεται. Όταν νιώθουμε ότι μας κυριεύει η πλήξη, τότε μπορούμε να παρηγορηθούμε με τη σκέψη ότι επιτρέπουμε στον εγκέφαλό μας να χαλαρώσει και να επανέλθει για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|