Now Reading
9 ερωτήσεις που είσαι νομικά καλυμμένη να μην απαντήσεις σε συνέντευξη εργασίας

9 ερωτήσεις που είσαι νομικά καλυμμένη να μην απαντήσεις σε συνέντευξη εργασίας

Avatar photo
9 ερωτήσεις που είσαι νομικά καλυμμένη να μην απαντήσεις σε συνέντευξη εργασίας

Σε μια συνέντευξη για εργασία υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που δε χρειάζονται να τις απαντήσεις.

Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο η αγορά εργασίας είναι ανταγωνιστική και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που ενδιαφέρονται σχεδόν για κάθε δυνατή θέση εργασίας  που μπορεί να δημιουργηθεί. Μέσω αγγελιών ή πλέον και των κοινωνικών δικτύων μπορούμε να ενημερωθούμε για νέες θέσεις που δημιουργούνται και να στείλουμε το βιογραφικό μας.

Η επιλογή του προσωπικού γίνεται αφού η εταιρεία καθορίσει τα κριτήρια σχετικά με τον τύπο του εργαζόμενου που αναζητά και τις γνώσεις που απαιτούνται για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης και στη συνέχεια προχωρεί για να βρει τον υποψήφιο που ταιριάζει καλύτερα στη θέση του.  Ένας από τους κύριους πυλώνες στην επιλογή του προσωπικού είναι η συνέντευξη.

9 ερωτήσεις που είσαι νομικά καλυμμένη να μην απαντήσεις σε συνέντευξη εργασίας

Λόγοι που γίνεται η συνέντευξη

Οι λειτουργίες της συνέντευξης εργασίας είναι για να έχουν μια πρώτη επαφή με τον αιτούντα και να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την καταλληλότητα του, όσον αφορά τις γνώσεις, τις δεξιότητες, και την πρότερη εμπειρία, ένα στοιχείο που μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θέση που προσφέρεται . Αλλά θα πρέπει να περιοριστούν σε αυτό καθώς δεν πρέπει να εισέρχονται στην προσωπική ζωή του υποψηφίου, εκτός εάν είναι απαραίτητο για την θέση.

Οι 9 μη νόμιμες ερωτήσεις σε συνέντευξη για εργασία

1. Ηλικία

Οι διακρίσεις λόγω ηλικίας μπορεί να είναι αμφίδρομες. Οι νεότεροι αιτούντες για εργασία μπορεί να παρακαμφθούν για πιο έμπειρους εργαζόμενους και οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι μπορεί να παρακαμφθούν επειδή οι νεότεροι υποψήφιοι συνήθως κοστίζουν λιγότερο. Εάν είσαι 40 ετών και άνω, προστατεύεσαι από το να σε ρωτούν πόσο χρονών είσαι από τον νόμο περί διακρίσεων λόγω ηλικίας στην απασχόληση. Είναι παράνομο για έναν εργοδότη να ρωτήσει την ηλικία σου, πότε γεννήθηκες, τα γενέθλια σου ή πότε αποφοίτησες από το λύκειο, δεδομένου ότι μπορεί να φανεί η ηλικία σου. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ένας εργαζόμενος πρέπει να πληροί νομικές απαιτήσεις, όπως η εργασία σε μπαρ, ή αν ο υποψήφιος είναι κάτω των 18 ετών.

2. Ιθαγένεια και καταγωγή

Οι εργοδότες μπορεί να βρεθούν σε δύσκολη θέση αν προσλάβουν κάποιον που δεν έχει νόμιμη άδεια. Το να ρωτήσει έναν υποψήφιο πού γεννήθηκε ή πού γεννήθηκαν οι γονείς του είναι παράνομο. Οι εργοδότες απαγορεύεται επίσης να ρωτούν αν τα αγγλικά είναι η πρώτη γλώσσα του υποψηφίου, αλλά μπορούν να ρωτήσουν αν ο υποψήφιος μπορεί να διαβάζει, να γράφει και να μιλάει στα αγγλικά.

9 ερωτήσεις που είσαι νομικά καλυμμένη να μην απαντήσεις σε συνέντευξη εργασίας3. Αναπηρίες

Οι εργοδότες δεν επιτρέπεται να ρωτήσουν αν ένας υποψήφιος έχει αναπηρία ή να ζητήσουν ιατρική εξέταση μέχρι να υπάρξει προσφορά εργασίας. Μπορούν να ρωτήσουν όμως αν ένας υποψήφιος μπορεί να κάνει τη δουλειά με ή χωρίς εύλογες προσαρμογές – όπως η παροχή ράμπας για αναπηρικό αμαξίδιο.

4. Οικογενειακή κατάσταση

Είναι παράνομο για τους εργοδότες να ρωτούν έναν υποψήφιο αν είναι παντρεμένος, ανύπαντρος, αν έχει παιδιά, αν σκοπεύει να αποκτήσει παιδιά, αν είναι έγκυος ή την εργασιακή κατάσταση του συζύγου. Αυτές οι ερωτήσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για να γίνουν διακρίσεις εις βάρος ειδικά των γυναικών. Είναι νόμιμο να ρωτήσει μόνο, αν ένας υποψήφιος μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα που απαιτούνται για τη θέση εργασίας.

5. Οικονομική κατάσταση

Οι εργοδότες επιτρέπεται να ρωτούν για την οικονομική σου κατάσταση, αλλά δεν επιτρέπεται να κάνουν διακρίσεις με βάση αυτές τις πληροφορίες. Αυτό περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με χρέη, το αν νοικιάζεις ή είσαι ιδιοκτήτρια ακινήτου ή αν έχεις αυτοκίνητο (εκτός αν αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την εργασία).

9 ερωτήσεις που είσαι νομικά καλυμμένη να μην απαντήσεις σε συνέντευξη εργασίας

6. Ταυτότητα φύλου, φύλο, προσανατολισμός

Ο υπεύθυνος της συνέντευξης δεν μπορεί να ρωτήσει για την ταυτότητα φύλου, το φύλο ή τον προσανατολισμό του υποψηφίου. Οι διακρίσεις εις βάρος οποιουδήποτε εργαζομένου με βάση την ταυτότητα φύλου, το φύλο ή τον προσανατολισμό παραβιάζουν τον Νόμο 4443/2016 που αναφέρεται στην: «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού». Με βάση αυτόν τον Νόμο, η αρχή της ίσης μεταχείρισης πρέπει να εφαρμόζεται στον εργασιακό τομέα και της απασχόλησης, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

7. Ύψος και βάρος

Απαγορεύεται στους εργοδότες να ρωτούν για το ύψος ή το βάρος ενός υποψηφίου, επειδή οι ερωτήσεις αυτές «τείνουν να περιορίζουν δυσανάλογα τις ευκαιρίες απασχόλησης ορισμένων προστατευόμενων ομάδων».

8. Φυλή, χρώμα

Ο παραπάνω Νόμος, απαγορεύει κάθε είδους διάκριση λόγω φυλής ή χρώματος από την πρόσληψη, τις προαγωγές, τις απολύσεις και όλα τα ενδιάμεσα.

9 ερωτήσεις που είσαι νομικά καλυμμένη να μην απαντήσεις σε συνέντευξη εργασίας9. Θρησκεία

Σύμφωνα πάλι με τον Νόμο 4443/2016, οι υπεύθυνοι για τη συνέντευξη δεν πρέπει ποτέ να σε ρωτήσουν ποια θρησκεία ασκείς ή τι πεποιθήσεις έχεις. Θρησκευτικές εταιρείες, ενώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνίες εξαιρούνται από αυτό και μπορούν να επιλέξουν να μην προσλάβουν κάποιον λόγω της θρησκείας του.

Για το λόγο αυτό, αν και μπορούμε να αποφασίσουμε να απαντήσουμε σε αυτές, έχουμε επίσης την επιλογή να αρνηθούμε να απαντήσουμε χωρίς να πρέπει να μας βλάψει. Είναι επίσης δυνατό να υποβληθεί αξίωση στην επιθεώρηση εργασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ποινή ή πρόστιμο στην εν λόγω εταιρεία ή εταιρεία.

(Πηγή: yestherapyhelps.com)

Επίσης υπάρχουν 11 επαγγελματικές δεξιότητες που δε χρειάζεται να τις βάλεις στο βιογραφικό σου

Οι εποχές πλέον έχουν αλλάξει στο εργασιακό περιβάλλον και πλέον ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Οι δεξιότητες που απαιτούν οι εταιρείες να έχεις μπορεί να δείχνουν πιο απλές, αλλά είναι πιο δύσκολες σε τεχνικό επίπεδο. Το να έχεις extra δεξιότητες είναι μεγάλο ατού και ακόμη περισσότερο αν τις αναγράψεις στο βιογραφικό σου.

Όμως πλέον πρέπει να ξέρεις τι να προσθέσεις και τι να αφαιρέσεις από το βιογραφικό σου.Δεξιότητες που στο παρελθόν φάνταζαν εξαιρετικές πλέον θεωρούνται απαρχαιωμένες. Όπως για παράδειγμα το να γράψεις πως γνωρίζεις δακτυλογράφηση όταν πλέον θεωρείται από τις εταιρείες πως είναι στα βασικά προσόντα σου και δε χρειάζεται καν να το αναφέρεις.

9 ερωτήσεις που είσαι νομικά καλυμμένη να μην απαντήσεις σε συνέντευξη εργασίαςΤι να αφαιρέσεις

Αλλά η ανανέωση του βιογραφικού σου μπορεί να απαιτεί να αφαιρέσεις τις αναφερόμενες επαγγελματικές δεξιότητες που είναι παρωχημένες. Η αναγραφή αυτών των δεξιοτήτων μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τις πιθανότητες σου να βρεις μια πιθανή νέα θέση εργασίας. Έτσι, αν ελπίζεις να βρεις μια θέση που μπορεί να σου αποφέρει περισσότερα χρήματα, αφαίρεσε μερικές από αυτές τις επαγγελματικές δεξιότητες από το βιογραφικό σου.

Δες εδώ τι πρέπει να αφαιρέσεις.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer