Η Mahsa Amini «δικαιώνεται» – Καταργείται η αστυνομία ηθών στο Ιράν
Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, στο Ιράν πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini υπό την κράτησή της και την κακοποίησή της μέχρι θανάτου από την αστυνομία ηθών της χώρας.
Τελικά η ιστορία όχι μόνο επαναλαμβάνεται αλλά δυστυχώς χρειάζεται να χυθεί αίμα για να έρθει η πολυπόθητη «αλλαγή». Οι γυναίκες στο Ιράν από σήμερα έχουν εκατομμύρια λόγους για να νιώθουν υπερήφανες και να κάνουν παντιέρα τους την αδικοχαμένη Mahsa Amini, που έμελλε να γίνει η αφορμή για να πανηγυρίζουν όλες οι γυναίκες της χώρας για την αυτονόητη (που μέχρι τώρα δεν ήταν ) ελευθερία τους.
Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της «αστυνομίας ηθών» από τις αρμόδιες αρχές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna.
«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε ο Μονταζερί το βράδυ του Σάββατο 3/12 από την ιερή πόλη Κομ.
#BREAKING Protest-hit Iran abolishes morality police: prosecutor general pic.twitter.com/Ju4rSHKZkx
— AFP News Agency (@AFP) December 4, 2022
Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα το Ιράν απέσυρε τις αστυνομικές μονάδες ηθικής του μετά από περισσότερους από δύο μήνες διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τη σύλληψη της Mahsa Amini για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα γυναικείας ένδυσης της χώρας. Αυτό έρχεται μετά από τις δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα ότι το κοινοβούλιο και το δικαστικό σώμα επανεξετάζουν τον νόμο για το χιτζάμπ δεκαετιών που πυροδότησε τις 3μηνες διαμαρτυρίες στη χώρα.
Η διαδήλωση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πιστεύεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 300 ανθρώπους -άνδρες και γυναίκες- μέχρι στιγμής. Οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, σε όλη τη χώρα πυροδοτήθηκαν από το θάνατο της 22χρονης Κούρδος Mahsa Amini, η οποία ξεψύχησε από κακοποίηση των αρχών κατά την κράτησή της από την αστυνομίας ηθών. Η Mahsa Amini είχε συλληφθεί για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας που επικρατεί στη χώρας για τις γυναίκες.
Η Mahsa «δικαιώνεται»
Η ιστορία είναι γνωστή, τα αποτελέσματά της όμως έφεραν θύελλα αντιδράσεων και τελικά δικαίωση στην αδικοχαμένη Mahsa. Οι εξαγριωμένοι Ιρανοί διαδηλωτές από όλα τα στρώματα της κοινωνίας έκαψαν τα καλύμματα του κεφαλιού τους, φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα και πέταξαν τουρμπάνια από τα κεφάλια των μουσουλμάνων κληρικών για να δείξουν την αψήφισή τους, η οποία θεωρείται πλέον ως η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ηγέτες του Ιράν από την επανάσταση του 1979.
Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί δήλωσε: «Τόσο το κοινοβούλιο όσο και το δικαστικό σώμα εργάζονται για το θέμα» για το εάν ο νόμος χρειάζεται αλλαγές, όπως επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Το πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε ότι δεν διευκρίνισε τι θα μπορούσε να τροποποιηθεί στο νόμο από τα δύο όργανα, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των συντηρητικών. Η ομάδα αναθεώρησης συναντήθηκε την Τετάρτη 30/11 με την πολιτιστική επιτροπή του κοινοβουλίου «και θα δει τα αποτελέσματα σε μία ή δύο εβδομάδες», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο γενικός εισαγγελέας. Εν τω μεταξύ, μια ανώτατη οργάνωση κρατικής ασφάλειας είπε ότι 200 άτομα, μεταξύ των οποίων και το προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας, έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές, αριθμός πολύ χαμηλότερος από αυτόν που αναφέρεται από τον παγκόσμιο οργανισμό και τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ανθρώπων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η εξέγερση έφερε υποχώρηση του καθεστώτος
Το Ιράν είναι αντιμέτωπο με καθημερινές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας Κούρδισσας 22 ετών τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών» επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Έκτοτε οι Ιρανές έχουν βγει στους δρόμους και κάποιες έβγαλαν ή έκαψαν τη μαντίλα τους δημοσίως.
Έκτοτε οι Ιρανές έχουν βγει στους δρόμους και κάποιες έβγαλαν ή έκαψαν τη μαντίλα τους δημοσίως. Απεργίες και διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη τη χώρα σε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα των τελευταίων δεκαετιών.
Συνολικά 448 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι «περισσότεροι από 200 άνθρωποι», πολίτες και μέλη των δυνάμεων της τάξης, έχουν σκοτωθεί, ενώ τη Δευτέρα ο στρατηγός Αμιραλί Χαζιζαντέχ των Φρουρών της Επανάστασης είχε κάνει λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς.
Γράφουν ιστορία οι γυναίκες στο όνομα της Μαχσά Αμινί – Γαλλίδες ηθοποιοί έκοβαν τα μαλλιά τους για συμπαράσταση
Άνδρες και γυναίκες σε διάφορες ιρανικές πόλεις καίνε χιτζάμπ σε μία συμβολική κίνηση για να δείξουν πως θέλουν να αλλάξουν τα δεδομένα στην Ισλαμική δημοκρατία του Ιράν. Είναι η έκφραση της λαϊκής οργής απέναντι στην αστυνομία του Ιράν και τον θάνατο της Mahsa Amini, της 22χρονης κοπέλας που συνελήφθη για ανάρμοστη αμφίεση. Τα επεισόδια όμως συνεχίζονται με πολλούς ανθρώπους να έχουν χάσει την ζωή τους. Το κύμα των διαμαρτυριών μεταφέρθηκε και στα social media με πολλές γυναίκες να ανεβάζουν βίντεο που κόβουν τα μαλλιά τους.
Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στις γυναίκες του Ιράν που μάχονται για την ελευθερία τους εξέφρασαν 50 Γαλλίδες, οι οποίες βιντεοσκοπήθηκαν να κόβουν τα μαλλιά τους, όπως ακριβώς κάνουν και οι Ιρανές αγωνίστριες. Οι ηθοποιοί Isabelle Adjani, Berenice Bejo, Juliette Binoche, Laure Calamy, Marion Cotillard, Julie Gayet, Charlotte Gainsbourg, Isabelle Huppert and Alexandra Lamy, είναι μερικές μόνο από τις γυναίκες που συμμετέχουν στο video και κόβουν τα μαλλιά τους. #HairForFreedom είναι το μήνυμα που μοιράζονται καθ’ όλη τη διάρκειά του video.
Πρώτη εμφανίζεται η Julliette Binoche, η οποία κρατά μία τούφα από τα μαλλιά της και την κόβει με ένα μεγάλο ψαλίδι λέγοντας «Για την Ελευθερία». Στο backround ακούγεται μία έκδοση του ιταλικού τραγουδιού «Bella Ciao» στα περσικά. Τελευταίο πλάνο είναι εκείνο της Ιρανογαλλίδας καλλιτέχνιδας και σκηνοθέτιδας, Marjane Satrapi, η οποία πρώτη έφερε στο φως το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν στη βραβευμένη μικρού μήκους ταινία της, Persepolis.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|