Now Reading
Βρίσκεσαι σε διακοπές και νιώθεις ακόμη στρες; Δες τι φταίει και πώς μπορείς να αλλάξεις το «παιχνίδι»

Βρίσκεσαι σε διακοπές και νιώθεις ακόμη στρες; Δες τι φταίει και πώς μπορείς να αλλάξεις το «παιχνίδι»

Avatar photo
-a

Οι διακοπές είναι μια ευκαιρία να ξεφύγεις, αλλά δεν είναι μια μαγική λύση για όλα τα προβλήματα. Είναι οκ να νιώθεις στρες, ακόμη και όταν είσαι σε διακοπές.

Είσαι επιτέλους σε διακοπές! Το περιμένεις όλο το χρόνο, το σχεδιάζεις, το φαντάζεσαι… Κι όμως, αντί να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την κάθε στιγμή, νιώθεις ακόμη στρες. Πώς γίνεται αυτό; Μήπως τελικά φταίει κάτι παραπάνω από το ότι απλώς άφησες τη δουλειά πίσω;

Ας το ψάξουμε λίγο παραπάνω. Κι αν σου φαίνεται περίεργο, δεν είσαι η μόνη. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή τη θέση, και υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Το κλειδί είναι να αναγνωρίσεις τι σε στρεσάρει και να κάνεις μικρές αλλαγές για να το διαχειριστείς. Στο τέλος της ημέρας, θυμήσου ότι οι διακοπές είναι ένα ταξίδι, όχι μόνο ένας προορισμός. Απόλαυσε το κάθε βήμα, ακόμη και αν δεν είναι πάντα τέλειο.

Βρίσκεσαι σε διακοπές και νιώθεις ακόμη στρες; Δες τι φταίει και πώς μπορείς να αλλάξεις το «παιχνίδι»1.Ο ρυθμός της καθημερινότητας

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να σε κρατάνε αγχωμένο είναι ο ρυθμός της καθημερινότητας. Όταν ζεις για μεγάλο χρονικό διάστημα σε γρήγορους, πιεστικούς ρυθμούς, το σώμα σου και το μυαλό σου συνηθίζουν αυτό το στρες. Ακόμα κι αν βρεθείς σε μια παραλία με ένα κοκτέιλ στο χέρι, ο εγκέφαλός σου ίσως να συνεχίζει να λειτουργεί σε “κατάσταση επιβίωσης”, ψάχνοντας για την επόμενη υποχρέωση ή πρόβλημα που πρέπει να λύσεις.

2.Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Πόσες φορές έχεις φανταστεί τις διακοπές σου ως την απόλυτη απόδραση, το τέλειο σενάριο χαλάρωσης; Οι προσδοκίες μας για τις διακοπές μπορεί να είναι τόσο υψηλές που όταν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα είχες σχεδιάσει, απογοητεύεσαι και αγχώνεσαι. Αυτό μπορεί να είναι κάτι μικρό, όπως κακός καιρός ή μια μικρή διαφωνία με κάποιον συνταξιδιώτη, αλλά αρκετό για να χαλάσει την εικόνα που είχες στο μυαλό σου.

3.Η δύσκολη προσαρμογή στη χαλάρωση

Ναι, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η χαλάρωση μπορεί να είναι δύσκολη. Όταν έχεις συνηθίσει να είσαι συνεχώς σε δράση, μπορεί να είναι δύσκολο να «κατεβάσεις ταχύτητα» και να απολαύσεις τις στιγμές. Ίσως να νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις κάτι παραγωγικό ή ότι χάνεις τον χρόνο σου αν δεν είσαι δραστήριος. Είναι σαν να έχεις προγραμματιστεί να είσαι πάντα απασχολημένος, κι αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις άβολα όταν δεν έχεις τίποτα να κάνεις.

Βρίσκεσαι σε διακοπές και νιώθεις ακόμη στρες; Δες τι φταίει και πώς μπορείς να αλλάξεις το «παιχνίδι»4.Το Φαινόμενο «FOMO» (Fear of Missing Out)

Τα social media σίγουρα δεν βοηθούν. Βλέπεις τις διακοπές των άλλων, τις ιδανικές στιγμές που μοιράζονται, και μπορεί να αισθάνεσαι ότι οι δικές σου διακοπές δεν είναι αρκετά καλές. Το FOMO μπορεί να σε κατακλύσει και να σε αγχώσει, γιατί πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο εκεί έξω, κάτι που ίσως χάνεις. Και αν προσθέσεις την πίεση να δημιουργήσεις την “τέλεια” στιγμή για να την αναρτήσεις, το άγχος δεν αργεί να έρθει.

Διάβασε επίσης: 5 φυσικές λύσεις για να ταξιδεύεις στις διακοπές σου ήρεμη με αεροπλάνο

5.Η ανάγκη να κρατάς τα πράγματα υπό έλεγχο

Αν είσαι από τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν τα πάντα υπό έλεγχο, τότε οι διακοπές μπορεί να είναι μια δοκιμασία. Οι αλλαγές του προγράμματος, τα απρόοπτα γεγονότα, ακόμη και το να μην μπορείς να προβλέψεις το επόμενο βήμα, μπορεί να σε γεμίσουν στρες. Η χαλάρωση προϋποθέτει να αφήσεις τα πράγματα να κυλήσουν φυσικά, αλλά αν είσαι συνηθισμένος να ελέγχεις τα πάντα, αυτό μπορεί να σε γεμίσει άγχος.

6.Το άγχος της επιστροφής

Ακόμα και στις διακοπές, μπορεί να σε κυριεύει το άγχος της επιστροφής. Σκέψεις όπως «Τι θα βρω να με περιμένει στη δουλειά;» ή «Πώς θα καλύψω ό,τι έχω αφήσει πίσω;» μπορούν να χαλάσουν την ηρεμία σου. Αυτό το άγχος δημιουργεί μια σκιά πάνω από τις διακοπές σου, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να απολαύσεις την παρούσα στιγμή.

Βρίσκεσαι σε διακοπές και νιώθεις ακόμη στρες; Δες τι φταίει και πώς μπορείς να αλλάξεις το «παιχνίδι»Τι μπορείς να κάνεις

Καταρχάς, συνειδητοποίησε ότι το στρες στις διακοπές είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα, και δεν σημαίνει ότι οι διακοπές σου είναι χαμένες. Μερικές πρακτικές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν:

  1. Χαμήλωσε τις Προσδοκίες σου: Μην προσπαθείς να έχεις την τέλεια εμπειρία. Αποδέξου ότι μπορεί να υπάρξουν απρόοπτα και προσπάθησε να τα δεις με χιούμορ.
  2. Δώσε Χρόνο στον Εαυτό σου να Χαλαρώσει: Μην περιμένεις να χαλαρώσεις αμέσως μόλις φτάσεις στον προορισμό σου. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να προσαρμοστεί στους πιο χαλαρούς ρυθμούς.
  3. Απόφυγε την Υπερβολική Χρήση των Social Media: Κλείσε το κινητό, ή τουλάχιστον περιόρισε τον χρόνο που αφιερώνεις στα social media. Οι διακοπές είναι για να ζήσεις τη στιγμή, όχι για να τις συγκρίνεις με τις διακοπές άλλων.
  4. Κάνε κάτι που σε Χαροποιεί Πραγματικά: Αντί να ακολουθείς ένα αυστηρό πρόγραμμα, κάνε πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Είτε είναι μια βόλτα στη φύση, είτε να διαβάσεις ένα βιβλίο στην παραλία, ακολούθησε τα δικά σου θέλω.
  5. Αποδέξου το Άγχος: Αντί να προσπαθείς να διώξεις το άγχος μακριά, αποδέξου το. Κάποιες φορές το άγχος μπορεί να είναι απλώς ένα σημάδι ότι χρειάζεσαι χρόνο για να προσαρμοστείς. Δώσε του τον χώρο του, αλλά μην το αφήνεις να κυριεύσει.

Διάβασε επίσης: Πώς να διαχειριστείς το στρες της μελαγχολίας μετά τις διακοπές

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer