Fika break:To σουηδικό hack που θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη και πιο παραγωγική στο γραφείο
Το διάλειμμα «fika» ή η τέχνη του διαλείμματος, που θα καλλιεργήσει τόσο την απόδοση σου στην δουλειά όσο και την ευεξία σου.
Το «διάλειμμα φίκα» ή «fika break» όπως είναι πιο γνωστό είναι το άγνωστο μυστικό ευεξίας για να είσαι πιο χαρούμενη και παραγωγική στο γραφείο, ειδικά τώρα που επέστρεψες από τις καλοκαιρινές σου διακοπές και η δουλειά είναι το τελευταίο πράγμα που θες να κάνεις.
Το φως ακόμα είναι δυνατό κάθε μέρα ακόμα, ο αέρας είναι ακόμα ζεστός και τα ρούχα ανάλαφρα, αφού ακόμα ο καιρός είναι καλός μαζί μας, πάρα την πρόσκερη κακοκαιρία. Αν το εργασιακό περιβάλλον συχνά έρχεται σε αντίθεση με αυτή τη χαρά που έφερες μαζί σου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, μια συγκεκριμένη χώρα έχει, ωστόσο, συγκεντρώσει ευεξία και παραγωγικότητα σε ένα απόλυτα συγχρονισμένο pas de deux. Αυτή η πρωτοποριακή χώρα όσον αφορά την ευεξία και τη διαχείριση του άγχους στο γραφείο, η Σουηδία καλλιεργεί την τέχνη του «fika» εδώ και δεκαετίες. Προέρχεται από το verlan «kaffe» που σημαίνει καφές στα σουηδικά, αυτή η μικρή λέξη μεταφράζει έναν πραγματικό τρόπο ζωής που γιορτάζει το διάλειμμα για καφέ ως έναν τρόπο για να ηρεμήσεις την καθημερινότητά σου.
Το «fika break» είναι το σουηδικό μυστικό για να είσαι πιο ευτυχισμένη στη δουλειά
Αυτό το μυστικό hack έρχεται κατευθείαν από τη Σουηδία, όπου εκεί η υγεία είναι στην υπηρεσία της εργασίας και η ψυχική ευεξία είναι αναπόσπαστο μέρος των γραφειοκρατικών προτεραιοτήτων. Ένα πρωτοποριακό όραμα ευεξίας που απέφερε καρπούς όταν γνωρίζουμε ότι οι Σουηδοί εργαζόμενοι ήταν οι εργαζόμενοι με το λιγότερο άγχος στον κόσμο το 2018.
Εάν τα καθημερινά τους προγράμματα συμβάλλουν στη διατήρηση της ψυχικής τους ισορροπίας, η παύση «fika» παίζει επίσης ουσιαστικό ρόλο. Η αρχή του είναι απλή: κάνε δύο διαλείμματα ένα στις 10 π.μ. και ένα μετά στις 3 μ.μ., κάθε μέρα με τους συναδέλφους σου, για να κοινωνικοποιηθείς και να αποσυνδεθείς πίνοντας έναν καφέ ή και ένα σνακ. Ο κανόνας που δεν μπορεί να παραβιαστεί; Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος «fika», απαγορεύεται να συζητάτε για «δουλειά» ή να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας.
Αυτό είναι ένα εγγυημένο διάλειμμα κατά του στρες! Αρκετές σουηδικές επιστημονικές μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι βελτιώνει την παραγωγικότητα και μειώνει το άγχος, επιτρέποντας στο μυαλό να πραγματοποιήσει νοητικές «επαναρυθμίσεις» και έτσι να παρατείνει την αποτελεσματικότητά του μέχρι το τέλος της ημέρας. Αποτέλεσμα ; Η Σουηδία ήρθε 6η στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, την κατάταξη των πιο ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο.
Διάβασε επίσης:
3 στρατηγικές διαπραγμάτευσης που πρέπει να χρησιμοποιείς όταν το άλλο άτομο έχει πλεονέκτημα
Υπάρχει το ενδεχόμενο πηγαίνοντας σε μια συνέντευξη για δουλειά ή προσπαθώντας να συνάψεις συμφωνία με ένα νέο πελάτη, η διαπραγμάτευση για καλύτερους όρους να σε τρομάζει. Κάποιοι άνθρωποι είναι καλοί στο να ζητούν επιπλέον πράγματα, ενώ κάποιοι το κάνουν με δυσκολία ή και καθόλου. Μάλιστα πρόσφατα διαπιστώθηκε από Pew Research Center ότι το 60% των ενηλίκων των ΗΠΑ δεν ζητούν υψηλότερη αμοιβή όταν τους προσφέρεται μια θέση.
Υπάρχει μια αντίθετη άποψη όμως ακόμη και με τον πιο δύσκολο διαπραγματευτή. Σύμφωνα με τον Seth Freeman, ο οποίος διδάσκει διαχείριση συγκρούσεων και διαπραγμάτευση στο Stern School of Business του NYU και στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Columbia, ανέφερε στο Fast Company ότι: «Ακόμα κι αν το άτομο από την άλλη πλευρά έχει το πλεονέκτημα, εξακολουθείτε να έχετε δύναμη στην κατάσταση». Στο βιβλίο του «15 Tools to Turn the Tide: A Step-by-Step Playbook for Empowered Negotiating», ο Freeman μοιράζεται πολλά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση μας και τη θέση μας. Υπάρχουν 3 ιδιαίτερα χρήσιμα σημεία αν θέλεις να επηρεάσεις αλλά δεν έχεις την εξουσία.
Δες εδώ στρατηγικές διαπραγμάτευσης
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|