Βουδιστική κουζίνα: Ο «κανόνας των 5» για ισορροπημένη διατροφή που διεγείρει το σώμα και το μυαλό
Γνωρίζεις τον «κανόνα του 5» στη βάση της βουδιστικής κουζίνας; Όλα είναι θέμα ισορροπίας. Ακόμα και στα χρώματα.
Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να είναι η ιδανική στιγμή για ένα διάλειμμα ώστε να τεθούν οι βάσεις για υγιεινές συμπεριφορές που θα μετατραπούν σε συνήθειες μόλις ξαναρχίσει η συνηθισμένη ρουτίνα. Αθλητική δραστηριότητα, ξεκούραστος ύπνος, διαλογισμός, διάβασμα… Δεν λείπουν ιδέες για την καλλιέργεια μιας ζωής σε νέους πιο αργούς ρυθμούς ζωής και πιο συντονισμένης με την ψυχοσωματική μας ευεξία.
Η διατροφή παίζει προφανώς πρωταρχικό ρόλο στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Και ακριβώς η έννοια της ισορροπίας είναι το κοινό νήμα που διατρέχει ολόκληρο τον βουδιστικό πολιτισμό, που αποδίδει θεμελιώδη ρόλο στην καθαρότητα της ψυχής, που πρέπει να επιτευχθεί και μέσω μιας υγιεινής διατροφής που σέβεται το περιβάλλον.
Τροφή για πνευματική αναγέννηση
«Η διατήρηση του σώματος σε καλή υγεία είναι καθήκον», επαναλάμβανε ο Βούδας, μια διδασκαλία που οι μοναχοί της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας έκαναν πράξη ακολουθώντας μια συγκεκριμένη δίαιτα. Ονομάζεται «shojin ryori», που στα ιαπωνικά σημαίνει «τροφή για πνευματική αναγέννηση». Ο Βούδας απέρριψε την ιδέα της δολοφονίας ενός «αισθανόμενου πλάσματος» για τη διατροφή ενός ανθρώπου και, κατά συνέπεια, η κουζίνα του shojin ryori στερείται οποιουδήποτε συστατικού ζωικής προέλευσης. Γεννημένη τον 13ο αιώνα, όταν ο Βουδισμός εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία, αυτή η κουζίνα έχει στόχο να εξαγνίσει το σώμα και να ανυψώσει το μυαλό μέσω μιας διατροφής σε αρμονία με τη φύση. Στη βάση, υπάρχει η προσεκτική επιλογή των υλικών και ο συνδυασμός των γεύσεων.
Ο «κανόνας των 5» της βουδιστικής κουζίνας
Σεβόμενη τους ρυθμούς της φύσης, η κουζίνα shojin ryori όχι μόνο προβλέπει την πλήρη απουσία κρέατος, ψαριών και παραγώγων του ζωικού κόσμου, αλλά ευνοεί τη χρήση εποχιακών λαχανικών. Το μάντρα του είναι «Αποδέξου τι προσφέρει η φύση ανάλογα με τις εποχές που αλλάζουν». Εκτός από αυτόν τον vegan προσανατολισμό, η προετοιμασία των πιάτων πρέπει να ακολουθεί βασικούς κανόνες που αφορούν την επιλογή των υλικών, τον τρόπο παρασκευής των πιάτων και την εμφάνιση του φαγητού. Το καθένα βασίζεται στον λεγόμενο «κανόνα των 5»:
- Απόφυγε τα ακόλουθα 5 λαχανικά με πικάντικη γεύση : σκόρδο, κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι, κινέζικο σκόρδο και κινέζικο κρεμμύδι. Αυτό γίνεται για να μην αλλοιωθεί η γεύση των κύριων φαγητών και να επιτραπεί σε όσους επωφελούνται από αυτό να διατηρήσουν την ψυχοσωματική τους κατάσταση αμετάβλητη.
- Συνδυασμός των 5 γεύσεων : Κάθε γεύμα πρέπει να αποτελείται από ξινό, πικρό, γλυκό, αλμυρό και «ουμάμι» (ιαπωνικός όρος που σημαίνει «ευχάριστα γευστικά»).
- Συνδύασε τα 5 χρώματα : πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, μαύρο και άσπρο . Αυτές οι αποχρώσεις πρέπει να υπάρχουν σε κάθε γεύμα.
- Χρησιμοποίησε τις 5 μεθόδους παρασκευής φαγητού : βράσιμο, τηγάνισμα, βράσιμο, βράσιμο στον ατμό και ωμή προετοιμασία.
Είναι όμως και θέμα καρδιάς
Δεδομένου ότι αυτή η χορτοφαγική κουζίνα έχει μια βαθιά και πνευματική σχέση με το φαγητό, ο μάγειρας αναμένεται να ακολουθήσει μια προσέγγιση απόλυτης αφοσίωσης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να μαγειρέψει με:
- Happy Heart , ετοιμάζει γεύματα με ευχαρίστηση και στη συνέχεια τακτοποιεί την κουζίνα με το ίδιο πάθος με το οποίο ετοίμαζε το φαγητό.
- Cuore Mature , αντιμετωπίζοντας το φαγητό με το οποίο θα συνθέσει το γεύμα με την ίδια αγάπη που μπορεί να έχει ένας γονιός για ένα παιδί.
- Το Cuore Grande , αποδεικνύεται πάντα παρακινημένο, ανεξάρτητα από τη διάθεση της ημέρας ή την αξία των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται, και φροντίζοντας τις λεπτομέρειες της παρουσίασης κάθε πιάτου, οι οποίες πρέπει να είναι απαραίτητες, αλλά όχι φτωχές.
Διάβασε επίσης:
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξεκινάς μια νέα δίαιτα
Η δίαιτα συχνά διαφημίζεται ως το κλειδί για να αισθανθείς καλύτερα, να ζεις περισσότερο, ακόμα και να φαίνεσαι καλύτερα. Σύμφωνα με το thelist.com, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 17% των Αμερικανών ενηλίκων έκαναν κάποιο είδος ειδικής δίαιτας μεταξύ 2015 και 2018, ποσοστό υψηλότερο από μόλις μια δεκαετία νωρίτερα.
Από τη δίαιτα keto έως τη διαλειμματική νηστεία και τον vegan-ισμό, τα υποτιθέμενα οφέλη – και τα μειονεκτήματα – μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των σχεδίων, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να υιοθετούν νέες δίαιτες για τους ίδιους λόγους: να ενισχύσουν την υγεία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να χάσουν βάρος.
Δες εδώ τι συμβαίνει στο σώμα σου
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|