5 σημάδια ότι βρίσκεσαι σε τοξικό εργασιακό περιβάλλον και πώς να το διαχειριστείς
Ανεξάρτητα από το επάγγελμά σου είναι σημαντικό να περιβάλλεσαι από θετικά άτομα διότι ένα υγιές περιβάλλον θα προάγει την επαγγελματική σου ανάπτυξη.
Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον παρουσιάζεται με διαφορετικούς τρόπους, ακόμη κι αν βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορείς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Γνωρίζοντας τι πρέπει να προσέξεις θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την αρνητικότητα στο χώρο εργασίας σου και να σου επιτρέψει να το χειριστείς αποτελεσματικά. Τα σημάδια του τοξικού περιβάλλοντος εργασίας κάποιες φορές μπορεί να μην τα αντιληφθείς άμεσα πως συμβαίνουν διότι μπορεί να λειτουργούν «υπόγεια» και να γίνονται με χειριστικό τρόπο. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως κάτι δεν πάει καλά και που θα πρέπει να σε «θορυβήσουν». Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις είναι οι παρακάτω.
1.Νιώθεις μόνιμα κουρασμένη
Οι τοξικοί χώροι εργασίας σε κάνουν συχνά να αισθάνεσαι κουρασμένη και εξαντλημένη λόγω του επιπέδου άγχους που υπομένεις. Εάν νιώθεις ότι συχνά αρρωσταίνεις ή εάν αισθάνεσαι συνεχώς εξάντληση μπορεί να υποδηλώνει πως το εργασιακό περιβάλλον επηρεάζει την υγεία σου.
2. Λίγος έως καθόλου ενθουσιασμός
Όταν είσαι στη δουλειά κοίταξε γύρω από το γραφείο ή το χώρο εργασίας σου για να διαπιστώσεις εάν κάποιος είναι πραγματικά χαρούμενος και χαμογελαστός. Εάν δε βλέπεις θετικές συζητήσεις ή τους υπαλλήλους να κοινωνικοποιούνται αυτό μπορεί να είναι ίσο με τοξικότητα. Η έλλειψη κινήτρων και ηθικού μπορεί να εξαπλωθεί σε όλους στο χώρο εργασίας δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.
3. Αν συχνά συνάδελφοι σου παραιτούνται
Θα πρέπει να σε απασχολήσει αν αρχίσεις να παρατηρείς πως λόγω κακού ηθικού, μεγάλου φόρτου εργασίας, έλλειψη σεβασμού κι εμπιστοσύνης, οδηγούν πολλούς από τους συναδέλφους σου σε παραίτηση κι αναζήτηση απασχόλησης αλλού.
4. Κλίκες, αποκλεισμός και κουτσομπολιά
Υπάρχει μήπως μια «κλειστή» ομάδα ανθρώπων που αποξενώνει τους άλλους στο χώρο εργασίας σου; Τότε αυτό είναι τοξικό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην τα πηγαίνουμε με όλους καλά όμως μια τέτοια συμπεριφορά που δείχνει ομάδες να ενεργούν σαν κλίκα και να διαδίδουν αρνητικότητα αυτό δημιουργεί τοξικότητα.
5. Έλλειψη υποστήριξης
Εάν η εταιρεία που βρίσκεσαι δε σου προσφέρει ευκαιρίες μάθησης ή καθοδήγησης μπορεί να μη θέλει να επενδύσει στην ανάπτυξή σου. Αν και δεν είναι ευθύνη της εργασίας σου να σε παρακινήσει να συνεχίσεις να μαθαίνεις, η έλλειψη υποστήριξης μπορεί να υποδηλώνει έναν τοξικό χώρο εργασίας.
Πώς να το διαχειριστείς
Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα σημάδια ενός τοξικού περιβάλλοντος. Όταν βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον είναι σημαντικό να κάνεις ό,τι μπορείς να παραμένεις θετική και παραγωγική. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σου φανούν χρήσιμες να διαχειριστείς τέτοια περιβάλλοντα, έχοντας βέβαια κατά νου πως κάποιοι μέθοδοι που λειτουργούν στους άλλους μπορεί να μην λειτουργεί το ίδιο σε εσένα.
