Leavism: Τι πρέπει να γνωρίζεις για τον νέο όρο ενός εργασιακού τοξικού περιβάλλοντος
Ένας νέος όρος έρχεται να προστεθεί στο εργασιακό, τοξικό περιβάλλον και λέγεται «leavism».
Μια νέα λέξη ήρθε να προστεθεί για τα τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα και ονομάζεται: Leavism. Τι σημαίνει αυτός ο όρος; Leavism είναι όταν οι εργαζόμενοι παίρνουν ετήσια άδεια αλλά αντί να κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά, χρησιμοποιούν το χρόνο για να καλύψουν τις καθυστερήσεις τους. Συχνά, διαπιστώνουν ότι η εκτέλεση της εργασίας εκτός ωραρίου σημαίνει ότι δεν διακόπτονται συνεχώς από συναδέλφους, κλήσεις ή email.
Για παράδειγμα, αν δεν έχεις προλάβει να ολοκληρώσεις κάτι στο γραφείο σου, αυτό μπορεί να μοιάζει με κρυφή δουλειά που θα κάνεις το Σαββατοκύριακο ή πριν πας στη δουλειά σου. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να συνεπάγεται τη χρήση του αμειβόμενου χρόνου ασθενείας ή των διακοπών σου για την εκκαθάριση των καθυστερήσεων της εργασίας σου. Αυτό το φαινόμενο της χρήσης άδειας για την ολοκλήρωση εργασιών είναι γνωστό ως leavism και είναι τοξικό για την ευημερία σου. Εάν στα παραπάνω κάπου έχεις βρει τον εαυτό σου, σύμφωνα με το Glam υπάρχουν τρόποι για να αναγνωρίσεις αν βρίσκεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας.
1. Burnout
Το πρόβλημα είναι ότι όταν χρησιμοποιείς τις καθορισμένες περιόδους ανάπαυσης για να συμπιέσεις τον αδιάκοπο χρόνο εργασίας, δεν έχεις πλέον την ευκαιρία να ξεκουραστείς. Η εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει σημαντικός χρόνος για την ψυχική, σωματική και συναισθηματική ανάκαμψη οδηγεί τελικά σε εξάντληση, η οποία αναφέρεται σε έναν συγκεκριμένο τύπο ψυχικής, σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης που προκαλείται από μια κατάσταση παρατεταμένου στρες. Όταν έχεις μπει σε κατάσταση burnout, κάθε μέρα νιώθεις σαν να πνίγεσαι. Εργασίες που κάποτε ήταν εύκολες, νιώθεις ότι δεν θα τις προλάβεις ποτέ. Μπορεί να αρχίσεις να νιώθεις έντονη δυσαρέσκεια προς όλους και όλα όσα απαιτούν την προσοχή ή τη φροντίδα σου και να αποκτήσεις μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα. Σωματικά, είναι σύνηθες να αντιμετωπίζεις συμπτώματα όπως εξάντληση, πονοκεφάλους έντασης και αϋπνία. Τελικά, θα βρεθείς να αποφεύγεις εργασίες για λόγους αυτοσυντήρησης σε σημείο που η απόδοση της εργασίας σου να επηρεάζεται σημαντικά με αρνητικό τρόπο.
2. Ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής
Ο όρος «ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής» χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τον συνδυασμό χρόνου και ενέργειας που αφιερώνουμε στην καριέρα μας έναντι της ενέργειας και του χρόνου που επενδύουμε στην προσωπική μας ζωή. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι μια υγιής ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι σημαντική, η απάντηση είναι πιθανώς διαφορετική για τον καθένα, επειδή οι προτεραιότητες και τα επίπεδα ανοχής ενός ατόμου δεν είναι τα ίδια για κάποιον άλλο.
Μπορεί να μην υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ή αναλογία που να σε ενημερώνει εάν η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής βρίσκεται σε υγιή κατάσταση. Ωστόσο, η διαίσθηση σου θα σε ενημερώνει πάντα εάν επιτρέψεις στον εαυτό σου να συντονιστείς σε αυτήν. Δώσε προσοχή στο πώς νιώθει το σώμα σου όταν είναι ώρα να ξεκινήσεις κάθε εργάσιμη ημέρα ή εργασία. Νιώθεις συνήθως ένταση και αντίσταση; Αν ναι, ίσως είναι καιρός να αλλάξεις την ισορροπία προς την προσωπική σου ζωή για να αποτρέψεις την εξάντληση.
3. Ο ρόλος της εξ αποστάσεως εργασίας
Όταν η επαγγελματική σου ζωή και η οικιακή ζωή μοιράζονται τον ίδιο φυσικό χώρο, είναι πιο πιθανό να συνδυάζονται και διανοητικά.
Εάν εργάζεσαι από το σπίτι και παλεύεις με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής γενικά, είναι απαραίτητο να εντάξεις τον «χωρισμό στη ρουτίνα σου». Για παράδειγμα αν μπορείς δημιούργησε ένα γραφείο στο σπίτι και θέσε έναν αυστηρό κανόνα σχετικά με το να αφήνεις την εργασία σου μέσα στους τοίχους του. Εάν δεν είναι δυνατό να φτιάξεις ένα ολόκληρο δωμάτιο για τη δουλειά στο σπίτι σου, γίνε δημιουργική. Χρησιμοποίησε δύο βιβλιοθήκες για να πλαισιώσεις το γραφείο σου και κράτησε το οπτικά ξεχωριστό από τον υπόλοιπο χώρο. Θα είναι σα να δουλεύεις σε καφετέρια ή βιβλιοθήκη. Άλλωστε, ο σωματικός χωρισμός είναι το πρώτο βήμα προς τον ψυχικό χωρισμό.
4. Ακρίβεια
Ένα άτομο που υποφέρει από εξάντληση ή υπερένταση είναι πιο πιθανό να αναβάλει σημαντικές εργασίες και να κάνει λάθη. Στο τέλος, η χρήση του ρεπό σου για να εργαστείς περισσότερο σε μια προσπάθεια για να εντυπωσιάσεις τον εργοδότη σου μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, όταν η συνολική απόδοση της εργασίας σου καταρρέει και καίγεται. Η σταθερότητα κερδίζει τον αγώνα όταν πρόκειται για μια δουλειά που θα θέλεις να έχεις μακροπρόθεσμα.
5. Διεκδικητική επικοινωνία
Δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος για να ξεφύγεις από το leavism και την εξάντληση χωρίς να το επικοινωνήσεις ανοιχτά με τον προϊστάμενο σου ή τον εργοδότη σου. Εάν αυτό σου φαίνεται τρομακτικό, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μάθεις μεθόδους διεκδικητικής επικοινωνίας. Η δυναμική επικοινωνία συνεπάγεται την έκφραση των αναγκών σου ήρεμα και ξεκάθαρα χωρίς παθητικότητα ή επιθετικότητα. Αν και μπορεί να αισθάνεσαι άβολα στην αρχή, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωστοποιήσεις τις ανησυχίες σου και να προχωρήσεις προς τον καθορισμό υγιών ορίων και τη δημιουργία μιας καλής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κάτι που είναι το κλειδί για τη διατήρηση υγιών σχέσεων.
6. Βάλε όρια
Αν δουλέψεις πέρα από τις δυνατότητες σου για λίγο, μπορεί να νιώσεις σαν να μην υπάρχει επιστροφή. Η εταιρεία σου βασίζεται σε εσένα καταπονώντας τον εαυτό σου υπερβολικά. Η μόνη λύση είναι να βάλεις όρια για να αρχίσεις να σώζεις τη δική σου ψυχική και σωματική ευεξία. Ξεκίνα από τα μικρά. Για παράδειγμα, το πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι να μην κοιτάς πλέον ή να απαντάς σε email εργασίας κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου ρεπό σου. Αν αυτό σημαίνει να απενεργοποιείς τις ειδοποιήσεις στο τηλέφωνο σου κάθε Σαββατοκύριακο, τότε αυτό και πρέπει να κάνεις. Όταν θα διαπιστώσεις πως η δουλειά βγαίνει και χωρίς τη δική σου παρουσία χωρίς να χρησιμοποιείς την άδεια σου ή τα Σαββατοκύριακα τότε θα είναι ευκολότερο να τεθούν περισσότερα όρια. Ίσως οι κλήσεις εκτός ωραρίου να είναι το επόμενο που θα κόψεις. Συνέχισε να βάζεις όρια μέχρι να νιώσεις ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής βρίσκεται σε υγιές και βιώσιμο επίπεδο. Εάν σε οποιοδήποτε σημείο ο εργοδότης σου επιμείνει να επιστρέψεις στην πρότερη κατάσταση, ίσως είναι καιρός να σκεφτείς να βρεις μια νέα δουλειά σε μια εταιρεία που εκτιμά την ευημερία των εργαζομένων της.
Διάβασε επίσης:
Σε 20 χρόνια από τώρα αυτοί που θα θυμούνται ότι εργαζόσουν ως αργά θα είναι τα παιδιά σου
Οι περισσότερες κάνουμε καθημερινό αγώνα να τα χωρέσουμε όλα στο πρόγραμμα μας, οικογένεια, εργασία, φίλοι. Πώς μπορούν όμως να εξισορροπηθούν η εργασία, η φιλοδοξία και η επιτυχία με τις σχέσεις που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για εμάς;
Αλλά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, η εξισορρόπηση της εργασίας και της οικογένειας είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει: όλοι μιλούν για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και σχεδόν όλοι αγωνίζονται για να την επιτύχουν.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|