Πώς να προετοιμαστείς για τη δεύτερη συνέντευξη και να ξεχωρίσεις για να πάρεις τη δουλειά
Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι και μπορεί να μη σε προσλάβουν ακόμη και μετά από μια δεύτερη συνέντευξη.
Η διαδικασία της συνέντευξης είναι συχνά αγχωτική και απαιτητική, ειδικά όταν φτάσεις σε μια δεύτερη συνάντηση που σε φέρνει ακόμα πιο κοντά στη δουλειά που επιθυμείς. Έχεις ήδη κερδίσει την προσοχή του εργοδότη και έχεις περάσει το πρώτο «φίλτρο». Κι όμως, πολλές φορές, ακόμα και μετά από μια επιτυχημένη πρώτη εντύπωση, μπορεί να μην φτάσεις τελικά στην πρόσληψη, παρόλο που η δεύτερη συνέντευξη φαντάζει σαν ένα βήμα πριν από την επίτευξη του στόχου.
Αναρωτιέσαι τι πήγε στραβά και τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά; Η δεύτερη συνέντευξη συχνά κρύβει διαφορετικές προκλήσεις από την πρώτη. Εδώ, ο εργοδότης θέλει να διαπιστώσει αν ταιριάζεις πραγματικά με την ομάδα και αν είσαι συνεπής με όσα παρουσίασες αρχικά. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που δεν πήρες τη δουλειά και τι μπορείς να προσέξεις για να βελτιώσεις την παρουσία σου στις επόμενες συνεντεύξεις.
1. Εμφανή σημάδια απόσπασης της προσοχής
Κάθε συνέντευξη είναι μια ευκαιρία να κάνεις καλή εντύπωση. «Αν ο υπεύθυνος προσλήψεων σε ένα video call μπορεί να σας ακούσει να περπατάτε στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης ή να φορτώνετε το πλυντήριο πιάτων, θα νιώσει αμέσως έλλειψη ενδιαφέροντος για τον ρόλο. Το να παραμένετε συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης είναι ζωτικής σημασίας», αναφέρει η Kara Casamento, Διευθύνουσα Σύμβουλος & Σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού στη Lauren Winans. Δώσε λοιπόν τη συνέντευξη σου σε έναν χώρο χωρίς περισπασμούς όταν είναι εικονικός και απόφυγε να κοιτάζεις γύρω από το δωμάτιο ή το ρολόι σου όταν είστε πρόσωπο με πρόσωπο. Θα μπορούσες να απαντήσεις τέλεια στις ερωτήσεις τους, αλλά αν δεν είσαι παρούσα, είναι κακή εικόνα.
2. Δεν προετοιμάζεσαι αρκετά (ή καθόλου)
Είτε πρόκειται για 30 λεπτά είτε για μια συνέντευξη 90 λεπτών, πρέπει να είσαι έτοιμη να απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τον εαυτό σου, το ενδιαφέρον σου για τον ρόλο και την εταιρεία. Δεδομένου ότι μπορεί να μιλάς με διαφορετικά άτομα από αυτά που έκανες στην αρχική σου συνέντευξη, θέλεις να είσαι έτοιμη να απαντήσεις ξανά σε αυτές τις ερωτήσεις.
3. Μη ευθυγραμμισμένες μισθολογικές προσδοκίες
«Οι αποκλίσεις συνήθως οδηγούν σε αδυναμία να προχωρήσουμε εάν δεν δοθεί ευελιξία από κανένα μέρος», μας είπε ο Casamento. Είναι καλύτερο να πας προετοιμασμένη έχοντας κατά νου έναν επιθυμητό στόχο. Η εμπειρογνώμονας για τα χρήματα και τη σταδιοδρομία Tori Dunlap προτείνει ότι: «Ο στόχος σας πρέπει να είναι πάντα μεγαλύτερος από το εύρος μισθών που βρίσκετε κατά τη διεξαγωγή της έρευνάς σας. Αυτό σας δίνει λίγο χώρο για να διαπραγματευτείτε κοντά στην κορυφή του εύρους μισθών, υποθέτοντας ότι θα συναντηθείτε κάπου στη μέση και θα αισθάνεστε ακόμα ευχαριστημένοι με την προσφορά σας».
Διάβασε επίσης: 3 τρόποι που σε βοηθούν να συγκεντρώνεσαι καλύτερα και δεν το έχεις καταλάβει
Επιπλέον, η Casamento συνιστά: «Να γνωρίζετε τις ελάχιστες απαιτήσεις μισθού σας (τον απόλυτο χαμηλότερο αριθμό που μπορείτε να αποδεχτείτε) και να λάβετε υπόψη ολόκληρο το συνολικό πακέτο ανταμοιβών που καλύπτεται από την εταιρεία προτού χάσετε πλήρως την ευκαιρία εάν η αμοιβή είναι χαμηλή. Για παράδειγμα, ένα πακέτο ασφάλισης ή ένα συμβόλαιο θα μπορούσε οπωσδήποτε να αντισταθμίσει έναν λιγότερο από τον ιδανικό μισθό».
4. Μιλώντας άσχημα για έναν πρώην εργοδότη
Σίγουρα, όλοι ξέρουμε πώς είναι να έχεις έναν διευθυντή με τον οποίο δεν αισθάνεσαι ή έναν χώρο εργασίας με τοξική εταιρική κουλτούρα που οδηγεί σε εξάντληση. Ωστόσο, μια μεγάλη κόκκινη σημαία για την πρόσληψη διευθυντών είναι όταν οι υποψήφιοι μιλούν άσχημα για έναν πρώην εργοδότη ή εταιρεία, επομένως είναι καλύτερο να το αποφύγεις με κάθε κόστος. «Μια συνέντευξη δεν είναι ποτέ η ώρα για να εκφράσετε τα παράπονά σας. Εάν η αποχώρησή σας οφειλόταν σε προσωπικές συγκρούσεις ή ζητήματα στο χώρο εργασίας, κρατήστε τις λεπτομέρειες γενικές και αποφύγετε να ακούγεστε αγανακτισμένοι», είπε η Casamento στο The Every Girl. «Κρατήστε το επαγγελματικό! Μπορείτε να μοιραστείτε ότι φύγατε για να επιδιώξετε ευκαιρίες ανάπτυξης σε ένα νέο περιβάλλον, ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή καριέρας ή ότι οι προτιμήσεις σας έχουν αλλάξει (σαν να αναζητάτε μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής , για παράδειγμα)».
5. Κακή διαχείριση χρόνου
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι διευθυντές προσλήψεων πραγματοποιούν πολλές συνεντεύξεις και έχουν περιορισμένο χρόνο για κάθε υποψήφιο, επομένως η χρήση αυτού του χρόνου με σύνεση ωφελεί όλους. «Πολύ συχνά, οι υποψήφιοι δεν έχουν επίγνωση του χρόνου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης και αφιερώνουν πολύ χρόνο για να επεξεργαστούν μια ερώτηση ή να μιλήσουν πέρα από το χρονικό όριο», εξήγησε η Casamento. Επομένως, ο στόχος σου είναι να είσαι σαφής και περιεκτική. Θα πρέπει να «παρέχετε αρκετές λεπτομέρειες για να επιδείξετε τις δεξιότητες και τις γνώσεις σας χωρίς να υπερφορτώνετε τον συνεντευκτή με πληροφορίες», πρόσθεσε η Casamento.
6. Συγκρούσεις διαθεσιμότητας
Πολλές εταιρείες θέλουν να καλύψουν θέσεις γρήγορα. Φυσικά, πολλοί κατανοούν ότι οι υποψήφιοι έχουν πολυάσχολα προγράμματα, αλλά «αν η διαθεσιμότητα ενός υποψηφίου δεν ευθυγραμμίζεται με το χρονοδιάγραμμα ή τις ανάγκες της εταιρείας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για να μην προχωρήσουμε», αναφέρει η Casamento. «Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να είστε ευέλικτοι και διαθέσιμοι όταν συζητάτε τις ημερομηνίες έναρξης της θέσης. Εάν προβλέπετε ότι πρέπει να ξεκινήσετε αργότερα από ό,τι η εταιρεία σκοπεύει να καλύψει το ρόλο, εξηγήστε γιατί χρειάζεστε τον επιπλέον χρόνο εκ των προτέρων, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις. Προσπαθήστε πάντα να βρείτε μι αμέση λύση για να βεβαιωθείτε ότι εσείς και ο εργοδότης είστε άνετοι και ευχαριστημένοι με το χρονοδιάγραμμα».
Διάβασε επίσης: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις στον χώρο εργασίας και πώς να τα διορθώσεις
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|