Now Reading
Βλέπεις εφιάλτες στον ύπνο σου; Μάλλον φταίει η μοναξιά που νιώθεις

Βλέπεις εφιάλτες στον ύπνο σου; Μάλλον φταίει η μοναξιά που νιώθεις

Avatar photo
-Α

Νέες μελέτες δείχνουν πως η μοναξιά είναι υπεύθυνη για τους νυχτερινούς εφιάλτες.

Τα όνειρα αποτελούν ένα από τα πιο μυστηριώδη και συναρπαστικά φαινόμενα της ανθρώπινης εμπειρίας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο νους μας εισέρχεται σε έναν κόσμο φαντασίας, όπου εικόνες, συναισθήματα και σκέψεις συνδυάζονται με τρόπους που συχνά ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής. Τα όνειρα μπορεί να αντλούν στοιχεία από την καθημερινότητά μας, αλλά συχνά αποκτούν έναν μαγικό ή σουρεαλιστικό χαρακτήρα, δημιουργώντας καταστάσεις που φαίνονται εξωπραγματικές, αλλά εξίσου αληθινές μέσα στο πλαίσιο της εμπειρίας τους.

Από την άλλη πλευρά, οι εφιάλτες είναι η πιο σκοτεινή και ανησυχητική πλευρά του ονειρικού κόσμου. Οι έντονες συναισθηματικές εμπειρίες που τους χαρακτηρίζουν, όπως ο φόβος, η αγωνία ή το άγχος, μας κάνουν να ξυπνάμε ανήσυχοι και τρομαγμένοι. Οι εφιάλτες συνήθως προκύπτουν από βαθύτερους ψυχολογικούς παράγοντες, όπως άγχος, τραύματα ή υποσυνείδητους φόβους, και συχνά μας αφήνουν με μια αίσθηση αδυναμίας, καθώς οι καταστάσεις που παρουσιάζουν είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι νιώθουν μοναξιά είναι πιο πιθανό να έχουν εφιάλτες, πιθανώς ως αποτέλεσμα άγχους. Σε συνδυασμό με την επαναλαμβανόμενη σκέψη και την υπερδιέγερση, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μια εισροή εφιαλτών.

Πες τι ονειρεύεσαι και θα σου πούμε ποια είσαι

Τι είναι αλήθεια η μοναξιά;

Η μοναξιά έχει περισσότερα από αυτά που γίνονται αντιληπτά, σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Δρ Βανέσα Κένεντι. «Η μοναξιά είναι ένα οδυνηρό αίσθημα απομόνωσης ή έλλειψης συνδεδεμένων σχέσεων εμπιστοσύνης», εξηγεί. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές, από το να μην έχεις ουσιαστικές σχέσεις μέχρι να νιώθεις ότι δεν υποστηρίζεσαι σε στρεσογόνες καταστάσεις μέχρι να φοβάσαι την ιδέα της σύνδεσης με άλλους. «Ενώ η μοναξιά είναι συχνή κατά καιρούς, η διάχυτη μοναξιά που επηρεάζει τη διάθεση ή την ποιότητα ζωής σας απαιτεί προσοχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα σημάδι που πρέπει να προσέξετε είναι ο μειωμένος ύπνος, ειδικά αν καταλήγει σε εφιάλτες».

Η ψυχολόγος Δρ Μέγκαν Μάρκουμ αναφέρει στο Real Simple πώς προέρχονται οι εφιάλτες: «Η έρευνα δείχνει ότι οι εφιάλτες συχνά έρχονται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ή στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, όταν το υποσυνείδητο είναι ενεργό», λέει. Όταν περισταστικοί παράγοντες -όπως το άγχος, το στρες ή η έκθεση σε τραύμα- επιδεινώνονται, ο ύπνος μας αντικατοπτρίζει γρήγορα αυτά τα συναισθήματα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε εφιάλτες που προκαλούνται από το στρες και το άγχος, εξηγεί η Δρ Κένεντι. Ίσως, λόγω των διαφορών στην κοινωνικοποίηση μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι γυναίκες βιώνουν μεγαλύτερη συχνότητα εφιάλτων σε σύγκριση με τους άνδρες.

Διάβασε επίσης: 5 σημάδια που δείχνουν πως νιώθεις μόνη παρόλο που περιστοιχίζεσαι από φίλους

κορίτσι μόνο του

Ποια είναι η σύνδεση ανάμεσα στη μοναξιά και τους εφιάλτες;

Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ένα φυσιολογικό άγχος στην καθημερινή μας ζωή, αλλά όταν αυτά τα περιστατικά τα αντιμετωπίζουν άτομα που βιώνουν χρόνια μοναξιά, συχνά δεν έχουν κανέναν να απευθυνθούν. «Η συσχέτιση μεταξύ μοναξιάς και εφιάλτη μπορεί να σχετίζεται με το μυαλό μας να τρέχει από φόβους και αγωνίες χωρίς κοινωνική υποστήριξη για να μας ηρεμεί», λέει η Δρ Κένεντι. Επιπλέον, τα άτομα που αναφέρουν ότι αισθάνονται μοναξιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις υγείας που επιδεινώνονται λόγω του στρες.

Η μοναξιά μπορεί επίσης να κατηγοριοποιηθεί με δύο τρόπους: κοινωνική μοναξιά και συναισθηματική μοναξιά. «Η κοινωνική μοναξιά ορίζεται ως η απουσία κοινωνικής αλληλεπίδρασης ή σχέσεων και μοιάζει με απομόνωση ή απόσυρση από την κοινωνική αλληλεπίδραση», λέει η Δρ Κένεντι. «Συναισθηματική μοναξιά είναι η αίσθηση ότι κάποιος δεν νιώθει συναισθηματικά κοντά ή καλά κατανοητός από τους άλλους». Δεν είναι μόνο η έλλειψη σύνδεσης που μπορεί να οδηγήσει στη μοναξιά, αλλά και η πεποίθηση ότι κανείς δεν μπορεί να μας καταλάβει. Μόλις αποφασίσουμε ότι δεν μπορούμε να μας καταλάβουν, μπορεί να απομονωθούμε ως μια μορφή προστασίας.

Πες τι ονειρεύεσαι και θα σου πούμε ποια είσαιΚαταπολέμησε την μοναξιά

Δεν υπάρχει μια ενιαία λύση για την καταπολέμηση της μοναξιάς και η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια μέρα, αλλά υπάρχουν τρόποι να νιώσεις περισσότερο συνδεδεμένη με τον κόσμο γύρω σου.

1. Καθημερινές εξωτερικές εργασίες
Η η Δρ Κένεντι συνιστά να δεσμεύεσαι σε καθημερινές εργασίες που απαιτούν να βγεις έξω. «Απλές εργασίες όπως η βόλτα με τον σκύλο ή η μετάβαση σε ένα πάρκο μπορούν να προσφέρουν τρόπους αλληλεπίδρασης και να μειώσουν τα αισθήματα μοναξιάς. Δεν χρειάζεται να κάνετε συνομιλία – απλά βγαίνετε έξω και βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους, θα νιώσετε πιο συνδεδεμένοι».

2. Εθελοντισμός και αθλητισμός
«Ο εθελοντισμός και η συμμετοχή σε ομαδικό μάθημα ή ομαδικό άθλημα είναι άλλοι τρόποι για να εμπλακείτε και να δημιουργήσετε ουσιαστικές συνομιλίες», λέει η ψυχολόγος.

3. Τηλεφωνικές κλήσεις
Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο – αλλά τα οφέλη είναι συντριπτικά θετικά. Το να κάνεις μια προσπάθεια να καλέσεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο μία φορά την εβδομάδα μπορεί να σε βοηθήσει να εμβαθύνετε τη σύνδεσή σας, ειδικά εάν οι κοινωνικές επαφές δε σε ενδιαφέρουν ή τα αγαπημένα σου πρόσωπα ζουν μακριά.

4. Θεραπεία
Είναι πολύ πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά η θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις στη ρίζα του προβλήματος. «Ο καθορισμός των ριζών της μοναξιάς σας μπορεί να σας βοηθήσει να δουλέψετε πάνω σε αυτές και να εντοπίσετε στρατηγικές για να τις βελτιώσετε», λέει η Δρ Κένεντι.

Διάβασε επίσης: Για να είσαι ευτυχισμένη και να μη νιώθεις μοναξιά πες αντίο σε αυτές τις συμπεριφορές

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer