Καλοσύνη είναι να δίνεις ελπίδα σε όσους νομίζουν ότι είναι ολομόναχοι σε αυτόν τον κόσμο
Καλοσύνη, μια λέξη που κρύβει τεράστια δύναμη ας την υιοθετήσουμε λοιπόν κι ας την κάνουμε κτήμα μας.
Μια μαγική λέξη, Καλοσύνη. Κάποιος σωστά περιέγραψε ότι «Η καλοσύνη είναι να δίνεις ελπίδα σε όσους νομίζουν ότι είναι ολομόναχοι σε αυτόν τον κόσμο» και με αυτή την πρόταση θα γιορτάσουμε σήμερα, 13 Νοεμβρίου, αυτή τη σπουδαία ημέρα.
Η καλοσύνη είναι μια υπεροχή του χαρακτήρα που οδηγεί τις ηθικές αποφάσεις εκείνου που είναι ευγενικός, όχι για να τον ανταμείψεις ή για να τον αναγνωρίσεις, αλλά επειδή είναι ένας σωστός τρόπος συμπεριφοράς και ο τρόπος με τον οποίο κάθε άνθρωπος θα ήθελε να του συμπεριφέρονται. Η καλοσύνη δεν είναι απαραίτητα χειροπιαστή, η καλοσύνη μπορεί να είναι ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο, μια όμορφη κουβέντα σε έναν άνθρωπο που δε γνωρίζεις. Η καλοσύνη έχει θαυματουργικές επιρροές πάνω σε έναν άνθρωπο.
Η ημέρα και η σημασία της
Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης, είναι μια ημέρα που γιορτάζει την προώθηση της σημασίας του είσαι ευγενική και καλοσυνάτη, πρώτα από όλα με τον εαυτό σου και στη συνέχεια και με τον κόσμο. Σκοπός της είναι να ενισχύσει ότι η συμπόνια είναι αυτή που μας συνδέει όλους μαζί κι έχει τεράστια δύναμη να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των Εθνών, το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων.
Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Καλοσύνης, χρονολογείται από το 1997, όταν το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης διοργάνωσε το πρώτο συνέδριο στο Τόκιο της Ιαπωνίας για να φέρει σε επαφή ομοϊδεάτες οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Τηρείται σε πολλές χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νιγηρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ήταν το 1998, όταν η 13η Νοεμβρίου έγινε ετήσιος εορτασμός.
Το κίνημα της καλοσύνης άρχισε να κερδίζει αποδοχή σε όλο τον κόσμο. Το 2005 ξεκίνησε το κίνημα ευγένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 2009 προσχώρησε στην πρωτοβουλία και η Σιγκαπούρη. Από το Ηνωμένο Βασίλειο (2010), την Αυστραλία (2012), τη Γαλλία (2015), τις ΗΠΑ (2018), μέχρι το 2019 το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης είχε φτάσει σε 27 χώρες. Μετά από το μακρύ ταξίδι δεκαετιών, το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης αναγνωρίστηκε τελικά ως επίσημη ΜΚΟ στην Ελβετία.
Οι έννοιες της καλοσύνης μέσα από φράσεις
Καλοσύνη, ουσιαστικό, γένους θηλυκού. Έννοια: η ιδιότητα του καλού, εκείνου που επιθυμεί την ειρήνη και την ευτυχία των συνανθρώπων του. «Ήταν γεμάτος ανθρωπιά και καλοσύνη», Λουκάς Χρέλιας, από το βιβλίο του «Όλη η Ελλάδα είναι ένα πατάρι». Έννοια: πράξη ή λόγος που φανερώνει αγαθή πρόθεση, «Αγαπούσε όλο τον κόσμο, και όλο έκανε καλοσύνες», Γαλάτεια Καζαντζάκη, από το βιβλίο «Το άσχημο βασιλόπουλο».
