Είναι κακό να βγαίνεις με συνάδελφο; Τι πρέπει να έχεις κατά νου για να αποφύγεις τα «μπλεξίματα»
Λοιπόν, για να το παραδεχτούμε όλες μας, κάποια στιγμή ίσως και εσύ ένιωσες ένα… ας πούμε, μικρό τσιμπηματάκι στη δουλειά. Ένα βλέμμα παραπάνω, ένα χαμόγελο που κράτησε λίγο περισσότερο, ή και μια ατάκα που φάνηκε να είχε κάτι έξτρα από ό,τι συνήθως. Πολλές φορές, με τον συνάδελφό σου περνάς περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι με την ίδια σου την οικογένεια ή τους φίλους σου. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, να αρχίσουν να αναπτύσσονται κάποια συναισθήματα, έτσι δεν είναι;
Όμως, ας πούμε τα πράγματα όπως έχουν. Υπάρχουν πολλές απόψεις για το αν το να βγαίνεις ραντεβού με έναν συνάδελφο είναι καλή ιδέα ή αν πρέπει να μείνεις μακριά από τον συνδυασμό δουλειάς και συναισθημάτων, όσο γοητευτικά κι αν σε κοιτάζει εκείνος. Άλλωστε, δεν είναι μόνο το «φτερούγισμα» που θα νιώθεις όταν θα τον βλέπεις στο γραφείο, είναι και τα… πιθανά μπλεξίματα! Αλλά αν θέλεις να το εξετάσεις από όλες τις πλευρές, για να αποφασίσεις αν τελικά αξίζει το ρίσκο, εδώ είσαι στο σωστό άρθρο.
Παίζεις με τον «διάβολο» στο γραφείο
Σκέψου το εξής: το επαγγελματικό περιβάλλον δεν είναι απλώς «δουλειά». Είναι κάπως σαν μικρή κοινωνία, με τους δικούς της κανόνες, σχέσεις, δυναμικές και, φυσικά, κουτσομπολιά. Αν εσύ και ο συνάδελφός σου αρχίσετε να βγαίνετε, τα πράγματα ίσως γίνουν πιο περίπλοκα απ’ όσο υπολόγιζες. Όχι επειδή κάνεις κάτι κακό, αλλά γιατί η δυναμική θα αλλάξει, και οι άλλοι μπορεί να το προσέξουν.
Από την άλλη, το «κάτι κρυφό» μπορεί να προσθέτει λίγη αδρεναλίνη. Ίσως, η αναμονή για εκείνα τα πονηρά βλέμματα πάνω από την οθόνη του υπολογιστή ή το κρυφό μήνυμα στη διάρκεια μιας βαρετής συνάντησης να είναι ό,τι πρέπει για να ομορφύνουν τη μέρα σου.
Τίθονται θέματα ισορροπίας
Βασικό ερώτημα: μπορείς να ξεχωρίσεις επαγγελματική και προσωπική ζωή; Αυτό ίσως να ακούγεται εύκολο, αλλά στην πράξη γίνεται μπελάς. Αν αρχίσετε να έχετε κάποιον καβγά, θα τον βρεις απέναντί σου στο επόμενο meeting ή στη διπλανή θέση στο γραφείο. Η δουλειά μπορεί να σου γίνει «αγκάθι» όταν δεν είναι όλα ρόδινα μεταξύ σας.
Η ισορροπία είναι δύσκολη, και θέλει ωριμότητα και όρια. Αν ξέρεις ότι μπορείς να κρατήσεις αυτά τα δύο παράλληλα χωρίς να «καπελώνει» το ένα το άλλο, τότε ίσως έχεις περισσότερες πιθανότητες να λειτουργήσει.
Διάβασε επίσης: Τα σημάδια για να καταλάβεις μέσα σε 5′ έναν τοξικό συνάδελφο ή αφεντικό
Η πολιτική της εταιρίας όπου εργάζεσαι το επιτρέπουν;
Μπορεί να ακούγεται βαρετό, αλλά το να μάθεις την πολιτική της εταιρείας σου σε σχέση με τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων είναι ένα από τα πρώτα βήματα. Πολλές εταιρείες έχουν συγκεκριμένους κανονισμούς για τους υπαλλήλους που εμπλέκονται ερωτικά, και μερικές είναι αυστηρές ως προς τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, ειδικά αν βρίσκεστε σε σχέση εξουσίας, όπως για παράδειγμα προϊστάμενη και υπάλληλος.
Αν όλα είναι ξεκάθαρα και δεν υπάρχουν περιορισμοί, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς ιδιαίτερα. Αν, όμως, η εταιρεία σου αποθαρρύνει τις σχέσεις αυτές, ίσως χρειαστεί να σκεφτείς αν αξίζει τον κόπο να ρισκάρεις τη δουλειά σου.
Το θέμα της απόδοσης στο μικροσκόπιο
Ένα ζήτημα που πολλοί ξεχνάνε είναι ότι όταν εμπλέκεσαι συναισθηματικά με κάποιον στη δουλειά, η απόδοση και των δύο μπορεί να επηρεαστεί. Οι κοινές υποχρεώσεις, τα deadlines και η πίεση που μπορεί να υπάρχει είναι αρκετά για να προκαλέσουν εντάσεις. Αν είστε και οι δύο στην ίδια ομάδα και υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας, μπορεί αυτό να επηρεάσει και τους υπόλοιπους συναδέλφους σας.
Αν όμως είστε και οι δύο ικανοί να “διαχωρίζετε” αυτά τα δύο και να παραμένετε παραγωγικοί, ίσως η δουλειά σας να μην επηρεαστεί αρνητικά – αντίθετα, μπορεί να γίνει και διασκεδαστική.
Το ρίσκο του χωρισμού και η διατήρηση των ισορροπιών
Και εδώ έρχεται η μεγάλη ερώτηση που μπορεί να σε βάλει σε σκέψεις: τι θα γίνει αν χωρίσετε; Σε μια σχέση εκτός δουλειάς, μπορείς να πάρεις το χρόνο σου να ξεπεράσεις τον χωρισμό και να συνεχίσεις τη ζωή σου. Στη δουλειά, όμως, αν δεν μπορείτε να “ξεπεραστείτε” και να προχωρήσετε, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δυσάρεστα.
Ένας πρώην, τον οποίο συναντάς καθημερινά, σε κάνει να ξαναζείς συνεχώς τη διαδικασία του χωρισμού. Αυτό μπορεί να σου προκαλεί άγχος, εκνευρισμό ή και να σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα.
Υπάρχουν και θετικά…
Παρά τα αρνητικά, υπάρχουν και θετικά που αξίζει να τα σκεφτείς. Το να βγαίνεις με κάποιον που ξέρει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της δουλειάς σου, που κατανοεί τις ανησυχίες σου και που είναι εκεί για να σε υποστηρίξει, μπορεί να σου προσφέρει πραγματική ανακούφιση. Ίσως, να δημιουργήσει έναν ισχυρό δεσμό, καθώς θα μοιράζεστε περισσότερες κοινές εμπειρίες και θα υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον στην καθημερινότητα.
Το να έχεις κάποιον που να μπορείς να του πεις τα παράπονά σου και να ξέρει ακριβώς τι περνάς, επειδή το ζει και ο ίδιος, μπορεί να είναι κάτι πολύτιμο. Αν, μάλιστα, μοιράζεστε το ίδιο όραμα και τους ίδιους στόχους, τότε ίσως βρείτε και κίνητρο για να πάτε τη δουλειά σας μπροστά!
Οπότε… τι κάνεις;
Αν αναρωτιέσαι αν τελικά αξίζει το ρίσκο, σκέψου το εξής: μπορείς να αντέξεις όλα τα παραπάνω; Είσαι έτοιμη να δεις την προσωπική σου ζωή και την επαγγελματική σου να μπλέκονται; Αν ναι, και αν νιώθεις πως έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που αξίζει τον κόπο και έχεις ανοιχτό μυαλό και ψυχραιμία, ίσως και να αξίζει.
Αν αποφασίσεις να το προχωρήσεις, δώσε έμφαση στην καλή επικοινωνία, στην ειλικρίνεια και στα σαφή όρια. Και να θυμάσαι, όποια απόφαση κι αν πάρεις, φρόντισε να βάζεις τον εαυτό σου πρώτο και να σέβεσαι τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Άλλωστε, η ζωή είναι γεμάτη από προκλήσεις και ενδιαφέρουσες αποφάσεις – και ίσως αυτό το μικρό ρίσκο να αξίζει περισσότερο απ’ όσο φαντάζεσαι!
Διάβασε επίσης: 8 πράγματα που πρέπει να υπολογίσεις πριν ξεκινήσεις μια σχέση στο γραφείο
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|