Now Reading
Αθόρυβη απόλυση: Τι είναι και πώς θα καταλάβεις τα προειδοποιητικά σημάδια

Αθόρυβη απόλυση: Τι είναι και πώς θα καταλάβεις τα προειδοποιητικά σημάδια

Avatar photo
απόλυση εργασία

Η αθόρυβη απόλυση είναι ένας όρος που δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά στον χώρο εργασίας σου. Φταις εσύ ή ο εργοδότης σου; Μάθε πώς να το ξεχωρίζεις.

Το να εργάζεσαι σ΄ένα περιβάλλον που επικρατεί ηρεμία και ευημερία αποτελεί το μαγικό κλειδί για εργαζόμενους και εργοδότες. Το να μπορείς να έχεις δημιουργήσει μια ομάδα η οποία θα λειτουργεί «ρολόι» χωρίς να παρεμποδίζεται από δύσκολες καταστάσεις και τοξικές συμπεριφορές μπορεί να ενισχύσει τη συνολική εργασιακή μας ικανοποίηση. Ο όρος «αθόρυβη απόλυση» άρχισε να τυγχάνει της προσοχής όταν  εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γρήγορα συνδέθηκε με τους υπαλλήλους της Gen Z που διοχέτευαν περισσότερη ενέργεια εκτός της εργασίας τους, θέτοντας νέα όρια τόσο στον τρόπο που ήθελαν να δουλέψουν όσο και στον τρόπο που ήθελα να ζήσουν.

Πολλές παραιτήσεις

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, το εργατικό δυναμικό γνώρισε μια απίστευτη περίοδο αλλαγών — το 38% των ερωτηθέντων σε έρευνα του PBS είπε ότι άλλαξαν δουλειά μεταξύ 2020 και 2022. Για όσους εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, ο κύριος λόγος ήταν γιατί ήθελαν να αυξήσουν τον μισθός τους. Ο Νοέμβριος 2021 σημείωσε επίσης το πιο σημαντικό άλμα στα στατιστικά των παραιτήσεων από την εργασία από το 2000, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ.

Αθόρυβη απόλυση: Τι είναι και πώς θα καταλάβεις τα προειδοποιητικά σημάδιαΑυτό που ονομάζεται «Μεγάλη Παραίτηση» μπορεί να εξηγήσει την αύξηση της απογοήτευσης των εργοδοτών και, ενδεχομένως, γιατί κάποιοι μπορεί να γίνουν παθητικο-επιθετικοί προς τους εργαζόμενους αντί να τους απολύσουν επίσημα. Η Janice Gassam Asare, σύμβουλος στο χώρο εργασίας Diversity Equity and Inclusion είπε στο PBS, «Η Μεγάλη Παραίτηση πυροδότησε πραγματικά πολλές από αυτές τις συζητήσεις γύρω από το τι προκαλεί την εξάντληση και την αποδέσμευση των εργαζομένων». Είδε αυτό το κίνημα ως δυνητικά έναυσμα για τους εργοδότες που διαφορετικά θα μπορούσαν να απολύσουν τους υπαλλήλους τους εάν το εργατικό δυναμικό δεν είχε επί του παρόντος το πάνω χέρι. H Asare πρόσθεσε, «Νομίζω ότι υπάρχει απώθηση από την ηγεσία όπου είναι σχεδόν σαν αυτή η απώλεια ελέγχου και η απώλεια εξουσίας που γίνεται αισθητή».

Με όλο και πιο ανασφαλείς εργοδότες, τι μπορούμε να περιμένουμε από τον χώρο εργασίας μας όσον αφορά την κοινή ευπρέπεια, την ειλικρίνεια και την επαγγελματική μεταχείριση; Κάτω από το μοντέλο αθόρυβης απόλυσης, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά χωρίς να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας.