1. Εστίασε σε εσένα κι όχι στα γεγονότα που έγιναν στη δουλειά
Αντί να ασχολείσαι με τα γεγονότα της ημέρας που συνέβησαν στην εργασία σου ψάξε να κάνεις πράγματα που θα απομακρύνουν το μυαλό σου από τη δουλειά, όπως να πας στο γυμναστήριο ή να ασχοληθείς με το σπίτι σου. Η εστίαση του μυαλού σου σε δουλειές μετά την εργασία σου, εμποδίζει το μυαλό σου να περιπλανηθεί πίσω σε μια δυσάρεστη εργάσιμη ημέρα.
2. Μείνε θετική
Όταν περνάς χρόνο με ανθρώπους με απαισιόδοξη νοοτροπία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σου. Ακόμα κι αν δεν περιστοιχίζεσαι από «πρόσχαρες» προσωπικότητες είναι σημαντικό να παραμένεις θετική για να σε κρατήσει μακριά από την ατελείωτη αρνητικότητα. Υπενθύμισε στον εαυτό σου τι απολαμβάνεις στη δουλειά σου και αναζήτησε το καλό όσο περισσότερο μπορείς. Η εστίαση σε αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων διασφαλίζει ότι η αρνητικότητα δε θα σε επηρεάσει.
3. Άφησε έξω από το σπίτι σου τα εργασιακά θέματα
Επιδίωξε να αφήνεις πίσω τα εργασιακά σου προβλήματα όταν επιστρέφεις στο σπίτι από τη δουλειά. Καλό είναι να προσπαθείς να περιορίζεις τις συζητήσεις που σχετίζονται με την εργασία σου μόλις μπεις στο σπίτι. Όταν απομακρύνεις το μυαλό σου από τη δουλειά και τα διάφορα θέματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας σίγουρα θα σου δημιουργήσει καλύτερη διάθεση και θα σε αποτρέψει από το να κάνεις το πρόβλημα ακόμα χειρότερο.
4. Βρες χρόνο για σένα
Εάν έχεις εργαστεί σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον για λίγο στην πορεία μπορεί να έχεις χάσει κάποιο κομμάτι της αυτοεκτίμησης σου. Αφιέρωσε χρόνο για να βρεις την ταυτότητά σου εκτός εργασίας. Ίσως να χρειάζεται να γραφτείς σε μαθήματα που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις στην καριέρα σου ή να ξεκινήσεις πάλι ένα χόμπι το οποίο κάποτε απολάμβανες. Η εύρεση της χαμένης ταυτότητάς σου μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις ένα αρνητικό περιβάλλον εργασίας πολύ πιο εύκολα.
5. Να περιβάλλεσαι από θετικούς συναδέλφους
Οι χώροι εργασίας φιλοξενούν μια ποικιλία προσωπικοτήτων. Προσπάθησε να συναναστρέφεσαι με τους πιο θετικούς ανθρώπους στη δουλειά σου. Το να έχεις κάποιον να στηριχτείς και να εμπιστευτείς σίγουρα θα σε βοηθήσει να επιβιώσεις δουλεύοντας σε ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον.
6. Άφησε τη δουλειά σου
Εάν το εργασιακό περιβάλλον σου γίνεται αφόρητο καλό είναι να παραδεχτείς ότι η τοξικότητα έχει γίνει υπερβολική για να μπορέσεις να τη διαχειριστείς. Όμως πριν παραιτηθείς βεβαιώσου πως έχεις κι άλλες ευκαιρίες και πως έχεις σκεφτεί καλά την απόφασή σου. Όταν ξεκινήσεις την αναζήτηση εργασίας, αναζήτησε θέσεις που σε εμπνέουν και προάγουν την προσωπική και επαγγελματική σου εξέλιξη.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|