Η καλοσύνη έχει πολλές μορφές, εκφράζεται μέσα από διαφορετικές καταστάσεις, ακόμη και για τον καλό καιρό μπορεί να μιλήσει, όπως έγραψε και ο Κωστής Παλαμάς στο «Διόνυσο»: «Ως και η βαρυχειμωνιά, μ’ αιφνίδια καλοσύνη, κ’ ήσυχη σιγάλη, σε δέχτηκε κ’ εκείνη». Την έχουμε διδαχθεί μέσα από την ανθρώπινη υπόσταση του Θεϊκού Χριστού και τις πράξεις Του, την έχουμε διαβάσει στην «Αγάπη», του Πλάτωνα, που αναφέρει χαρακτηριστικά «Ότι είναι σημαντικό να αγαπάς ιδέες όπως η καλοσύνη, η αλήθεια, η ομορφιά που υπάρχει γύρω μας» κι έχει γράψει πως: «Οι καλόκαρδοι φίλοι σε βοηθούν να καταλάβεις τι σημαίνει καλοσύνη».
Οι ευεργετικές ιδιότητες της καλοσύνης
Κάποια στιγμή η Maya Angelou (Αμερικανίδα ποιήτρια, τραγουδίστρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πολιτών και καθηγήτρια πανεπιστημίου) ανέφερε πως: «Έχω μάθει ότι οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι είπες, οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι έκανες, αλλά οι άνθρωποι δε θα ξεχάσουν πως τους έκανες να νιώσουν». Ενώ ο Νορβηγός συγγραφέας, Roan Dahl, έγραψε: «Αν έχεις καλές σκέψεις, θα λάμπουν από το πρόσωπο σου σαν ηλιαχτίδες και θα φαίνεσαι πάντα υπέροχη». Η καλοσύνη λοιπόν σε χαρακτηρίζει, σε «τρέφει», είναι κινητήριος δύναμη.
Αναλογίσου πόσες φορές με ένα ζεστό σου χαμόγελο ευχαρίστησες τον περιπτερά και αυτός σου ανταπέδωσε, όχι μόνο ένα «παρακαλώ», αλλά σου είπε πως του έφτιαξες μια άσχημη ημέρα. Πως αφήνοντας να περάσει ένα άλλο αυτοκίνητο, ενώ έχεις προτεραιότητα, πήρες ένα μεγάλο χαμόγελο κι έναν εγκάρδιο χαιρετισμό. Ή ακόμη κι αν περνάς από φανάρια, κι έχεις καλοσυνάτα γνωρίσει τον άνθρωπο που καθαρίζει τα τζάμια των αυτοκινήτων, του πεις μια καλημέρα και τον ρωτήσεις πως είναι, θα δεις πόσο θα λάμψει το πρόσωπο του. Όλα αυτά είναι καλοσύνη που σε πάει μακριά και σε ανεβάζει στα Θεία, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, πας μπροστά με ένα τεράστιο «όπλο» στα χέρια σου, την καλοσύνη της καρδιάς σου και της ψυχής σου.
Κάθε μέρα που περνά να θυμάσαι πως υπάρχουν γύρω σου άνθρωποι που νιώθουν μόνοι και πως ένα δικό σου χαμόγελο ή μια «καλημέρα», είναι το δικό τους αγκάλιασμα ψυχής και άθελα σου γίνεσαι η φωτεινή τους κουκκίδα. Μια πράξη καλοσύνης σε φέρνει πιο κοντά στον δικό σου, εσωτερικό μικρό θεό. Η ζωή μας έχει σκληρύνει με όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά, και που δε θα πάψουν, όμως είναι στο δικό μας χέρι να μετατοπίζουμε μέρα με τη μέρα αυτήν την ασχήμια που επικρατεί. Είναι στο δικό μας χέρι στους σκοτεινούς ανθρώπους να δείχνουμε το δικό μας φωτεινό κόσμο γιατί κάπως έτσι με αυτά τα μικρά, αλλά πολύ σημαντικά, βήματα μπορεί να γλυκάνουμε λίγο τον κόσμο και να ξανά βρούμε έννοιες και αξίες που τις έχουμε παραγκωνίσει και τις έχουμε βγάλει από τη ζωή μας. Γιατί τελικά είμαστε ό, τι εκπέμπουμε κι αν εκπέμπεις καλοσύνη, αυτό θα προσελκύσεις στη ζωή σου.
Αν έχω μετανιώσει για κάτι που θα με στοιχειώνει σε όλη μου τη ζωή, είναι που σε έναν άνθρωπο με μια πράξη μου, όπως είπε και η Maya Angelou, «δε θα ξεχάσει πως την έκανα να νιώσει».
Να έχεις καλοσύνη μέσα σου πάντα, Αυτό είναι το αποτύπωμα που θα αφήσεις σε αυτόν τον κόσμο!
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|