Δοκίμασε να μιλήσεις με τον εργοδότη σου

μια γυναικα κανει χειραψια με καποια αλληΠώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την αθόρυβη απόλυση; Μίλα με τον Διευθυντή σου! Όπως λέει ο CCO της Adzuna, Paul Lewis, στο CNBC, «Μιλήστε με τον μάνατζέρ σας, συζητήστε τα θέλω και τις αντοχές σας και  προσπαθήστε να του δείξετε πόσο φιλόδοξοι, πόσο αφοσιωμένοι και πόσο έτοιμοι είστε για αυτή τη δουλειά». Ένας εργαζόμενος που δεν ενδιαφέρεται για αυτό που κάνει, που αντιμετωπίζει τα πράγματα σαν να βρίσκεται σπίτι του, και που μόνιμα -σε οποιαδήποτε αλλαγή- έχει αρνητική στάση, αυτό όχι μόνο είναι αιτία απόλυσης αλλά και δείγμα μη επαγγελματισμού. Για να φτάσεις τους στόχους σου, να αποκτήσεις εμπειρία και φυσικά μια σημαντική θέση σε ένα εργασιακό περιβάλλον πρέπει να μάθεις να δουλεύεις σκληρά. Ο Lewis έδωσε επίσης χρήσιμες ερωτήσεις που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι στον εαυτό τους, εάν τα προηγούμενα βήματα δεν παράγουν τα αποτελέσματα που θα περίμεναν. Ρώτησε:  «Θέλεις πραγματικά να εργάζεσαι σε αυτή την επιχείρηση;».  Αν και οι τεχνικές της αθόρυβης απόλυσης μπορεί να έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τους υπαλλήλους να παραιτηθούν υπάρχουν και άλλες πιθανές μέθοδοι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Η σύμβουλος DE&I Janice Gassam Asare πρότεινε να βρεις υποστήριξη από τους συναδέλφους σου για να δεις  αν μπορείς να υποστηρίξει  ο ένας τον άλλον. όμως πρόσεχε γιατί δεν πρέπει να συγχέεις την αθόρυβη απόλυση με «ύπουλες εργασιακές συμπεριφορές» καθώς τα δικά σου λάθη ίσως είναι αυτά που έχουν κάνει τον εργοδότη σου να κρατά αυτή τη στάση. Τότε μάλλον πρέπει να ανασκουμπωθείς και να δεις τα πράγματα από άλλη οπτική.

Διάβασε επίσης:

Φτιάξε σωστά το προφίλ σου στο LinkedIn και βρες «κρυφά» νέα εργασία

Το LinkedIn είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για εύρεση εργασίας, ενώ παράλληλα σε βοηθά στον επαγγελματικό σου προσανατολισμό. Αν ψάχνεις λοιπόν μια νέα δουλειά το LinkedIn είναι εδώ για σένα αρκεί να κάνεις τα σωστά βήματα.

Η Linda Pophal, ιδρύτρια της Strategic Communications, βοηθά τους πελάτες στο marketing και όλους τους τρόπους δίνοντας έμφαση στο ρόλο του LinkedIn. Λέει ότι δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσελκύσεις πελάτες και επιχειρήσεις, αλλά λειτουργεί καλά και για όσους αναζητούν εργασία. «Τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να σκεφτούν το LinkedIn ως μηχανή αναζήτησης και στόχος τους θα πρέπει να είναι να εμφανίζονται σε αναζητήσεις που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων, οι επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού και οι διευθυντές προσλήψεων για να βρουν ταλέντα», εξηγεί.

LinkedInΤο κόλπο είναι να το χρησιμοποιήσεις με τρόπο που να σε κάνει ορατή στις εταιρίες που προσλαμβάνουν και όχι στον τρέχοντα εργοδότη και τους συναδέλφους σου. Μάθε μερικούς τρόπους με τους οποίους η Pophal αλλά και άλλοι επαγγελματίες προτείνουν ώστε να σε προσελκύσουν εταιρίες για εργασία.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer