Έχεις σκεφτεί πως τα social media σου μπορεί να βλάπτουν την καριέρα σου; Δες και μόνη σου
Τα social media πλέον είναι από τα εργαλεία που οι περισσότερες χρησιμοποιούμε είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε απλά για διασκέδαση. Έχει περάσει όμως από το μυαλό σου πως μπορεί τα social media να βλάπτουν την καριέρα σου; Με πρόσφατες έρευνες, το ένα τρίτο των εργοδοτών απορρίπτει τους υποψηφίους λόγω του προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν χρησιμοποιούνται έξυπνα, μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε την επόμενη δουλειά μας από το να ξεκινήσουμε σε μια νέα εταιρεία μέχρι να ανοίξουμε τη δική μας επιχείρηση. Οι περισσότεροι εργοδότες (σχεδόν το 94%) χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναζητήσουν νέους υποψηφίους για τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν.
Σύμφωνα με έρευνα του marieclaire.co.uk, όσο τρομακτικό και αν ακούγεται «το ένα τρίτο των εργοδοτών απορρίπτει τους υποψηφίους με βάση κάτι που έχουν δει στα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Η Rubbi Bhogal-Wood, Digital Marketing Skills Trainer, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μην νομίζεις ότι δεν θα τα τσεκάρουν επειδή δεν έχεις καταχωρίσει τις πληροφορίες σου στο βιογραφικό σου. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύετε, οι λεζάντες που δημιουργείτε, ακόμη και η γραμματική που χρησιμοποιείτε, θα ληφθούν υπόψη». Η Bhogal-Wood μας δίνει χρήσιμες συμβουλές πώς να χειριστούμε έξυπνα και σωστά social media.
1. «Τσέκαρε» το προφίλ σου
«Προλάβετε τυχόν καταστροφές και κάντε Google μόνοι σας για να δείτε τι συμβαίνει. Διαγράψτε το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης σας προτού το κάνετε αυτό, καθώς τα αποτελέσματα μερικές φορές επηρεάζονται από αυτό που έχετε ήδη αναζητήσει. Βάλτε το όνομα, την εκπαίδευση και τον τρέχοντα εργοδότη σας στη γραμμή αναζήτησης και δείτε τι δείχνουν τα αποτελέσματα. Οι πιθανότητες είναι ότι, ακόμη κι αν έχετε υπόψη σας αυτά που δημοσιεύετε στα social, υπάρχει πιθανώς κάποια επεξεργασία που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε καλύτερη εντύπωση και αξίζει επίσης να ελέγξετε ή να τροποποιήσετε ορισμένες από τις ρυθμίσεις απορρήτου σας».
2. Μη χάνεις την επαφή
Το να διατηρείς επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις, απόψεις και τάσεις είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά εάν είσαι εκτός εργασίας αυτήν τη στιγμή. Δεν θέλεις να φανείς «εκτός επαφής» σε μια συνέντευξη, ούτε θέλεις να αρχίσεις να αμφισβητείς το σύνολο των δεξιοτήτων και των γνώσεων σου περιμένοντας την επόμενη ευκαιρία να εμφανιστεί. Παρακολούθησε συζητήσεις που έχουν αξία και θα σε βοηθήσουν να έχεις διορατικότητα. 3 τρόποι για να βρεις τέτοιες ευκαιρίες είναι να το κάνεις μέσω ομάδων LinkedIn, των συνομιλιών στο Twitter και της αναζήτησης βασικών όρων του κλάδου ως hashtag στο LinkedIn.
3. Βρες το δίκτυο που σου ταιριάζει καλύτερα
Μόλις βρεις ένα κανάλι κοινωνικής δικτύωσης που προβάλλει καλύτερα εσένα και την καριέρα σου, αγκάλιασε το. «Γιατί να μην γράψετε ή να κινηματογραφήσετε μια δική σας γνώμη; Θα εκπλαγείτε με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα σύντομο, ενημερωτικό κομμάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας. Υπάρχει άφθονο δημιουργικό πεδίο για να επιδείξετε τις γνώσεις σας – ίσως μια μίνι σειρά IGTV, εβδομαδιαία βίντεο γνώσεων LinkedIn, καθημερινές συμβουλές για ομάδες στο Facebook ή πλάνα από τα παρασκήνια στο Stories» λέει Bhogal-Wood.
4. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν
Ανεξάρτητα από το αν ψάχνεις για μια νέα δουλειά ή δεν ξέρεις ποιο θα είναι το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα, υπάρχει μια υπέροχη ομάδα ανθρώπων εκεί έξω που περιμένει να σε βοηθήσει. Το Instagram είναι γεμάτο με λογαριασμούς που είναι έτοιμοι να σου προσφέρουν καθημερινή υποστήριξη, να μοιραστούν δωρεάν και εξαιρετικά χρήσιμες γνώσεις και να συνδεθούν με άτομα που μπορούν να σε βοηθήσουν να έρθεις λίγο πιο κοντά σε ένα σταθερό εισόδημα.
5. Brand name
Το να δημιουργήσετε μια επωνυμία, ένα brand name για τον εαυτό σου μπορεί να ακούγεται κακό σε μερικούς, αλλά η αγορά εργασίας θα δώσει σημασία σε αυτό. «Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε πώς μπορείτε να επιμεληθείτε όλα τα καλύτερα κομμάτια του επαγγελματικού σας εαυτού με έναν σχετικό τρόπο που μπορείτε να μοιραστείτε στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε ένας μελλοντικός εργοδότης ή συνεργάτης να είναι περίεργος να μάθει περισσότερα για εσάς». Και μη διστάσεις να μοιραστείς μερικές λεπτομέρειες για εσένα διότι οι εργοδότες αναζητούν να προσλάβουν όχι μόνο για δεξιότητες αλλά και κάποιον με προσωπικότητα που να ταιριάζει καλύτερα στην τρέχουσα δομή της ομάδας τους.
Διάβασε επίσης:
Φτιάξε σωστά το προφίλ σου στο LinkedIn και βρες «κρυφά» νέα εργασία
Το LinkedIn είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για εύρεση εργασίας, ενώ παράλληλα σε βοηθά στον επαγγελματικό σου προσανατολισμό. Αν ψάχνεις λοιπόν μια νέα δουλειά το LinkedIn είναι εδώ για σένα αρκεί να κάνεις τα σωστά βήματα.
Η Linda Pophal, ιδρύτρια της Strategic Communications, βοηθά τους πελάτες στο marketing και όλους τους τρόπους δίνοντας έμφαση στο ρόλο του LinkedIn. Λέει ότι δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσελκύσεις πελάτες και επιχειρήσεις, αλλά λειτουργεί καλά και για όσους αναζητούν εργασία. «Τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να σκεφτούν το LinkedIn ως μηχανή αναζήτησης και στόχος τους θα πρέπει να είναι να εμφανίζονται σε αναζητήσεις που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων, οι επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού και οι διευθυντές προσλήψεων για να βρουν ταλέντα», εξηγεί.
Διάβασε εδώ τη συνέχεια.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|